cookie-og-privatlivspolitik

Debat

Nakskov kan ikke få hænderne ned

Ethundredeoghalvtreds millioner… Det lyder nærmest som en af de store lottopræmier. Men ikke desto mindre var det, sådan et beløb, der fandt vej til Nakskovs byfornyelse. Ikke i form af nedrivningspenge men til at gøre noget ved byen.
03. april 2020 kl. 16:44 Af Carsten Andersen

I mange år har der været ønsker om forandringer og udvikling. Men nu kommer det endelig til at ske.

Når man læser forskellige steder skal det ske over en 5-års periode, hvor Lolland Kommune i samarbejde med RealDania og A.P. Møller og hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal står skulder ved skulder for at få tingene til at ske.

Der er allerede her to dage efter offentliggørelsen opslået en stilling som programdirektør, så man ligger ikke og venter på at komme i gang. Der er også gjort klar til sekretariatet på Torvet i den tidligere Jyske Bank (LF Business Box), og når Coronaen har sluppet sig tag i Danmark, er der allerede planlagt faste åbningstider.

Det essentielle er dog, at vi – nakskovittterne – også selv skal bidrage. Det skal ikke være med en idé til en ny butik eller café – det skal være til noget større. Og vi skal selv være med – både fysisk, mentalt og måske endda økonomisk.

Jeg interesserer mig selv meget for udvikling, og en gang imellem har jeg undret mig over at temaer som et nyt torv har været på dagsordenen ad flere omgange siden 1975. Det er sikkert fint med et nyt torv, men nu får vi muligheden for at gå lidt længere ud i horisonten. Ja, helt til bygrænsen – sådan i overført betydning. For selv om 150 millioner er mange penge, så løser de ikke alle udfordringer.

Vi får med garanti nogle virkelige kreative forslag og nogle vilde forslag, men det er netop det, der skal til. Vi kan kalde det et lokalt kvantespring, for selv om vi skal værne om den historiske bymidte, som giver sine fordele, så er det vigtigt, at vi sikrer gæster i vores by et sted at bo – så de kan bruge endnu flere penge end de allerede gør. Det betyder, at man vil bruge byens butikker langt mere, det betyder, at man kan GÅ ud og spise og at GÅ hjem. Dermed får vi langt flere til at være i byen og skabe den dynamik og det liv, der skal genrejse byen – ikke kun økonomisk men også mentalt.

I Nakskov er der ca. 6.000 husstande. Hvis man nu forestiller sig, at hver husstand ville byde ind med 5.000 kr. (det er 417 kr. om måneden i et år), så ville vi stå med 30 millioner kroner. Med de penge kunne vi selv sætte mere i gang, som falder uden for de rammer som de 150 millioner, vi allerede har fået stillet i udsigt, vil kunne. Med 30 millioner vil der være mulighed for ad forskellige kanaler at få enten lån eller midler på anden måde, så de måske kan blive til 60 eller 100 millioner.

Men vi skal turde tænke stort. Meget stort. Med penge i ryggen kan vi måske lave noget af alt det, der skal fylde ud i de mursten m.m., som de 150 millioner kan gøre for vores by.

Nu er det så bare, vi skal have hænderne ned. Ned i de dybe lommer – og selv om din husstand ikke kan bidrage med 5.000 kr., så kan det jo være at andre vil byde ind med mere. Nogen kan byde ind med arbejdskraft. Vi skal tænke positivt og fremad.

Fremtiden startede den 2. april 2020. Vil du med på rejsen?

Carsten Andersen
Oksebæksvej 3
4900 Nakskov
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Regionen hjælper minkavlere 22. november 2020 kl. 21.48

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

AF: NILS JØRGENSEN

Torvet Nykøbing 16. november 2020 kl. 16.03

AF: JOHN WENNERWALD

Goddag til kontantløst samfund 15. november 2020 kl. 21.43