cookie-og-privatlivspolitik

Debat

Nej til havbrug, ja til erhverv i naturen

Klimaproblemet er tidens helt store miljøkatastrofe, og den kan forbindes til alt muligt. For eksempel hørte jeg forleden af vi skal spise fisk for at redde klimaet. Hold da op hvor kan man bruge klimaet som undskyldning for meget. Dansk Aquakultur som er en brancheforening for produktion af fisk i bure på vandet (de såkaldte havbrug) har taget FN fødevareagentur på ordet og måske lagt det i munden på dem. Selvom vi i Danmark og især i Norge i forvejen eksporterer fisk til omverdenen så skal vi producere flere fisk for at brødføde en stigende befolkning – siger de. Helt ærligt. Vi skal da ikke brødføde hele verden. Vi kan måske vise hele verden hvordan man kan dyrke fisk, selv i Sahara, for Danmark har en lang tradition for dambrug. SF mener at branchen så at sige må videreudvikles på land. For der kan ikke udledes mere kvælstof i vores indre farvande. Grænsen er nået. Ingen ønsker algesuppe, fiskedød og nye mystiske invasive fiskearter i Guldborgsund.
20. maj 2019 kl. 00:05 Af Jens Rane Holck

Historien er at dambrugerne på et tidspunkt lærte det er langt billigere af have fiskene gående i bure på havet frem for at bygge dambrug i siloer og søer på land. Forskellen på de to typer fiskeproduktion er jo grundlæggende at man kan rense dambrugenes spildevand. Det kan man ikke med havbrug. Forureningen er så at sige gratis som det er nu.

Derfor finder der lige nu en kamp sted i kommunerne rundt om Kattegat. Miljøministeriet har planlagt en masse nye havbrug. Regeringen har set stort på beskyttelse af havmiljøet fra EU og andre organisationers side. Internationale organisationer som sjovt nok er interesserede i vandet i vores indre farvande fordi vandet jo ikke bliver dér. Helcom beskytter således Østersøen, men sætter regler helt op i Skagerak. To kommuner på Djursland har ført en klage ved Europaparlamentet fordi regeringen således har brudt de aftaler den har indgået om vandmiljø. Ved første opførte havbrug vil Europaparlamentets klagenævn behandle sagen igen. Det er uklart hvad der skal ske med dem vi kender i Grønsund, Kongsnæs og Sundlax, Skalø, Fejø, Bisserup, Rågø og Onsevig men udvidelse kan der ikke blive tale om står det til SF.

Jeg stiller op til Europaparlamentet for SF og vil gerne med i netop den klagekomite, hvor borgere over hele Europa kan finde hjælp og blive hørt når egen regering tilsyneladende ikke vil. Og det er ikke for at forbyde alting. Men fordi vi langs havet har brug for rimelighed i udnyttelsen af vores natur og rimelige muligheder for at vi andre kan udvikle nyt. Ingen tvivl om at verden forandrer sig og vi kan udvikle os for at løse nye problemer. Verden vil have fisk – så vi udvikler dambrug til videnseksport. EU har sat rammer for forurening – så meget desto større marked.

Vi kan fx genlære at udnytte tang til geninddrivelse af kvælstof og til opsamling af fosfor som ikke er en uendelig ressource. Det har min far da gjort i årevis på den mest sandede jord på Bøtø. Det kan blive et nyt vindmølleeventyr, og vi har vandet til at prøve det af. Gevinsten bliver glade sports- og erhvervsfiskere på renere vand.

Og sidst. Jeg skriver ikke dette udfald mod havbrug for at redde fiskene – de må meget gerne ende på min tallerken, men så dyrk dem på land!

Jens Rane Holck
Kandidat til europaparlamentet for SF
Tisvilde bygade 38
3220 Tisvilde

- Og sommerhusejer på Bøtø
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Betaling ved kasse et 15. september 2019 kl. 19.41

AF: SVEND ERIK WINTERFELDT

Dårlig stil Gedser 12. september 2019 kl. 13.16

AF: BJARKE ROSENKILDE

DF's fremtid? 11. september 2019 kl. 18.07

AF: JOHN WENNERWALD

Guldregn 08. september 2019 kl. 17.37

AF: LARS STIG HANSEN

Marielyst torv – gener fra… 07. september 2019 kl. 21.59