cookie-og-privatlivspolitik

Debat

SFO-nedskæring svigter Lollands skolebørn

I en tid med store sociale udfordringer på Lolland og ekstra statslig støtte på vej er det helt på månen at spare på børnenes fritidsordninger. Drop spareforslagene, siger BUPL.
03. september 2020 kl. 11:08 Af BUPL Sydøst

“Børns fritid er mere end blot den tid, der er tilovers, når skoledagen er færdig. Fritiden har en selvstændig værdi og betydning for børns opvækst og læring.”

Sådan indledes afsnittet om SFO'erne i Lolland Kommunes egen 'Folkeskolestrategi 2020-2022'. I BUPL er vi helt enige. Vi håber bare, at kommunen vil leve op til egne ambitioner. Desværre ser vinden ud til at blæse i den helt gale retning for SFO'erne for tiden.

Torsdag i denne uge skal Lollands Børne- og Skoleudvalg tage stilling til to forslag til SFO-besparelser. På papiret kan forslagene se næsten harmløse ud, men tag ikke fejl. Begge forslag vil få vidtrækkende konsekvenser for børns udviklingsmuligheder på Lolland.

Med det ene forslag vil man forringe SFO-normeringen fra 16 til 18 børn per voksen, og med det andet forslag - det mindst skadelige af dem - vil normeringen blive forringet fra 16 til 17 børn per voksen.

Det siger sig selv, at førstnævnte sparemulighed er værst, men selv det mindst skadelige af forslagene vil få store konsekvenser for børnenes trivsel og udvikling. En normering på 17 børn per voksen vil faktisk være den ringeste normering i Lollands SFO'er nogensinde.

Lollands skolebørn vil i endnu højere grad end i dag opleve, at SFO-pædagogerne får dårligere forudsætninger for at yde et godt pædagogisk arbejde. Den tidlige indsats og det forebyggende arbejde, som ellers er et mantra i Lolland Kommune, vil blive yderligere vanskeliggjort.

I BUPL ved vi noget om, hvad besparelser på normeringer kan betyde for kampen mod den negative sociale arv. I omegnen af hver tredje barn på Lolland befinder sig i en socialt udsat position, så hvis deres SFO bliver yderligere svækket, vil pædagogerne også få sværere ved at hjælpe dem i retningen af et bedre liv.

SFO-pædagogens arbejde vil få mere og mere karakter af brandslukning, og flere børn vil blive glemt, overset eller komme i klemme. De udadreagerende børn vil fortsat kræve pædagogernes opmærksomhed, mens de stille og indadvendte børn kun vil blive endnu mere overladte til dem selv.

BUPL opfordrer derfor kraftigt til at droppe begge spareforslag. Udvalgspolitikerne må ikke tro, at det mindst skadelige af forslagene er harmløst, for selv dette vil være kulminationen på en lang udvikling, hvor kvaliteten i Lollands SFO’er bid for bid er blevet forringet.

For knap 10 år siden var normeringen på et fornuftigt leje i form af 11 børn per voksen, men siden er SFO’ernes normeringer gået fra ondt til værre. 2020 har været et rigtig slemt år, også for SFO’erne. I starten af året forringede man normeringen fra 15 til 16, og nu vil man så skære yderligere på de SFO’er, som spiller så vigtig en rolle for børnenes udvikling og dannelse.

Udviklingen er ikke bare en krise for SFO'erne - det er også en fællesskabskrise! Derfor bør politikerne på Lolland en gang for alle få sat en prop i den uheldige udvikling og en stopper for flere nedskæringer. Det gælder børnenes trivsel og vores allesammens fremtiden!

Anja Wollesen
Næstformand i BUPL Sydøst
Kirketorvet 11 4760 Vordingborg
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Kampen om velfærden 20. september 2020 kl. 21.39

AF: MARTIN WOUTERS

er dette rigtigt at man vil… 18. september 2020 kl. 17.07

AF: MARTIN WOUTERS

lindholm ghetto 18. september 2020 kl. 17.00

AF: MARTIN WOUTERS

storstrøms bro 17. september 2020 kl. 13.57

AF: HENNING ABILDGAARD

Hastværk med… 15. september 2020 kl. 21.07