cookie-og-privatlivspolitik

Debat

Sikke et spild...

Ja, så skete det igen. Tilbage i november 2018 skrev jeg et læserbrev til denne avis, som en reaktion og ikke mindst en opsang til den person, som kørte min kat ned på Stangerupvej lige ud for nr. 11, og som efterfølgende bare kørte videre og dermed efterlod en måske hårdt kvæstet og hjælpeløs kat midt på vejen.
21. februar 2019 kl. 13:50 Af Helene Wiingaard

Her til morgen, den 9. februar 2018 var det så to rådyr, som var blevet påkørt på Stangerupvej et kort stykke efter broen over åen lige efter nr. 11. I vejkanten lå et fint rådyr stort set uden synlige skader. Omkring 50-60 meter inde på marken ligger endnu et rådyr, som på en eller anden måde er endt så langt fra vejen. Der er derfor en billist, for hvem det ikke bare er lykkedes at dræbe et rådyr, men hele to rådyr på en gang. Man kan kun tænke sikke et spild af liv…

Nu ved jeg jo ikke hvad der præcis er foregået og måske er du, som har påkørt de to dyr dybt ulykkelig, og måske var du heller ikke en af de desværre mange vanvittige fartdjævle, som dagligt kører på Stangerupvej. Måske var du bare så uheldig, at en påkørsel ikke kunne undgås. Du har så forhåbentlig også sikret dig, at begge dyr var døde, før du kørte videre, og måske har du kontaktet en af de lokale jægere, som har erfaring med at vurdere den slags. Hvis dette er tilfældet, så er dette læserbrev absolut ikke rettet mod dig, men det kan jo også være, at du er komplet ligeglad med de to rådyr og det du har gjort. Uanset hvad, så vil jeg alligevel bruge de to rådyrs helt meningsløse død til at henvende mig til alle jer, som drøner afsted med 80 eller 100 km/t på Stangerupvej, og som af en eller anden grund har svært ved at forstå, at I ikke er de eneste, som færdes på vejen. Alene de to påkørte rådyr viser med al tydelighed, hvad høj fart også kan ende med.

Nu ved jeg ikke fra hvilken retning du er kommet, da du hamrede ind i rådyrene, men hvis du ikke er kommet fra Vejringe, så er du kørt forbi nr. 11, der ligger lige i et sving og kort derefter har du så påkørt dyrene. Du må have kørt meget stærkt (og det har sikkert også været mørkt), for ellers ville det ene af dyrene ikke kunne ende så langt fra vejen, som det gjorde. Eller det er måske løbet eller har slæbt sig derind og så død en måske langsom og pinefuld død. Men du er måske en af de bil-lister, som ikke gider stoppe op, når du rammet et dyr (det er jo desværre set før), men i stedet kører du bare videre og er komplet ligeglad med, om det du netop har ramt er dødt eller levende. Måske er din største bekymring, om der er sket noget med din bil. Jeg kan desuden oplyse dig om, at Flack har været her og ryddet op efter dig, så de to dyr nu er fjernet.

Mærkelig nok var der ikke antydning af bremsespor på vejen, hvilket er lidt underligt, da det må have været noget af et chok, at der pludselig var to så forholdsvis store dyr midt på vejen, hvorfor den umiddelbare reaktion må være, at træde på bremsen. Men du havde måske din opmærksomhed helt andre steder eller havde fået lidt for meget at drikke, hvilket desværre må være tilfældet hos nogle billister med de mange øldåser og endda sprutflasker, som ligger og ”pynter” her langs vejene i lokalområdet.

Hvad skal der til, for at alle jer, som kører rigtig stærkt på Stangerupvej (og andre steder) til at forstå, at den høje fart kan få alvorlige konsekvenser for andre. Næste gang du kommer med rigtig høj fart og når til svinget ud for nr. 11, så prøv at forestille dig hvordan det må være, at skulle køre ud fra indkøreselen i bil eller på knallert med hjelm på, så man ikke har en chance for at høre, om der kommer en bil i høj fart og som man ikke kan se, fordi vejen svinger. Hvis man er på cykel eller gåben kan man høre, om der komme en bil, selvom man kan spørge om, det er rimeligt, at man som gående eller på cykel næsten føler, at man skal springe for livet, når en af jer fartdjævle kommer for fuld drøn. Det kan da ikke være rigtig, at man skal gå og frygte for liv og førlighed eller at der skal ske en alvorlig ulykke, hvor det ikke ”bare” er et dyr, men et menneske, som ikke kommer sikkert fra A til B, før alvoren går op for jer.

Ja, jeg ved godt, at man gerne må køre 80 km/t på Stangerupvej, men derfor er der jo ingen der siger, at man altid skal køre mindst 80 km/t. Det er heller ikke forbudt, at køre efter forholdene og derfor sætte farten ned, når man kører forbi en indkørsel, ind i et sving, ved tæt beplantning, hvor der godt kan være dyr eller når man møder nogle bløde trafikanter.

Eller prøv, at forestille dig, hvordan det er at gå langs vejen i lys eller mørke, mens mange af jer med speederen i bund drøner forbi. Man føler sig meget lille og udsat, der specielt i mørke langs vejen, når I suser forbi i jeres store pickups, varebiler eller bare almindelige personbiler. Ikke en gang vejret eller føret synes at tage toppen af farten hos en del af jer, da hverken sne- eller isglatte veje, tæt tåge, silende regn eller fedtede og mudrede veje får jer til at lette foden fra speederen. Men det er selvfølgelig også helt gratis og risikofrit, at køre alt for stærkt, benytte mobiltelefon eller have for meget alkohol i blodet herude i det nærmest lovløse land, hvor politiet desværre alt for sjældent lægger vejen forbi.

Helene Wiingaard

Stangerupvej 11

4850 Stubbekøbing
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Læserbreve

AF: LEIF A. JENSEN

Gylden mammon S garanti for… 16. maj 2019 kl. 21.25

AF: STEEN BAHNSEN

Lukning af Dannelunde… 16. maj 2019 kl. 14.27

AF: CARSTEN GRACE HARDINGTON

Gerninger, beregnet på at… 14. maj 2019 kl. 09.49

AF: STEEN BAHNSEN

AF: JOHN WENNERWALD

Regeringens bluffnummer 12. maj 2019 kl. 21.24