cookie-og-privatlivspolitik

Debat

Solcellepark Grænge Åbent brev til John Brædder og resten af byrådet

For lige at starte med dig John, så blev jeg oprigtigt glad, dengang du blev borgmester, og proklamerede, at du gerne ville gøre en masse for at udvikle de små landsbysamfund. Det var også det, du fortalte os, da du klippede snoren i Grænge Beboerforening. ”Vi gjorde noget, og vi var dygtige”. Det hænger bare ikke rigtigt sammen med dine planer. Helt ærligt John, så tror vi ikke på den mere. Hvis det her er din version af udvikling, så har vi et seriøst problem.
01. maj 2021 kl. 09:17 Af Lars Rasmussen

Du står i ramme alvor på TV2 News her i Påsken og fortæller, at en del af dine jordlodder er lavbundsjord, og på det seneste er der også kommet sandjord til jordlodderne. Underligt nok kan flere af dine kolleger oplyse det modsatte.

Din betragtning om, at det ligefrem vil gøre byen mere attraktiv, er jo helt ude i skoven, hvis man spørger ejendomsmæglere, i områder med solcelleparker af samme kaliber. Du får nok lidt svært ved at finde et eksempel, der ligefrem har givet en by en ”opblomstring”, og så er det helt ligegyldigt med mountainbikebane, kirsebærtræer og yndige stier/korridorer, imellem 3 m høje solceller. Derudover er det stadig Danmarks dyreste/bedste landbrugsjord. Meeen, du kan jo stadig føle dig ”grøn”, når du glider igennem parken i din Audi Q7 Quattro 3,0 TDI 272 HK.

Du mener simpelthen, at det er en ”trossag”! Jeg ville ønske, du ville sætte tingene lidt mere i perspektiv. Grænge by bliver ikke mere ”grøn” af, at der ikke længere køres gylle ud, og hvorfor er det dog, du tror, vi bliver ”mere grønne”, når vi ikke engang selv kan optage energien? Når man spørger din forvaltning om, hvad planerne er, er deres ”bedste” svar, et dilettantisk forsøg på et kortbillede i pdf-format. I samme ombæring bliver du spurgt af Ekstra Bladet mfl., hvordan du fornemmer stemningen i Grænge. Så svarer du; ”jeg fornemmer, at der er overvejende positiv stemning for projektet”. Samtidig er du orienteret om, at der er indsamlet hele 173 underskrifter i Grænge.

Det er tragisk, hvis ikke komisk, at du ikke har mere fornemmelse i din egen hjemby. Og ikke nok med det, så er dit argument; ”Jamen, så er det fordi folk ikke har set den NYE plan”. Nej John, det får vi jo ikke lov til! Kom nu ud af din illusion om at kalde Guldborgsund Kommune for ”grøn”. Måske kan Bring-Larsen hjælpe med lidt kolde omslag.

Som du selv siger, så har du et ansvar for at drive din virksomhed. Men du har vel som borgmester også et MORALSK og SOCIALT ansvar over for borgerne i kommunen? Et ansvar, der vel også betyder, at man bør føre en energipolitik, der giver mening, og ikke bare ukritisk ride med på ”den grønne bølge”

Annonce

Better Energy, som evt. lejer din jord, tilbyder nogle af Grænges borgere kontant kompensation for ... jaah, det er der faktisk INGEN der ved. Og det er vel at mærke, INDEN projektet er skåret til. Så hvad er det egentlig, borgerne i Grænge skriver under på?

En udvalgt skare af Grænges borgere blev personligt inviteret til et informationsmøde i vores dejlige, nylig renoverede beboerhus, arrangeret af dig selv. Her blev man præsenteret for et slideshow, hvor al din jord er skraveret med solceller. Det var så, INDEN man havde besluttet lokalplanen for solcelleanlæg i Guldborgsund Kommune. Så, det de fine herrer (Better Energy) med slips stod og lirede af, kan man i princippet ikke bruge til noget som helst. Men kringlen var god, og kaffen var varm. Og så undrer du dig over modstanden nu.

Sidenhen har man så meget behændigt skåret ”kagen” lidt mere lækkert til. Så, hvad synes du egentlig selv, at borgerne i Grænge skal tænke?

Selvfølgelig er du jo inhabil i denne sag, men det er nu en gang dig, der har sat det her i søen!

Better Energy husstandsomdelte personligt (2 mænd i flotte jakkesæt) i maj 2020 ”løbesedler” til et fåtal af udvalgte ejendomme i Grænge. Løbesedlen indeholdt hovedbudskabet på en (værditab) kompensation på kr. 75.000,-, hvis solcelleparken blev en realitet.

Annonce

Siden da har nogle ejendomme/Grænge-borgere af og til fået en opringning fra Better Energy, og nogle kan endda krejle lidt om ”kompensationen” op til 100.000,-, og endda endnu højere.

Man kunne formode, at de Grænge-borgere, der er helt tavse, sandsynligvis har skrevet under på Better Energy’s NABOAFTALE kontrakt, og samtidig underskrives der et tillægsdokument, kaldet FULDMAGT. Dette er stilet til Guldborgsund Kommune, Teknik & Miljø på ejendommens ejer(e) vegne, og denne FULDMAGT giver 3 af Better Energy’s indskrevne selskaber rettighed til at søge ændringer til den af Guldborgsund Kommune udarbejdede lokalplan.

Nogle i Grænge - og KUN et fåtal i Grænge - er blevet præsenteret for en kontrakt, som bl.a. indeholder følgende tekst;

””4.1 Parterne er forpligtiget til at iagttage fortrolighed om nærværende aftale. Hver part er dog berettiget til, at videregive aftalen, eller dens indhold helt eller delvis, når det følger af lovgivningen eller efter påbud fra en relevant offentlig myndighed eller i medfør af endelig dom. Begge parter er i så fald FORPLIGTIGET til, at oplyse mindst muligt. Begge parter er endvidere forpligtet til, at oplyse den anden part, såfremt den anden part pålægges at offentliggøre aftalen helt eller delvis. For naboens vedkommende kan aftalen og dens indhold uanset overstående videregives til familiemedlemmer INDENFOR husstanden, idet PLIGTEN til fortrolighed således PÅHVILER HUSSTANDEN””

5. Konventionalbod

Annonce

””For hel eller delvis overtrædelse af aftalens pkt. 4.1 om at holde aftalen fortrolig, ifaldes foruden et almindeligt ERSTATNINGSANSVAR en konventionalbod på DKK 10.000,- pr. overtrædelse, samt DKK 5.000,- pr. måned, hvis overtrædelsen forsættes. Betaling af konventionalbod fritager ikke for fortsat overholdelse af fortrolighedsforpligtelsen i pkt. 4.1. Beløbet forfalder til betaling efter påkrav fra den anden part””

Så med andre ord, så får man altså store dummebøder af Better Energy, hvis ikke man kan/vil holde sin kæft. Men det er du forhåbentlig bekendt med John Brædder? Hvis du ikke har set sådan en kontrakt, så er du velkommen til at få en kopi af mig.

Kære John: Dyrk dine dejlige jordlodder bondemand frisk. Det er vi stadig stolte af. Gylle og traktorer er vi vant til hernede, og det vil vi ikke undvære!

Til det samlede byråd må jeg bare sige, at jeres strategi om ”grøn energi” er stukket helt af fra jer.

Som eksempel overværede jeg byrådsmødet, omkring den famøse sol/vindpark ved Vennerslund. Her var der én …. ja … kun EEN… I byrådet, der argumenterede for, at vi ganske simpelt ikke kan bruge den energi hernede, og at man rent faktisk betaler mølleejere for at stoppe deres møller ned. Sagt på dansk så producerer vi meget mere energi, end vi selv kan bruge. Det er godt nok skræmmende, at vi i Guldborgsund Kommune ikke er nået længere. Så er jeg godt klar over, at Bring-Larsen ligger inde med nogle tal, hvor kilden ikke kom frem på mødet. På mig virker det lidt komisk, når landets førende energieksperter siger det stik modsatte.

Annonce

På samme møde kunne man høre byrødder berette om fine udflugter til andre vindmøller i samme størrelse. De glemte dog at fortælle, om det blæste 5 eller 10 m/s, og konklusionen var, at de ikke larmede mere end motorvejen.

Hvor er det ”grønne” i, at vi hernede producerer energi til et datacenter i Fredericia (55MW), som ligger mange kilometer væk (omkostninger til elnet/ledningstab). Fakta er, at vi i forvejen ikke selv kan aftage den energi, der bliver produceret hernede .... næh den bliver sendt til Nordøstsjælland mm. (her er der sjovt nok ikke planlagt anlæg i den størrelse).

Til sammenligning er der i hele Nordøstsjælland planlagt samlet 1.250.000 m2 fordelt på TO (2) anlæg. I Guldborgsund og Lolland Kommune er der planlagt 26.946.080 m2 fordelt på 23 anlæg. Det kræver ikke den store folketælling for at finde ud af, hvor der bliver brugt mest energi.

Nu er man så i gang med et anlæg i Væggerløse, som skal producere energi til medicinalfirmaet Lundbeck i Lumsås 180 km fra anlægget.

Mit budskab handler slet ikke om en generel modstand af sol/vindenergi. Det handler om energipolitik og ikke mindst landspolitik. Det undrer mig, at man som kommunalpolitiker ikke skeler lidt til, hvad der foregår i den danske forsyningssektor. Lad os da producere energien, hvor det største behov er, og ikke bare producere det tilfældige steder i kommunerne, bare fordi nogle pengemænd kan øjne profit.

Annonce

Prøv at forstille jer, hvis man gjorde det samme med fjernvarmeforsyningen i hele landet. Så kunne vi hernede lave nogle flere halmvarmeværker, og sende varmen til Holstebro, og samtidig gå og gnide os i hænderne, for nu er vi blevet åhh så grønne. Det er og bliver en illusion Og det nytter ikke, at nogle intet anende kommunalpolitikere i de enkelte kommuner tror, at de gør deres kommuner ”grønnere” med flere solceller, og efterfølgende kan sidde i hver sin ende af landet og rose sig selv for ”vi er blevet åhh så grønne”.

Energinet er forpligtiget til, at levere en forsyning lige meget hvor uheldigt anlægget ligger ift. forbrug og transmission. Derfor koster det det samme at placere en solcelleanlæg tæt på forbrug og et stærkt elnet, som det koster at placere dem langt fra forbrugscentre i områder, hvor nettet allerede i forvejen håndterer store mængder VE-strøm. Forretningspotentialet er det samme uanset nettets kapacitet, idet nedregulering af produktionen som følge af netbegrænsninger er kompensationsberettiget, når først anlægget er tilsluttet til nettet.

Spørger man Energinet, så kalkulere man med et tab på mere end 50% på disse lange transmissionslinjer. Derudover ligger forbrugsdækningen på LF på 200-500% i 2020.

Kære John. Det danske el-marked fungerer præcis lige som din dejlige maltbyg… nemlig udbud og efterspørgsel… Kan du huske, hvad du sagde, da du selv høstede maltbyg, efter lige at have rettet ryggen fra skrivebordet ... ””Det er så dejligt at være landmand””.

Kan vi dog ikke én gang for alle erkende, at denne omstilling er et 30-årigt projekt, i stedet for i ren panik at bygge solcelleparker, møller, ladestandere mm., inden resten af infrastrukturen er klar til det, og ikke mindst den almindelige dansker. Bare fordi man opstiller 32 ladestandere i Guldborgsund Kommune, er det altså ikke ensbetydende med, at kommunen er ”grøn”.

Hverken det tekniske eller det politiske system er gearet til det her endnu, og der er heller ikke rigtig noget, der tyder på, at man er på vej. Der er endnu ikke nogen fordel, for hverken private eller industrien, at benytte sig af den type energi, med mindre man har penge nok.

Til slut vil jeg gerne opfordre til, at ovenfor beskrevne udfordringer/problemer italesættes på det fornuftige, og ikke mindst relevante niveau, og glemme alle søgte argumenter om gylle og traktorer, og så se stort på, hvad andre kommuner gør i ”den grønne bølges” tegn.

Lars Rasmussen
Grænge Skovvej 114
4891 Toreby L
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Er Det Konservative… 13. maj 2021 kl. 16.24

AF: JOHN WENNERWALD

Paradigmeskifte version 2.0 09. maj 2021 kl. 22.09

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18
ANNONCE