cookie-og-privatlivspolitik
Krav om mundbind på restauranter undrer i Horesta Sjælland og Lolland-Falster.
Krav om mundbind på restauranter undrer i Horesta Sjælland og Lolland-Falster.
Foto: Scanpix

Erhverv

- Vi bliver udskammet

Næstformand i Horesta Sjælland og Lolland-Falster, er stærkt kritisk overfor nye restriktioner.
23. september 2020 kl. 09:40 Af Jesper Bøgh

Annonce

ERHVERV Fredag klokken 14 meddelte statsminister Mette Frederiksen (S), at restauranter, værtshuse og barer fra dagen efter skulle lukke klokken 22, efter at coronasmitten igen er taget til i samfundet.

Tidligere måtte de have åbent til klokken 24 i København og klokken 02 i resten af landet - heriblandt på Lolland-Falster.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra formand i Horesta Sjælland og Lolland-Falster, Allan Hansen, Folkets Hus i Maribo.

Han henviser til næstformand Birgitte Boserup, konferencecentret Saltoftehus på Saltofte Gods ved Kalundborg, der i høj grad er kritisk overfor de nye restriktioner.

- Jeg vil kalde det for en mærkelig mellemlanding. Regeringen siger til os: Vi lukker jer ikke, men I skal lukke noget før, nemlig klokken 22. Spisegæster går jo ikke ud for bare at blive mæt. De vil have hele oplevelsen med, og den er bare ikke mulig at få, når der lukkes klokken 22, konstaterer Birgitte Boserup, der også er dybt utilfreds med timingen.

- Man kommer med nye retningslinjer fredag eftermiddag, der træder i kraft fra lørdag klokken 12. Det er uhørt magtfordrejning. De, der lørdag skulle afholde eksempelvis bryllupper og konfirmationer, havde ikke en jordisk chance for at reagere. Det var slet ikke rimeligt, mener hun, og oplyser, at der igen kommer mange aflysninger på grund af de seneste restriktioner.

- Folk bliver forvirrede og angste og ved ikke, om de har lyst til at gå ud. Smittetallet er i dag 418 (mandag red.) - altså et fald fra cirka 567 forleden, nævner Birgitte Boserup.


Psykologisk effekt

Hun mener også, at der er en psykologisk effekt i, at restriktionerne mest af alt rammer hotel- og restaurationsbranchen.

- Det er en stor professionel branche, som i alle led, i allerhøjeste grad har vist viljen og evnen til at bidrage til at overholde de restriktioner, som sundhedsmyndighederne løbende har udstedt. Branchen er dermed allerede økonomisk hårdt trængt efter en lang nedlukningsperiode, siger hun.

- At man skal bære mundbind på en restaurant eller en bar, når man står op, signalerer jo til gæsterne, at de skal blive væk. Men hvorfor skal man ikke bære mundbind i storcentre og supermarkeder, hvor folk, der ikke kender hinanden, færdes tæt. Det giver ingen mening. Vi føler i branchen, at vi bliver udskammet, siger hun og uddyber:

- Vi har i høj grad taget ansvar lige fra 18. maj, hvor nogle i branchen måtte genåbne, men at det kun er vores branche, der skal bære så tung en del af ansvaret for at begrænse smitten, er helt forkert, siger hun og tilføjer:

- Vi savner i den grad evidens for, at det er indenfor vores professionelle branche, at smitten sker, siger Birgitte Boserup.

Desuden mener hun også, at man skyder med spredehagl ved at indføre landsdækkende restriktioner.

- Os, der driver virksomhed ude på landet, har ikke nødvendigvis samme smitterisiko, som tilfældet eksempelvis er i de store byer. Nogle gæster ryster på hovedet af, at vi skal gå med mundbind, når der er masser af luft og afstand mellem os og gæsterne, siger hun.


Bredt politisk flertal

Søndag enedes et bredt flertal i Folketinget om at kompensere de etablissementer, som lider under skærpede restriktioner, for deres faste omkostninger. Hjælpepakken ventes at koste et samlet beløb på 300-400 millioner kroner.

Det oplyste erhvervsminister Simon Kollerup (S) på et pressemøde søndag aften.

- Det er positivt, at der ser ud til at komme hjælp. Men vi ved endnu ikke, hvordan hjælpepakkerne udmøntes, så det er på nuværende tidspunkt svært at forholde sig konkret til, siger Birgitte Boserup.

- Men branchen er i knæ, og nu er vi blevet slået tilbage endnu en gang.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Den historiske kulturarv… 20. oktober 2020 kl. 09.43
Kom nu videre 20. oktober 2020 kl. 08.49

AF: JOHN WENNERWALD

Nåede du det, du ville? 18. oktober 2020 kl. 22.02

AF: MARTIN WOUTERS

digelaget og kommune vil… 17. oktober 2020 kl. 16.16

AF: MARTIN WOUTERS

falck sidste arbejdsdag i Guldborg 15. oktober 2020 kl. 15.46

AF: LINDA SOMMER

Velkomstporten til Danmark 13. oktober 2020 kl. 20.14

Annonce