cookie-og-privatlivspolitik
Antallet af beskæftigede på hoteller og restauranter er faldet med 9000 siden februar. (Arkivfoto)
Antallet af beskæftigede på hoteller og restauranter er faldet med 9000 siden februar. (Arkivfoto)
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Erhverv

10.000 nye i job: Beskæftigelsen stiger for fjerde måned i træk

Beskæftigelsen er faldet med 29.000 under coronakrisen. Restauranter, hoteller og rejsebranche er hårdt ramt.
20. november 2020 kl. 08:12 Af Ritzau

For fjerde måned i træk var der fremgang på det danske arbejdsmarked i september.

Antallet af beskæftigede steg med 10.000 personer, hvilket betyder, at 2,77 millioner er i job. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Da det stod værst til under coronaudbruddet, var beskæftigelsen faldet med 80.000 personer, men siden er det altså gået den anden vej.

Selv om udviklingen i beskæftigelsen har udviklet sig positivt i løbet af sommeren og efteråret, ændrer det ikke ved, at coronaudbruddet har givet et markant fald i beskæftigelsen.

29.000 personer færre er i job end i februar. Det er især på hoteller, restauranter og i rejsebranchen, at der er gået mange job tabt.

Annonce

Antallet af beskæftigede på hoteller og restauranter er faldet med 9000 siden februar, mens der i gruppen "rejsebureauer, rengøring og anden operationel service" er 6000 færre end inden coronaudbruddet.

Hos Danske Bank hæfter cheføkonom Las Olsen sig ved, at to tredjedele af det jobtab, som man så i starten af krisen, er blevet indhentet.

- Det er altså en uhørt hurtig genopretning, vi har oplevet efter en uhørt dyb krise, og det er, fordi det ikke er en normal krise.

- Det meste fald i aktiviteten skyldtes nedlukning, og nedlukkede ting kan lukkes op igen. Det er noget nemmere end at genskabe tilliden oven på for eksempel finanskrisen, siger han i en kommentar.

Hos Nykredit vurderer cheføkonom Troels Kromand Danielsen, at der også er udsigt til fremgang i beskæftigelsen de kommende måneder, da der er mange stillingsopslag.

Annonce

- De seneste tal viser med al tydelighed, at fremgangen på arbejdsmarkedet, der startede omkring sommerferien, er fortsat meget stærkt ind i efteråret.

- Det kan vi både se på antallet af beskæftigede og jobopslag, og der er derfor også udsigt til fremgang, når vi kigger lidt frem, siger han.

Samtidig ser de delvise nedlukninger, som store dele af Europa er ramt af, ikke ud til at ramme virksomhederne på samme måde som i foråret.

- Der er forskel fra foråret, fordi industrien bliver friholdt, og derfor kommer det næppe til at ramme dansk eksport så hårdt som i foråret, siger han.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

Annonce

ANNONCE