cookie-og-privatlivspolitik
Ifølge Steffen Rasmussen, formand i 3F Lolland, findes der gode muligheder for, at industrivirksomhederne kan uddanne allerede ansatte medarbejdere.
Foto: Jan Knudsen/Arkiv

Erhverv

3F: Virksomheder har gode muligheder for uddannelse af ansatte

Industri-virksomhederne er selv skyld i mangel på kvalificeret arbejdskraft, lyder det fra 3F-formand.
20. februar 2020 kl. 09:07 Af Jesper Bøgh

Annonce

Industrivirksomhedernes mangel på kvalificeret arbejdskraft på Lolland-Falster er i høj grad selvforskyldt.

Sådan lyder meldingen fra Steffen Rasmussen, formand i 3F Lolland, efter tirsdagens omtale i Folketidende, hvor det blev beskrevet, at virksomhederne har stor udfordringer med at rekruttere den nødvendige arbejdskraft.

- Virksomhederne på Lolland-Falster har hårdt brug for kvalificeret arbejdskraft. Den er afgørende for virksomhedernes muligheder for at udvikle sig og skabe vækst, slog Kim Frimann, formand for DI Lolland-Falster, fast.

Hos en af landsdelens store virksomheder, Codan Medical ApS, erkendte fabrikschef Peter Ring udfordringen.

- Vores nuværende største udfordring er, at vi mangler folk med de rette kompetencer, sagde han.

Men ifølge Steffen Rasmussen er der rig mulighed for at virksomhederne opkvalificerer og efteruddanner deres allerede ansatte medarbejdere.

- For tre år siden, da man lavede industriens overenskomst, fandt man ud af, at Industriens Kompetence Udviklings Fond bugnede af penge. Da blev det aftalt, at man ville afsætte en pulje på 200 millioner kroner, som virksomhederne kunne bruge til at uddanne allerede ansatte medarbejdere, der har været ansat i minimum et år, fortæller Steffen Rasmussen, der oplyser, at de 175 millioner kroner skulle bruges på at gøre ufaglærte til faglærte. De 25 millioner kroner skulle bruges på at give faglærte blandt andet diplomuddannelser.


Alle udgifter betalt

Ifølge Steffen Rasmussen kan virksomhederne få betalt alle udgifter i forbindelse med, at de allerede ansatte medarbejdere kan få et svendebrev.

- Nogle virksomheder er godt i gang. Eksempelvis er Alfa Laval godt i gang med at uddanne industrioperatører, fortæller han og forklarer, hvordan ordningen fungerer.

- Aftalen er, at man på virksomheden finder ud af, hvilke medarbejdere, der kunne tænke sig at få et svendebrev til eksempelvis industrioperatør. Så får man dem skrevet ind på skolen - eksempelvis Celf - og får dem kompetenceafklaret. Så finder man ud af, hvor hurtigt uddannelsen kan tages alt efter eksisterende kompetencer hos den enkelte. Så er de på skole i nogle uger, hvor virksomheden får betalt medarbejderens løn fuldt ud og de udgifter, der er forbundet med skoleophold. Så kommer de tilbage i praktik på deres egen virksomhed, hvor virksomheden får et tilskud på 70-80 kroner i timen, fortæller Steffen Rasmussen og peger på, at medarbejderne stort set er tilbage på virksomheden og lave deres eget arbejde igen.

I løbet af et par år får de et svendebrev, hvor de er fuldt uddannede.

Steffen Rasmussen nævner procesoperatør, industrioperatør, plastmager, lager- og logistikmedarbejder samt forskellige transportuddannelser, som virksomhederne kan få uddannet via ordningen.


Tog på besøg

Ifølge 3F-formanden skete der ikke det store i det første år.

- Derfor tog vi rundt for at tale med de større industrivirksomheder om mulighederne. Jeg var på cirka 10 besøg på Lolland, hvor vi holdt møde med tillidsfolk og ledelse. Alfa Laval sprang til med det samme, mens de fleste andre steder gav de udtryk for positiv interesse, men anførte også, at tiden ikke var til at tage medarbejdere ud af produktionen for at sende medarbejdere på uddannelse, fortæller han og tilføjer:

- Nu er aftalen i den netop nye overenskomstaftale skrevet ind som en fast del af den nye overenskomst. Så hvis den nye industrioverenskomst bliver godkendt af medlemmerne ved afstemning om en måneds tid, så vil det betyde, at virksomhederne rent faktisk kan tjene penge på at sende medarbejdere på uddannelse. Det betyder også, at det ikke længere er en forsøgsordning men en permanent ordning, fortæller Steffen Rasmussen.

Derfor undrer Steffen Rasmussen sig over, at industrivirksomhederne tørster efter kvalificeret arbejdskraft.

- For hvor var de henne for to år siden, da vi markedsførte denne mulighed. Det skal retfærdigvis siges, at nogle virksomheder er i gang, men dette er så fantastisk et tilbud, så mange flere industrivirksomheder burde gå i gang, mener han og tilføjer.

- Jeg ved godt, at der i mange industrivirksomheder er ufaglærte medarbejdere, der har nået en 50+ alder, hvor en del af dem mener, at det er for sent med uddannelse. Men vi har en lang række yngre mennesker på Lolland, der er ufaglærte i industrien. De er oplagte at få i gang med at bruge denne ordning betalt af fonden til at give dem et svendebrev, siger Steffen Rasmussen og advarer:

- Vi skal passe på, at vi ikke igen om 20 år ender i en situation, hvor vi har mange midt i livet, der ikke har fået en uddannelse, som virksomhederne ikke kan bruge. Vi har mulighederne nu for at sikre, at det ikke sker, slår han fast.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Efterslæbet bliver stort 05. april 2020 kl. 21.11

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

En folkelig sammenslutning 05. april 2020 kl. 19.36

AF: CARSTEN ANDERSEN

Nakskov kan ikke få hænderne ned 03. april 2020 kl. 16.44

AF: BIRGITT BJERRE

Cykelstier langs Sundruten… 01. april 2020 kl. 09.50

AF: BJARKE ROSENKILDE

Hjernevask, medierne,… 31. marts 2020 kl. 23.30

AF: JOHN WENNERWALD

Solidaritet når regningen kommer 29. marts 2020 kl. 20.35

Annonce