cookie-og-privatlivspolitik
BM-Industriteknik A/S producerer blandt andet frysetørringskabinet, der bruges til forarbejdning af pulverkaffe. Disse eksporteres til hele verden. Fra venstre: Driftsleder Karsten Tambour Pedersen, Jan Pedersen, Bo Hvidt Nielsen og Leif Hvidt Nielsen.

2

Billeder

BM-Industriteknik A/S producerer blandt andet frysetørringskabinet, der bruges til forarbejdning af pulverkaffe. Disse eksporteres til hele verden. Fra venstre: Driftsleder Karsten Tambour Pedersen, Jan Pedersen, Bo Hvidt Nielsen og Leif Hvidt Nielsen.
Foto: Ingrid Riis

Erhverv

60 år på bagen for smedefirma

Det begyndte med et lille smedeværksted for 60 år siden i Bandholm, der hurtigt voksede.
27. januar 2020 kl. 20:30 Af Jesper Bøgh

Annonce

Bandholm Smede og Maskinværksted så dagens lys 1. februar 1960, da de to brødre Leif Hvidt Nielsen og Poul Erik Nielsen, kaldet Polle, købte et smedværksted på Åsmarksgade.

- Vi arbejdede begge som smede på Maribo Sukkerfabrik, men da vi hørte, at den skulle lukke, så besluttede vi at købe et hus med en smedje for 32.000 kroner i Bandholm, husker 82-årige Leif Hvidt Nielsen, der fortæller, at brødrenes far og svoger måtte kautionere for købet, og at Leif selv måtte stille sin bil i pant.

- Ja, det går noget nemmere i dag med at låne penge, konstaterer han.

Storebror Polle, der gik bort for nogle år siden, arbejdede de første måneder i smedjen.

- Jeg solgte mig selv til sukkerfabrikken i Sakskøbing, men allerede i julen 1961 måtte jeg stoppe på sukkerfabrikken, fordi det greb om sig i smedeværkstedet, husker Leif Hvidt Nielsen.

De to brødre fik opgaver på flere sukkerfabrikker, og allerede i 1962 voksede virksomheden ud af smedeværkstedet på Åsmarksvej og flyttede til Birketvej, hvor virksomheden ligger i dag.

- Vi fik opgaver på regning af sukkerfabrikken, og vores hustruer sendte regninger ud en gang om ugen. Vi havde virkelig travlt, husker han om tiden, som er kendt som de glade 60'ere, hvor samfundsøkonomien buldrede afsted.

- Når jeg var i København, og jeg kørte forbi nogle kraner, så gik jeg ganske enkelt ind og spurgte, om de ikke havde brug for smedarbejde. Det gav også en del opgaver hos flere maskinfabrikker, fortæller Leif Hvidt Nielsen om tiden, hvor virksomheden voksede hurtigt og i flere omgange opkøbte jord fra Knuthenborg og byggede ud.

Virksomheden begyndte også i 1980'erne at få opgaver på flere skibsværfter rundt om i landet.

I dag er Bandholm Smede og Maskinværksted blevet til flere selvstændige virksomheder.

Selskabet BA-MA A/S ejer bygningerne på Birketvej, hvor BM Steel Construction A/S og BM-Industriteknik A/S har til huse.

Leif Hvidt Nielsen er bestyrelsesformand i BA-MA A/S, hvor medejer Jan Pedersen er direktør.

Jan Pedersen købte for en årrække siden Polles andel i BA-MA A/S.

Sidstnævnte er også direktør i BM Steel Construction A/S, mens Leif Hvidt Nielsens søn Bo Hvidt Nielsen er direktør i BM-Industriteknik A/S.


Store og krævende opgaver

Jan Pedersen kom i smedelære i virksomheden for 43 år siden, og det samme gjorde sønnen Bo Hvidt Nielsen få år senere.

Som et par højdepunkter i virksomhedens 60 år lange historie nævner Jan Pedersen og Leif Hvidt Nielsen blandt andet byggerierne af Farøbroerne og Storebæltsbroen.

I dag udfører BM Steel Construction alt indenfor smede og stålarbejde, hvor store som små opgaver løses, med hovedvægt på den "tunge" stålbranche, men også klejnsmedearbejde samt rustfrie opgaver udføres.

- Vi har gennem tiden udført store og ressourcekrævende opgaver blandt andet sammensvejsning af brosektioner på Storebæltsbroen, montage og svejsning af over 30 kilometer fjernvarmeledning under Københavns Havn, samling og svejsning af skibssektioner på Lindøværftet og meget andet, fortæller Jan Pedersen, der tilføjer, at kunderne tæller udover værfter og rederier i Danmark og Tyskland, stort set alle større entreprenørselskaber, raffinaderier, kraftværker og andre industrikunder.

- Vi har også lavet stålbunden i Farøbroerne, tilføjer Leif Hvidt Nielsen.

BM-Industriteknik A/S fremstiller og monterer procesanlæg, trykbeholdere, inddamper, tørreanlæg, kedelanlæg og rørsystemer - både i sort og rustfri stål.

- Virksomheden er ordreproducerende som ud fra kundens tegninger og specifikationer - gerne i samarbejde med vores teknikere - udfærdiger det endelige produkt, fortæller Bo Hvidt Nielsen.


Skærpet konkurrence

I virksomhederne er der i dag cirka 100 medarbejdere beskæftiget, oplyser Jan Pedersen.

I dag er virksomheden den eneste maskinfabrik tilbage på Lolland-Falster.

- Det er et udtryk for, at konkurrencen fra udlandet er skærpet de senere år, men vi arbejder på, at få opgaver på den nye Storstrømsbro og det samme gælder på Femern Bælt-forbindelsen, lyder det fra Jan Pedersen.

Leif Hvidt Nielsen og Jan Pedersen oplyser, at selve 60 års jubilæumsdagen på lørdag 1. februar ikke bliver markeret.

- I stedet har vi besluttet at donere 10.000 kroner til Svanevig Hospice, der lige har haft 10 års jubilæum, fortæller Jan Pedersen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Efterslæbet bliver stort 05. april 2020 kl. 21.11

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

En folkelig sammenslutning 05. april 2020 kl. 19.36

AF: CARSTEN ANDERSEN

Nakskov kan ikke få hænderne ned 03. april 2020 kl. 16.44

AF: BIRGITT BJERRE

Cykelstier langs Sundruten… 01. april 2020 kl. 09.50

AF: BJARKE ROSENKILDE

Hjernevask, medierne,… 31. marts 2020 kl. 23.30

AF: JOHN WENNERWALD

Solidaritet når regningen kommer 29. marts 2020 kl. 20.35

Annonce