cookie-og-privatlivspolitik
Projektleder Lise Damsbo Savic, Business Lolland-Falster, vurderer, at det i forbindelse med coronakrisen kan være relevant for nogle virksomheder at overveje at ansætte akademisk arbejdskraft til at få skabt en positiv forandring i virksomheden.

2

Billeder

Projektleder Lise Damsbo Savic, Business Lolland-Falster, vurderer, at det i forbindelse med coronakrisen kan være relevant for nogle virksomheder at overveje at ansætte akademisk arbejdskraft til at få skabt en positiv forandring i virksomheden.
Foto: Anders Knudsen

Erhverv

Akademikere viser interesse for Lolland-Falster

Coronakrisen har skubbet til behovet for potentiel ansættelse af akademikere i LF-virksomheder.
02. juni 2020 kl. 15:50 Af Jesper Bøgh

Annonce

Der er formentlig ikke den virksomhed på Lolland-Falster, der i større eller mindre grad ikke har været påvirket af coronakrisen.

Derfor har krisen måske hos nogle virksomheder givet anledning til at få justeret forretningsmodellen i forhold til optimeringer, forretningsudvikling, digitalisering og internationalisering.

- I den forbindelse vil det for nogle virksomheder være relevant at overveje at ansætte akademisk arbejdskraft til at få skabt en positiv forandring i virksomheden, lyder det fra projektleder Lise Damsbo Savic, Business Lolland-Falster.

Hun peger blandt andet på analyser, der viser, at virksomheder, der ansætter deres første akademiker, vækster i medarbejdere, opnår værditilvækst og øger overlevelseschancerne.

En analyse foretaget af Epinion i 2017 viser blandt andet, at ansættelsen af den første akademiker gør det 3,1 procent mere sandsynligt, at en SMV-virksomhed overlever.

Analysen viser derudover, at virksomhedens værditilvækst stiger med 41 procent sammenlignet med året før i de første fem år, akademikeren er ansat.

- Coronakrisen har måske synliggjort, hvilke processer i virksomheden, der har vist sig at være sårbare. Det kan eksempelvis være i en produktionsvirksomhed, der har været afhængig af kinesiske underleverandører. I detailbranchen har det også vist sig vigtigt med digitalisering. Så det er bredt i alle brancher, at der er behov for at skabe positive forandringer, og det er i den udviklingsproces, at akademisk arbejdskraft kan være en mulighed, siger Lise Damsbo Savic.


Talentdatabase

- Men som noget nyt er vi ved at udrulle en talentdatabase, hvor vi har adgang til kandidater, der allerede har taget stilling til, at de gerne vil have job på Lolland-Falster. Det er udgangspunktet, at medlemmer af Business Lolland-Falster, jobcentrene og rekrutteringsvirksomhederne skal have adgang til databasen, så virksomhed og akademiker nemt kan matches, fortæller hun.

Det kan ifølge Lise Damsbo Savic være akademikere, der er flyttet til Lolland-Falster, fordi ægtefællen har fået job i landsdelen.

Men det kan også være akademikere, der fortsat er bosat i hovedstadsområdet, men som har et ønske om at vende tilbage til landsdelen.

- For tiden får jeg faktisk flere henvendelser fra unge akademikere, der gerne vil hjem til Lolland-Falster, fordi de ganske enkelt under coronakrisen er blevet trætte af at bo i en lejlighed i hovedstaden, fortæller hun.

Lise Damsbo Savic håber derfor, at coronakrisen i højere grad kan bidrage til, at lokale virksomheder vil efterspørge akademikere, fordi der rent faktisk findes akademikere, der ønsker at bo og arbejde på Lolland-Falster.

- Samtidig vil det også betyde, at akademikerne vil søge mod Lolland-Falster, fordi der er relevante job i landsdelen, siger hun.

Talentdatabasen skal dermed gøre det langt nemmere for lokale virksomheder og potentielle medarbejde at matche hinanden.

- De yngre akademikere kan i databasen gøre sig synlige for erhvervslivet på Lolland-Falster ved selv at angive hvilke kompetencer, de besidder. Samtidig viser de, at de ønsker at bo og arbejde i landsdelen, siger hun.


Drømmen om LF

Opgaven består så i, at få gjort opmærksom på talentdatabasen overfor de potentielle akademikere, der har en spirende drøm om et arbejdsliv på Lolland-Falster.

- Her rejser spørgsmålet sig hvilken målgruppe, der skal fokuseres på. Unge i begyndelsen af 20'erne kan godt have en forestilling om, at de aldrig skal vende tilbage til Lolland-Falster. Men når de er færdige med deres uddannelse, har fundet en samlever og måske er begyndt at tænke på familieforøgelse, så kan den forestilling i mellemtiden have ændret sig, siger hun.

Lise Damsbo Savic erkender, at det for virksomhederne kan være vanskeligt helt præcist at identificere, hvilken type akademiker, der kan løse lige præcis de arbejdsopgaver, som den enkelte virksomhed har brug for.

- Her er der hjælp at hente - både gennem Business Lolland-Falster - men også gennem vores samarbejdspartnere i eksempelvis Erhvervshus Sjælland, slår hun fast og tilføjer, at der i den forbindelse findes støtteordningen "Landdistriktsvækstpilot" til ansættelse af akademikere til udarbejdelse af udviklingsprojekter.

På Lolland-Falster og i Region Sjælland som helhed er en god lang tradition for, at det er dygtige faglærte, der har fået en virksomhed til at vokse.

- De har drevet virksomheden dygtigt og har vækstet gennem en årrække. Her kan akademisk arbejdskraft skubbe på potentielt yderligere vækst i virksomheden, siger hun.

Talentdatabasen bliver for alvor udrullet i løbet af sommeren.

Læs mange flere historier om det lokale erhvervsliv i Folketidendes store erhvervstillæg i papiravisen tirsdag.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God og sikker sommerferie! 12. juli 2020 kl. 22.42

AF: KENNETH WINTHER

Katastrofe kurs 12. juli 2020 kl. 22.03

AF: TOM AHLQVIST

Det Falsterske Diges holdbarhed 12. juli 2020 kl. 20.57

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. flere turister i… 11. juli 2020 kl. 08.51

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

Annonce