Annonce
Erhverv

Bæredygtige måltider serveres

MHI Vestas' kantine med (fra venstre) køkkenchef Jes Bo Larsen, praktikant Antoneta Vra, kok Charlotte Due Andersen og kok: Kasper Rosnell. Foto: Kasper Wielandt

Lokale råvarer og bæredygtighed gennemsyrer menuen i MHI Vestas' kantine.

Et nyt initiativ fra Business Lolland-Falster skal bekæmpe madspild gennem samarbejder mellem lokale virksomheder og fødevareproducenter.

Effekten ses allerede i MHI Vestas' kantine i Nakskov, hvor lokale råvarer og bæredygtighed gennemsyrer menuen. Foruden pluspoint på klimakontoen skal initiativet også skabe ny, bæredygtig vækst hos lokale virksomheder.

Hos MHI Vestas i Nakskov kan de ansatte gå til frokost med grøn samvittighed. Siden juni har menuen været sammensat ud fra bæredygtige principper, da størstedelen af råvarerne er lokalt produceret, og mængden af kød er eksempelvis reduceret. Det nye initiativ slår allerede positivt ud på CO2-regnskabet i det enkelte måltid.

Den klimabevidste tilgang er et resultat af et lokalt samarbejde mellem virksomheden Sodexo, der driver kantinen, Business Lolland-Falster og lokale fødevareproducenter.

- I Sodexo har vi sat som mål, at vores virksomhed skal handle mere lokalt for at fremme væksten i lokalsamfundene. I en dansk kontekst giver det rigtig god mening i forhold til eksempelvis kantinedriften på Lolland-Falster, forklarer Christian Lunner, der er direktør i Sodexo Denmark.

Udover projektet på Lolland-Falster kører Sodexo et lignende projekt i Sønderjylland.

Alene i Danmark smider vi hvert år cirka 700.000 ton mad ud. Fødevareindustrien alene tegner sig for over 133.000 ton. Den nedslående tendens tager fødevaresamarbejdet kampen op imod.

- Det er især i processen fra produktion til salg, at mange varer bliver sorteret fra - også selvom de intet fejler, ud over en krum form eller en stødt plet, uddyber Christian Lunner.

Tidligere på året tog Sodexo derfor kontakt til Business Lolland-Falster med henblik på at samarbejde med de lokale landbrug.

Henvendelsen støtter op om de to lokale kommuners ønsker om et større fokus på mere lokal afsætning af de fødevarer, der produceres på Lolland-Falster.

De ansatte på MHI Vestas i Nakskov sætter derfor tænderne i råvarer fra eksempelvis Tokkerupgård, Lollandsgrisen, Gert Nielsen Kød og Foreningen for fremme af afsætning af vildt.

- De lokale landmænd får en ny og mere direkte vækstmulighed. Nogle af råvarerne havde de slet ikke kunnet sælge på grund af en forkert form. Andre varer bliver nu afsat direkte til forbrugeren - i det her tilfælde MHI Vestas. Det mindsker madspildet, og det reducerer omkostningerne og ressourcerne ved en længere transport, vurderer Steffen Lund, forretningschef (Landbrug & Fødevarer), Business Lolland-Falster.

Forretningsmodellen med brugen af lokale fødevarer bliver dermed bæredygtig i både klimamæssig og økonomisk forstand, og det glæder man sig over på Sodexo.

- Det er et succeskriterium for os, at der er en god økonomi i samarbejdet for de lokale producenter, så vi bidrager til en bæredygtig vækst, både på klimakontoen og på den økonomiske bundlinje, understreger Christian Lunner.

Business Lolland-Falster arbejder på at få flere virksomheder med i samarbejdet og at etablere lignende forretningsmodeller, hvor vejen fra den lokale producent til den lokale forbruger bliver kortere.

Mad med grøn samvittighed. Foto: Kasper Wielandt
  • MHI Vestas' kantine med (fra venstre) køkkenchef Jes Bo Larsen, praktikant Antoneta Vra, kok Charlotte Due Andersen og kok: Kasper Rosnell. Foto: Kasper Wielandt
  • Mad med grøn samvittighed. Foto: Kasper Wielandt
Annonce
Erhverv

Sender regning for dyrere dankort videre til forbrugerne

Maribo

Gammel Aldi-butik solgt: Her er den nye ejer

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Efter flere forsinkelser: 30 millioner dyrt projekt kan endelig begynde

112

Bil i brand på motorvejen

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Nu skal pengene findes: Besparelser for 16 millioner kroner sendes i høring

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Indland

Over 800 butikker vil donere overskudsmad i påsken

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Lolland

Kæmpe kovending: Alligevel flertal for omfartsvej

Guldborgsund

Revyen solgte ud: - Nu skal vi lige komme os over chokket

Vejret

Lavtryk og regn besøger Danmark i påskedagene