cookie-og-privatlivspolitik
MHI Vestas' kantine med (fra venstre) køkkenchef Jes Bo Larsen, praktikant  Antoneta Vra, kok Charlotte Due Andersen og kok: Kasper Rosnell.

2

Billeder

MHI Vestas' kantine med (fra venstre) køkkenchef Jes Bo Larsen, praktikant Antoneta Vra, kok Charlotte Due Andersen og kok: Kasper Rosnell.
Foto: Kasper Wielandt

Erhverv

Bæredygtige måltider serveres

Lokale råvarer og bæredygtighed gennemsyrer menuen i MHI Vestas' kantine.
02. oktober 2019 kl. 06:31 Af Jesper Bøgh

Annonce

Et nyt initiativ fra Business Lolland-Falster skal bekæmpe madspild gennem samarbejder mellem lokale virksomheder og fødevareproducenter.

Effekten ses allerede i MHI Vestas' kantine i Nakskov, hvor lokale råvarer og bæredygtighed gennemsyrer menuen. Foruden pluspoint på klimakontoen skal initiativet også skabe ny, bæredygtig vækst hos lokale virksomheder.

Hos MHI Vestas i Nakskov kan de ansatte gå til frokost med grøn samvittighed. Siden juni har menuen været sammensat ud fra bæredygtige principper, da størstedelen af råvarerne er lokalt produceret, og mængden af kød er eksempelvis reduceret. Det nye initiativ slår allerede positivt ud på CO2-regnskabet i det enkelte måltid.

Den klimabevidste tilgang er et resultat af et lokalt samarbejde mellem virksomheden Sodexo, der driver kantinen, Business Lolland-Falster og lokale fødevareproducenter.

- I Sodexo har vi sat som mål, at vores virksomhed skal handle mere lokalt for at fremme væksten i lokalsamfundene. I en dansk kontekst giver det rigtig god mening i forhold til eksempelvis kantinedriften på Lolland-Falster, forklarer Christian Lunner, der er direktør i Sodexo Denmark.

Udover projektet på Lolland-Falster kører Sodexo et lignende projekt i Sønderjylland.

Alene i Danmark smider vi hvert år cirka 700.000 ton mad ud. Fødevareindustrien alene tegner sig for over 133.000 ton. Den nedslående tendens tager fødevaresamarbejdet kampen op imod.

- Det er især i processen fra produktion til salg, at mange varer bliver sorteret fra - også selvom de intet fejler, ud over en krum form eller en stødt plet, uddyber Christian Lunner.

Tidligere på året tog Sodexo derfor kontakt til Business Lolland-Falster med henblik på at samarbejde med de lokale landbrug.

Henvendelsen støtter op om de to lokale kommuners ønsker om et større fokus på mere lokal afsætning af de fødevarer, der produceres på Lolland-Falster.

De ansatte på MHI Vestas i Nakskov sætter derfor tænderne i råvarer fra eksempelvis Tokkerupgård, Lollandsgrisen, Gert Nielsen Kød og Foreningen for fremme af afsætning af vildt.

- De lokale landmænd får en ny og mere direkte vækstmulighed. Nogle af råvarerne havde de slet ikke kunnet sælge på grund af en forkert form. Andre varer bliver nu afsat direkte til forbrugeren - i det her tilfælde MHI Vestas. Det mindsker madspildet, og det reducerer omkostningerne og ressourcerne ved en længere transport, vurderer Steffen Lund, forretningschef (Landbrug & Fødevarer), Business Lolland-Falster.

Forretningsmodellen med brugen af lokale fødevarer bliver dermed bæredygtig i både klimamæssig og økonomisk forstand, og det glæder man sig over på Sodexo.

- Det er et succeskriterium for os, at der er en god økonomi i samarbejdet for de lokale producenter, så vi bidrager til en bæredygtig vækst, både på klimakontoen og på den økonomiske bundlinje, understreger Christian Lunner.

Business Lolland-Falster arbejder på at få flere virksomheder med i samarbejdet og at etablere lignende forretningsmodeller, hvor vejen fra den lokale producent til den lokale forbruger bliver kortere.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MICHAEL GRUBE PETERSEN

Musik i byen 11. august 2020 kl. 19.34

AF: JOHN WENNERWALD

Mundbind i flextrafik 09. august 2020 kl. 21.38

AF: HANS JØRGEN JØRGENSEN

Torvet i Nykøbing 08. august 2020 kl. 14.22

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

Annonce