cookie-og-privatlivspolitik
Bayo.s leverer skruefundamenter i alle størrelse, dels til private til brug til terrasser og drivhuse og dels til professionelt byggeri. Fra venstre ses medejer Morten Samson, borgmester John Brædder, erhvervs- og udviklingschef Christian Smith og medejer Niels Thorup Madsen.

2

Billeder

Bayo.s leverer skruefundamenter i alle størrelse, dels til private til brug til terrasser og drivhuse og dels til professionelt byggeri. Fra venstre ses medejer Morten Samson, borgmester John Brædder, erhvervs- og udviklingschef Christian Smith og medejer Niels Thorup Madsen.
Foto: Flemming Keith Karlsen

Erhverv

Bayo.s med i stort forskningsprojekt

Toreby-virksomhed skal bygge nyt domicil.
25. april 2021 kl. 15:51 Af Lise Ravnkilde

FAKTA
Skruefundamenter er et fundamentsystem under bygninger, som fjerner behovet for støbning med beton eller nedramning af pæle ved byggeri.
Et skruefundament består af stålskruer, der skrues ned i det bærende jordlag.
Et skruefundament overflødiggør brug af sand og grus. Når stålskruerne skrues i jorden, kommer der ingen vibrationer og derfor heller ingen skader på omkringliggende byggeri.

TOREBY I et lille hus på Torebyvej er der de seneste fem-seks år sket en voldsom vækst hos de fire virksomheder, der ejes af Niels Thorup Madsen, Morten Samson og Jacob Tvede.

Virksomhederne beskæftiger tilsammen omkring 100 mennesker, og de vokser stadig.

De vokser så meget, at de for længst er vokset ud af huset på Torebyvej og har måttet leje sig ind flere forskellige steder for at få plads til både mennesker, maskiner og værksteder.

Derfor er de tre ejere på udkig efter et sted, hvor de kan bygge et helt nyt domicil til virksomhederne. Og i den anledning havde de inviteret borgmester John Brædder (G) og erhvervs- og udviklingschef Christian Smith på besøg.

- Vi er alle tre fra Guldborgsund, så det ligger vores hjerte meget nær, at vi helst vil finde et sted til vores nye domicil her i kommunen, fortæller administrerende direktør Niels Thorup Madsen.

Annonce

Og det finder John Brædder både glædeligt og prisværdigt.

- Det er en rigtig dejlig melding at få som borgmester. Vi skal nok finde nogle gode arealer til dem, mener han.


Skruefundamenter

Selv om John Brædder privat næsten er nabo til virksomheden, var han ikke klar over, hvor mange mennesker der er beskæftiget der, og heller ikke, hvor innovativ virksomheden er.

- Jeg har nok bemærket, at der holdt flere og flere biler, og at de lejede flere og flere lokaler, men jeg var ikke klar over, at de var så innovative, siger John Brædder.

Det er først gået op for mange, efter Bayo.s har været i de store landsdækkende medier, og så fik John Brædder yderligere set og hørt om det på sit besøg i Toreby i går.

Annonce

Det handler om skruefundamenter.

En måde at lave fundamenter under bygninger uden at bruge beton. I stedet skrues en metalskrue helt ned i det bærende jordlag.

Metoden med skruefundamenter går hurtigere, forstyrrer ikke naboerne som pælehamring og sparer på ressourcer som sand og grus. Samtidig slipper huse bygget på skruefundament for problemer med radon og fugt i fundamentet. Hvis jorden under bygningen oversvømmes, kan vandet simpelthen slippe væk udenom skruerne.


Verdensmålene

Nogle af de positive ting er allerede dokumenteret i et lille EU-projekt. Nu gælder det et stort forskningsprojekt, hvor proces og virkninger af den nye måde at lave fundamenter på skal videnskabeligt dokumenteres.

Projektet bliver et samarbejde mellem Andreasen & Hvidbjerg, der skyder 2,8 millioner kroner ind, Bayo.s med 3,6 millioner kroner og Innovationsfonden, der støtter med 14 millioner kroner. Det hele dokumenteres af Aalborg Universitet.

Annonce

- Vi rører seks af de 17 verdensmål på en positiv måde, forklarer Niels Thorup Madsen.

Metoden er i fuld gang med at blive brugt rundt om i Danmark.

Blandt andet i Vordingborg Sydhavn, hvor de italienske arbejdere, der er med til at bygge den nye Storstrømsbro, bor i moduler, der står på 240 skruer boret ned i 10 meters dybde.

- Når byggeriet er færdigt, kan kommunen vælge at bruge modulerne til for eksempel ungdomsboliger, eller de kan vælge at løfte husene af, så kan vi skrue skruerne op igen, fylde jord i hullerne, og naturen er bragt tilbage, forklarer Niels Thorup Madsen som endnu en fordel af metoden.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

AF: JOHN WENNERWALD

Coronakuller 25. april 2021 kl. 22.26

AF: PAW HALLANDSON

Tør de sige sandheden? 22. april 2021 kl. 08.33

AF: JOHN WENNERWALD

Stressramte i Folketinget 18. april 2021 kl. 22.01

Annonce

ANNONCE