cookie-og-privatlivspolitik
Ole Hvelplund (til højre), direktør i Nature Energy, sammen med Peter Gæmelke, bestyrelsesformand i Nature Energy.

2

Billeder

Ole Hvelplund (til højre), direktør i Nature Energy, sammen med Peter Gæmelke, bestyrelsesformand i Nature Energy.
Foto: Anders Knudsen

Erhverv

Biogasanlæg realiseres ikke foreløbig

Minister: Der er ikke lagt op til lokale støtteordninger til to biogasanlæg på Lolland-Falster.
14. april 2021 kl. 13:15 Af Jesper Bøgh

- Der er ikke lagt op til lokale støtteordninger til Lolland-Falster, men i stedet kan Nature Energy, lige som alle andre, søge ind i de kommende nationale udbud.

Sådan lyder det blandt andet fra klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) i et svar til Folketingets energipolitiske udvalg.

Danmarks største biogasproducent, Nature Energy, har overfor Folketidende tidligere har slået fast, at de to planlagte biogasanlæg på Lolland-Falster, henholdsvis vest for Abed og ved afkørsel 44, Eskilstrup, er grydeklar og kan bygges hurtigst muligt.

Men Nature Energy har ligeledes i Folketidende slået fast, at der på nuværende tidspunkt ikke er støtte til at bygge nye biogasanlæg i Danmark.

- Det bliver først frigivet om et år eller to. Derfor skal der findes en løsning, så vi kan komme i gang med at bygge biogasanlæggene, sagde direktør Ole Hvelplund, Nature Energy, i Folketidende 8. februar i kølvandet på ministerbeslutningen om at etablere en 115 kilometer lang gasrørledning fra Everdrup nær Tappernøje ned over Sydsjælland til Falster over Nykøbing og videre over Lolland til Nakskov.

Annonce

Ved den lejlighed sagde direktøren videre:

- Vi mangler lige det sidste for, at projekterne kan blive bygget. Det håber vi, at der er politisk vilje til på ryggen af beslutningen om gasledningen, sagde han.

Men med meldingen fra klimaminister Dan Jørgensen ser det dermed ud til, at de to biogasanlæg ikke bliver til noget foreløbig, da det ville have krævet en målrettet støtte til netop disse anlæg.

Klimaministeren henviser i stedet Nature Energy til at søge støtte på lige fod med andre biogas-projekter i et af de kommende nationale udbud, fordi det giver de laveste støtteomkostninger for biogas samlet set.

Ifølge direktøren i Nature Energy, Ole Hvelplund, vil man i de kommende udbud byde ind med de to projekter på Lolland-Falster.

Annonce

- Det er muligt, at projekterne kan vinde det udbud, men det ved vi jo ikke. Derfor er det usikkert, om projekterne kommer til Lolland og Falster, siger Ole Hvelplund og påpeger samtidig:

- Hvis politikerne på Christiansborg vil være sikre på, at der bliver etableret biogasanlæg på Lolland-Falster, så skal de yde et særligt tilskud til projekterne for at være sikker på, at der så hurtigt som overhovedet muligt kan komme grøn gas i gasledningen, siger han.

Men det er der så noget, der tyder på, at ministeren ikke er indstillet på?

- Man skal aldrig udelukke noget, men som ministersvaret står beskrevet, så er der noget, der tyder på, at han mener, at projekterne skal være en del af udbud, siger Ole Hvelplund og tilføjer:

- Svaret fra ministeren svarer til de regler, der er. Hvis der er politisk vilje til at sige, at vi skal have biogasanlæg på Lolland-Falster, så kan reglerne, som de er i dag, laves om. Alternativt kan udbud eller puljer rykkes frem for at fremme biogassen på Lolland-Falster, siger han.

Annonce

Så vil det sige, at de to anlæg dermed ikke bliver til noget foreløbig, og dermed kan man altså ikke være sikker på, at der kommer lokal biogas i det nye gasrør, der blandt andet skal forsyne Nordic Sugar med gas fra 2024?

- Det er faktuelt rigtigt. Men det kan jo være, at man kan påvirke ministerens og landspolitikernes holdning. Der skal arbejdes politisk på at opnå en velvilje til at etablere biogasanlæggene på Lolland-Falster, siger Ole Hvelplund.

Han peger på, at store flertal i kommunalbestyrelserne i de to kommuner samt lokale landmænd ønsker etablering af biogasanlæggene.

Ifølge klimaftalen for energi og industri fra 2020 er der afsat 2,9 milliarder kroner til støtte til grønne gasser via en række udbud, der starter i 2024.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Paradigmeskifte version 2.0 09. maj 2021 kl. 22.09

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

AF: JOHN WENNERWALD

Coronakuller 25. april 2021 kl. 22.26

Annonce

ANNONCE