Annonce
Erhverv

Biogasanlæg realiseres ikke foreløbig

Ole Hvelplund (til højre), direktør i Nature Energy, sammen med Peter Gæmelke, bestyrelsesformand i Nature Energy. Foto: Anders Knudsen

Minister: Der er ikke lagt op til lokale støtteordninger til to biogasanlæg på Lolland-Falster.

- Der er ikke lagt op til lokale støtteordninger til Lolland-Falster, men i stedet kan Nature Energy, lige som alle andre, søge ind i de kommende nationale udbud.

Sådan lyder det blandt andet fra klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) i et svar til Folketingets energipolitiske udvalg.

Danmarks største biogasproducent, Nature Energy, har overfor Folketidende tidligere har slået fast, at de to planlagte biogasanlæg på Lolland-Falster, henholdsvis vest for Abed og ved afkørsel 44, Eskilstrup, er grydeklar og kan bygges hurtigst muligt.

Men Nature Energy har ligeledes i Folketidende slået fast, at der på nuværende tidspunkt ikke er støtte til at bygge nye biogasanlæg i Danmark.

- Det bliver først frigivet om et år eller to. Derfor skal der findes en løsning, så vi kan komme i gang med at bygge biogasanlæggene, sagde direktør Ole Hvelplund, Nature Energy, i Folketidende 8. februar i kølvandet på ministerbeslutningen om at etablere en 115 kilometer lang gasrørledning fra Everdrup nær Tappernøje ned over Sydsjælland til Falster over Nykøbing og videre over Lolland til Nakskov.

Ved den lejlighed sagde direktøren videre:

- Vi mangler lige det sidste for, at projekterne kan blive bygget. Det håber vi, at der er politisk vilje til på ryggen af beslutningen om gasledningen, sagde han.

Men med meldingen fra klimaminister Dan Jørgensen ser det dermed ud til, at de to biogasanlæg ikke bliver til noget foreløbig, da det ville have krævet en målrettet støtte til netop disse anlæg.

Klimaministeren henviser i stedet Nature Energy til at søge støtte på lige fod med andre biogas-projekter i et af de kommende nationale udbud, fordi det giver de laveste støtteomkostninger for biogas samlet set.

Ifølge direktøren i Nature Energy, Ole Hvelplund, vil man i de kommende udbud byde ind med de to projekter på Lolland-Falster.

- Det er muligt, at projekterne kan vinde det udbud, men det ved vi jo ikke. Derfor er det usikkert, om projekterne kommer til Lolland og Falster, siger Ole Hvelplund og påpeger samtidig:

- Hvis politikerne på Christiansborg vil være sikre på, at der bliver etableret biogasanlæg på Lolland-Falster, så skal de yde et særligt tilskud til projekterne for at være sikker på, at der så hurtigt som overhovedet muligt kan komme grøn gas i gasledningen, siger han.

Men det er der så noget, der tyder på, at ministeren ikke er indstillet på?

- Man skal aldrig udelukke noget, men som ministersvaret står beskrevet, så er der noget, der tyder på, at han mener, at projekterne skal være en del af udbud, siger Ole Hvelplund og tilføjer:

- Svaret fra ministeren svarer til de regler, der er. Hvis der er politisk vilje til at sige, at vi skal have biogasanlæg på Lolland-Falster, så kan reglerne, som de er i dag, laves om. Alternativt kan udbud eller puljer rykkes frem for at fremme biogassen på Lolland-Falster, siger han.

Så vil det sige, at de to anlæg dermed ikke bliver til noget foreløbig, og dermed kan man altså ikke være sikker på, at der kommer lokal biogas i det nye gasrør, der blandt andet skal forsyne Nordic Sugar med gas fra 2024?

- Det er faktuelt rigtigt. Men det kan jo være, at man kan påvirke ministerens og landspolitikernes holdning. Der skal arbejdes politisk på at opnå en velvilje til at etablere biogasanlæggene på Lolland-Falster, siger Ole Hvelplund.

Han peger på, at store flertal i kommunalbestyrelserne i de to kommuner samt lokale landmænd ønsker etablering af biogasanlæggene.

Ifølge klimaftalen for energi og industri fra 2020 er der afsat 2,9 milliarder kroner til støtte til grønne gasser via en række udbud, der starter i 2024.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) slår fast, at der ikke er lagt op til lokale støtteordninger til etablering af biogasanlæg på Lolland-Falster. Foto: Claus Hansen
  • Ole Hvelplund (til højre), direktør i Nature Energy, sammen med Peter Gæmelke, bestyrelsesformand i Nature Energy. Foto: Anders Knudsen
  • Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) slår fast, at der ikke er lagt op til lokale støtteordninger til etablering af biogasanlæg på Lolland-Falster. Foto: Claus Hansen
Annonce
Erhverv

Forbud mod snus og nikotinposer på jobbet breder sig og giver dilemmaer

Annonce
Annonce
112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Guldborgsund

Jyder tabte i Højesteret: Guldborgsund Kommune vinder strid om millioner

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

National politienhed ransager på Falster: Sag af særlig grov karakter

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Lolland

Rundt på gulvet over stor donation

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Annonce
Annonce
Lolland

Stor åbningsfest: - Jeg skal bare købe toiletpapir

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Lolland

Kæmper mod tiden: Snart kan drømmen blive knust

Indland

Boligmarkedet er stadig på lavt blus efter marts-fremgang

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen