cookie-og-privatlivspolitik
Det kontantløse samfund vinder mere og mere frem.

2

Billeder

Det kontantløse samfund vinder mere og mere frem.
Foto: Brian Bergmann/Scanpix/arkiv

Erhverv

Blandede meninger: Skal vi stadig tage mod kontanter?

De lokale erhvervsdrivende er splittede - nogen vil fortsat have kongens mønt, mens andre ser det smarte i at slippe.
01. marts 2019 kl. 20:43 Af Andreas Johansen

Annonce
FAKTA

En rundspørge blandt handelsstandsforeningerne på Lolland-Falster viser, at der er forskellige holdninger til, hvorvidt regeringens nye forslag om, at nogle typer forretninger som tankstationer og tøjbutikker må afvise betaling med kontanter, hvilket de som udgangspunkt ikke må i dag.

Folketidende har spurgt handelsstandsforeningerne på tværs af Lolland-Falster, og der kom både positive og negative tilbagemeldinger fra formændene i de forskellige byer.

Mest positiv var Birger Christensen, formand for Maribo Handel, der synes, kontantbetaling godt kan udfases.

- Jeg synes, det er et godt forslag. Det vil reducere risikoen for røverier og overfald på steder som tankstationer, og de fleste har jo mobilepay eller kort alligevel, så det er et godt forslag, synes jeg. Det er lettere, hurtigere og der er ikke så meget bøvl med alt det praktiske, der skal klares for de handlende, der tager imod kontanter, siger Birger Christensen.

Men den holdning deler André Andersen, der er erhvervs- og citychef i Vores Nykøbing, ikke. Han mener, at der er mange fordele ved stadig at modtage sedler og mønter i butikkerne:

- I forhold til vores område giver det ikke mening at undlade kontanter. Vi har så mange butikker, der afhængige af turister, og de kommer med kontanter i hånden. Vi er langt fremme digitalt i Danmark, men det er ikke tilfældet andre steder, så det er jeg ikke glad for.


Næsten diskrimination

André Andersen er også bekymret for gebyrerne vedrørende kortbetalinger, og ikke mindst hvorvidt børn og ældre stadig har mulighed for at handle, som de lyster.

- Et eller andet sted er det jo nærmest diskrimination mod børn og ældre, hvis vi holder dem fra at handle. Der er mange ældre, som stadig er gladest for kontanter, og de skal også have lov at være her, uddyber Andre Andersen.

Jan Herluf Petersen, formand for Handelsstandsforeningen i Sakskøbing, er fortaler for klingende mønt. Selvom hans egen butik, der sælger sportsudstyr, ofte modtager kortbetalinger helt op til 95 procent af tiden, mener han stadig, at kontanter har en berettigelse i samfundet.

- Jeg synes, der skal være rede penge. Vi har dage med ned få procent kontantsalg, så vi nærmer os jo allerede. Jeg føler dog stadig, der skal være menneskepenge i en butik - det hører sig til. Det er mest de ældre, der har mønterne fremme, men de bruger nu også plastikkortet i høj grad, men jeg tager alle de penge, der kommer ind - kort eller kontant, det betyder ikke noget for mig, forklarer Jan Herluf Petersen.

Vestlolland er repræsenteret af Ronnie Hansen, der er formand for Nakskov Handel og Erhverv.

Han er personligt af den holdning, at kontantløse butikker godt kan give mening i nogle tilfælde.

- Jeg synes, det giver mening for tankstationer, der ofte oplever røverier. De har lange åbningstider, og det kommer til at mindske risikoen for, at nogen røver dem.


Giver vel mening

Men at tøjbutikker også står til at få muligheden for at undgå sedler i kasseapparatet, overraskede ham:

- At tøjbutikker også er med i forslaget, det overraskede mig lidt. Men det giver vel mening. Folk har jo sjældent mere end 500 kroner liggende, før folk kører alt ned i en bankboks alligevel, fortæller Ronnie Hansen fra Nakskov Handel og Erhverv.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LEIF A. JENSEN

Gylden mammon S garanti for… 16. maj 2019 kl. 21.25

AF: STEEN BAHNSEN

Lukning af Dannelunde… 16. maj 2019 kl. 14.27

AF: CARSTEN GRACE HARDINGTON

Gerninger, beregnet på at… 14. maj 2019 kl. 09.49

AF: STEEN BAHNSEN

AF: JOHN WENNERWALD

Regeringens bluffnummer 12. maj 2019 kl. 21.24

AF: MARTIN WOUTERS

mærkeligt nok, ingen… 09. maj 2019 kl. 10.54

Annonce