cookie-og-privatlivspolitik
Det er gode tider i byggebranchen, hvor det er muligt at være selektiv i forhold til byggeprojekter, erkender direktør Bo Jørgensen.

2

Billeder

Det er gode tider i byggebranchen, hvor det er muligt at være selektiv i forhold til byggeprojekter, erkender direktør Bo Jørgensen.
Foto: Anders Knudsen

Erhverv

Bo-Hus mærker investeringslyst på Lolland-Falster

Det vigtigste er en bygherre, der er dedikeret til projektet, lyder det fra Bo Jørgensen, Bo-Hus A/S
10. maj 2021 kl. 06:16 Af Jesper Bøgh

- Der vil være betonkanoner og kraner i Nykøbing de kommende år. Byggeprojekterne er mange både private og offentlige, og det gælder også på resten af Lolland-Falster.

Sådan lyder det fra en af landsdelens største byggevirksomheder, hvor direktør Bo Jørgensen, Bo-Hus A/S, ikke lægger skjul på, at det er gode tider i byggebranchen i disse år.

Men sådan var det langt fra for otte-ti år siden.

Som Bo Jørgensen udtrykker det:

- Selv på en tirsdag skulle man have vin til maden, hvis man den dag vandt en licitation, husker han.

Annonce

Det har ændret sig markant.

- Hvis man skal være lidt en vigtig-per, så kan man sige, at vi kan vælge at lade være med at byde på projekter, som ikke er interessante. Vi skal faktisk prioritere projekter, der i vores optik giver mening at udføre, fortæller Bo Jørgensen.

På spørgsmålet om, hvilke kriterier i et byggeprojekt, der er vigtige for Bo-Hus, svarer Bo Jørgensen.

- Det er meget vigtigt, at der er tale om en dedikeret bygherre, hvor man kan mærke, at de brænder for det. Det betyder også, at vi sammen går ud på isen, og i den forbindelse er tillid meget afgørende, siger han.

Derudover betyder det også en hel del, at et byggeri skal give mening i lokalområdet, hvorimod volumen ifølge Bo Jørgensen ikke er afgørende.

Annonce

- Vi bygger også syv boliger på Aage Sørensensgade i Nykøbing, fortæller han med henvisning til et projekt, hvor Bo-Hus opfører og ejer rækkehusene, som så udlejes.

Et projekt, som dog volumenmæssigt er stort for Bo-Hus, er opførelsen af den nye Sundskole i Sundby. Et projekt til 143 millioner kroner.

- Det er en opgave, der betyder meget for virksomheden, fordi det fører meget positivt med sig, som eksempelvis prestige og et godt netværk af rådgivere. Det er en milepæl for Bo-Hus, fortæller han om projektet, hvor spaden er sat i jorden, og som skal stå klar i oktober 2022.


Udvikling i Sundby

- Det er fedt at understøtte, at en bydel som Sundby bliver løftet af den nye skole. Man kan se, hvor attraktivt det er blevet for børnefamilier at bygge hus i udstykningen på Egehegnet tæt på den kommende skole. Man skal i den forbindelse heller ikke underkende, at skolen bliver svanemærket, lyder det fra Bo Jørgensen.

Men byggeprojekterne, som Bo-Hus har været eller er totalentreprenør på i lokalområdet, er markante.

Annonce

Det gælder eksempelvis på grunden Stengade/Sundbystræde, hvor Bo-Hus opfører 52 lejligheder for Nykøbing F. Boligselskab, hvor det ventes, at lejlighederne er klar til indflytning i slutningen af 2021.

Det gælder seniorbofællesskabet MariBoligerne på sygehusgrunden på Søndre Boulevard, hvor 28 rækkehuse på henholdsvis 86 og 76 kvadratmeter skal opføres med byggestart ultimo 2021 med forventet indflytning primo 2023.

Derudover er Bo-Hus også i gang med at opføre Skovbørnehaven Søruphus i Eskilstrup.

I slutningen af sidste år blev en ny ejendom med 19 lejligheder i Nygade afleveret til den private investor Jan Schwaner.

- Det projekt blev søsat for fire år siden og var på det tidspunkt meget fremsynet, som markedet var på det tidspunkt i forhold til at bygge til privat udlejning, vurderer Bo Jørgensen og tilføjer:

Annonce

- Siden er der sket en ændring. Interessen og efterspørgslen på lejeboliger i byerne er de senere år blevet meget stor. Derfor er investorinteressen også vokset, og det underbygges politisk, siger han med henvisning til byggeplaner på den såkaldte Schillergrund ved Gartnervej og på Vestensborg Allé samt renoveringer ved Svanedammen på Engboulevarden og i Lindholm-kvarteret. Dertil kommer også byggeprojektet på Cementen.


Mere selektive

Bo-Hus A/S er også involveret i byggerier i Tårnby på Amager og på Østerbro i København.

- Det vigtigt for os at være synlige i hovedstaden primært med vartegnsbyggeri, men det skal helst ikke være mere end et byggeri af gangen. Det kræver lidt mere logistik for os at bygge i hovedstaden, og derfor er vi mere selektive, når vi skal køre efter opgaverne, siger Bo Jørgensen, der til gengæld ser masser af muligheder i at byde på nuværende og kommende projekter på Lolland-Falster.

- Vi kan i vores nuværende organisation håndtere en omsætning på op til en kvart milliard kroner om året, oplyser han.

Bo-Hus A/S havde I 2019 en omsætning på cirka 125 millioner kroner med 72 ansatte. I 2020 lød omsætningen på cirka 200 millioner kroner med 74 ansatte.

Annonce

- I år ligger vi også fornuftigt med en omsætning på cirka 180-190 millioner kroner, fortæller Bo Jørgensen.

Selvom det er gode tider i byggeriet, så betyder det ikke, at der ikke er udfordringer for en totalentreprenør som Bo-Hus A/S.

- Vi har da udfordringer med at rekruttere håndværkere som murere og tømrere. En gang imellem kommer der da nogle forbi. Men det er typisk, hvis mester har snerret. Ellers er det svært at rekruttere, erkender Bo Jørgensen.

Han peger i den forbindelse på, at det i samarbejdet med underleverandører kan være vanskeligere i gode tider som nu.

- Vi har et godt samarbejde med underleverandører, men der kan være udfordringer med lønkrav og den slags, som er nemmere at håndtere som totalentreprenør, når byggebranchen er i modvind, siger Bo Jørgensen.


LF er blevet interessant

Bo Jørgensen vurderer i øvrigt, at der er flere årsager til, at byggeriet på Lolland-Falster boomer i disse år.

- Helt generelt har folk flere penge mellem hænderne. Samtidig er det nu, de første generationer, der har en god pensionsopsparing, går på pension. En stor del af dem efterspørger gode, nye lejeboliger, og de har råd til at betale en fornuftig husleje, siger Bo Jørgensen, der også mener, at landsdelens forbedrede image betyder en hel del.

- Lolland-Falster er blevet interessant for folk udefra. Jeg kan godt mærke, at jeg ikke længere er den eneste, der kommer med gode idéer, slår Bo Jørgensen kækt fast og udtrykker det således:

- Hvis ikke du holder blyanten skarp, når du byder på projekter, så bliver du nummer to...KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

Annonce

ANNONCE