cookie-og-privatlivspolitik
Der er travlt på de lokale byggepladser - og stadigt flere udlændinge arbejder
på projekterne.
Der er travlt på de lokale byggepladser - og stadigt flere udlændinge arbejder på projekterne.
Foto: Anders Knudsen

Erhverv

Boom i udenlandske byggefolk

Brancheforening glæder sig over flere udenlandske byggefolk i landsdelen - fagforbund skeptisk
07. december 2018 kl. 13:30 Af Hans Gandrup

Annonce

Antallet af udenlandske byggefolk i regionen er voldsomt stigende.

Fra 2017 til i dag er tallet mere end fordoblet fra 805 til 1.732, viser nye tal fra brancheforeningen Dansk Byggeri.

- Der er stor mangel på medarbejdere i bygge- og anlægsbranchen. Det er positivt, at flere udlændinge kommer og hjælper os. Vi kan simpelthen ikke undvære dem, siger Jesper Toftebjerg Andersen, formand for Dansk Byggeri Sjælland & Lolland-Falster.

Hos fagforbundet 3F Lolland, der organiserer byggefolk på hele Lolland-Falster, har man sværere ved at dele begejstringen.

- Vi må jo konstatere, at der i ganske stort omfang bliver "snydt på vægten". Vi har løbende sager med underbetaling, manglende betaling af pension, ferie med mere. For nylig har vi haft en sag på mange hundrede tusinde kroner, konstaterer Jørgen Erik Kozak Nielsen, formand for 3F og også formand for LO Lolland-Falster.

- Vi har samlet set - også fra brancher uden for byggeriet - et meget højt antal udenlandske medarbejdere her i landsdelen. Og den nye udvikling er også, at der i byggeriet kommer hele firmaer fra udlandet hertil - med deres egne folk. Og det kommer vi til at se endnu mere til i forbindelse med både byggeriet af ny Storstrømsbro og Femern-forbindelsen de kommende år. Udfordringen er selvfølgelig at sikre, at det kommer til at foregå på danske vilkår, konstaterer 3F-formanden.

Og det gør det altså efter hans opfattelse langt fra altid.

- Jeg er en anelse uforstående overfor, at man hele tiden fra arbejdsgiverside peger på, at der er massiv mangel på folk. Vi kan altså godt formidle medarbejdere og afviser ikke virksomheder, der henvender sig. Men nogle gange er det måske snarere sådan, at man ikke i sig selv savner folk - men derimod måske billigere folk, lyder det ironisk fra Jørgen Erik Kozak Nielsen.

- Det er da korrekt, at der ikke er så mange faglærte til rådighed. Men er det faglærte folk, virksomhederne henter udenlands? Det kan jeg tvivle på. Og som sagt kniber det altså for ofte med at få ordnede forhold. Mange af de byggefolk, der kommer, er jo indstillet på at knokle mange timer dagligt - og så tage hjem på nogle dages frihed indimellem. Det er helt andre forudsætninger, konstaterer formanden.

Analysen fra Dansk Byggeri viser, at de fleste udenlandske medarbejdere fortsat kommer fra de østeuropæiske lande.

- Selv om lønningerne er steget i lande som Polen og Rumænien, er det stadig attraktivt at arbejde i Danmark, siger Jesper Toftebjerg Andersen.

I Dansk Byggeri hæfter man sig også ved, at op mod halvdelen af de udenlandske medarbejdere nu vælger at bo her fast.

- Det er også godt for samfundsøkonomien. De melder sig ind i en fagforening og bliver stabile medarbejdere, som man tør satse på, konstaterer Jesper Toftebjerg Andersen.

Og hvad denne gruppe angår, er man fra faglig side meget mere på linje med arbejdsgiverne.

- Helt overordnet har vi jo bestemt ikke noget mod udenlandske medarbejdere. Hvis de er her på danske vilkår vel at mærke. Og hvad angår dem, der bosætter sig og får job i vores landsdel - så er det da på alle måder positivt, fastslår Jørgen Erik Kozak Nielsen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Lokallisten Lolland siger… 20. maj 2019 kl. 20.22

AF: JENS RANE HOLCK

Nej til havbrug, ja til… 20. maj 2019 kl. 00.05

AF: JOHN WENNERWALD

Bananrepublikken Danmark 19. maj 2019 kl. 23.27

AF: LEIF A. JENSEN

Gylden mammon S garanti for… 16. maj 2019 kl. 21.25

AF: STEEN BAHNSEN

Lukning af Dannelunde… 16. maj 2019 kl. 14.27

AF: CARSTEN GRACE HARDINGTON

Gerninger, beregnet på at… 14. maj 2019 kl. 09.49

Annonce