Annonce
Erhverv

Byggesagstider er urimeligt lange

Byggerådgiver John Michael Jensen, der er træt af lange byggesagsbehandlingstider i Guldborgsund Kommune. Han har blandt andet været i dialog med Guldborgsund Kommune siden 26. november 2019 om byggetilladelse til at omdanne Friserkroen, Frisegade 14 i Nykøbing, til lejligheder. Foto: Ingrid Riis

Lange sagsbehandlingstider på byggesager frustrerer byggerådgiver.

- Det tager alt for lang tid og er en urimelig langsommelig proces at få behandlet en byggesag i Guldborgsund Kommune.

Det mener byggerådgiver John Michael Jensen, JMJ Byggerådgivning i Øster Ulslev.

Han har siden 2015 rådgivet både større og mindre bygherrer i forbindelse med alt fra entreprenørers byggerier af lejlighedskomplekser til private, der søger tilladelse til opførsel af eksempelvis udhuse.

Desuden har han i mere end et årti også været ansat i forskellige kommunale byggesagsafdelinger som byggesagsbehandler.

John Michael Jensen betegner kommunens byggesagsbehandling som uhensigtsmæssig, fejlagtig og mangelfuld.

- Ligeledes oplever jeg at skulle vente den ene måned efter den anden på at få et svar fra byggesagsafdelingen i kommunen. Det har den konsekvens, at det tager unødvendig lang tid at få behandlet en byggesag, fortæller John Michael Jensen.

24. februar 2020 kunne Folketidende fortælle, at den gennemsnitlige byggesagstid i Guldborgsund Kommune fra 2018 til 2019 ifølge Dansk Byggeri var steget fra 37 dage til 68 dage, hvilket fik formanden for Dansk Byggeri på Sjælland og Lolland-Falster, Jesper Toftebjerg Andersen, til at rette kritik af de generelt lange sagsbehandlingstider på byggeansøgninger i kommunerne.

- Ventetider på mellem næsten to og tre måneder er simpelthen ikke godt nok. Ligesom alle andre virksomheder, så skal kommunerne også kunne klare en stigende efterspørgsel, lød det fra Jesper Toftebjerg Andersen.

Og ifølge John Michael Jensen er det ikke blevet bedre med sagsbehandlingstiderne.

Hele ejendommen Frisegade 14 trænger i høj grad til en kærlig hånd og gennemgribende renovering. Foto: Ingrid Riis

Åbent brev

Derfor rettede han 13. april henvendelse i et åbent brev til kommunens borgmester, John Brædder (G) og det samlede Teknik, Miljø og Ejendomsudvalg.

I brevet henleder han politikernes opmærksomhed på, at det nu under coronakrisen er mere afgørende end nogensinde, at kommunens sagsbehandlingstider bliver bragt betragteligt ned.

- De unødvendigt lange sagsbehandlingstider bevirker, at en masse håndværksvirksomheder ikke kan starte de byggeprojekter store som små, der er i Guldborgsund Kommune. Skal byggebranchen hjælpes, så er det nu, skriver John Michael Jensen blandt andet i brevet.

Han peger i brevet videre på, at det er et rigtigt uheldigt tidspunkt, at byggeriet står stille eller virksomhederne ikke modtager nye ordrer.

- En masse lærlinge bliver i øjeblikket færdiguddannet. Eksempelvis er tømrerlærlinge lige blevet afsluttet med svendebrev, uden at kunne gå op til en svendeprøve, på grund af skolerne blev lukket. De står nu og skal ud på arbejdsmarkedet og skal vise deres værd og forsøge at skaffe et arbejde og en fremtid for dem og deres familier. Det er også nu, at virksomhederne skal tegne kontrakter med nye lærlinge. En kontrakt der formentlig ikke bliver underskrevet, hvis ordrebogen er tom, skriver han og opfordrer politikerne til at udstikke rammerne for kommunens behandling af byggeansøgninger.

Borgmester John Brædder svarede samme dag bekræftende på, at når der ligger mange sager og venter på behandling, så vil det også være en forsinkelse for håndværkere på at komme i gang.

- De seneste meldinger fra vores byggesagsafdeling er, at der bliver arbejdet intenst på at komme ajour. Jeg/vi vender tilbage med en status på sagen med sagsbehandlingstider, lød det blandt andet i svaret fra borgmesteren.

Byggerådgiver John Michael Jensens eksempel på sagsforløbet vedrørende Frisegade 14, 4800 Nykøbing F.:

26.11.2019. Jeg har søgt om byggetilladelse.
26.11.2019. Samme dag modtager jeg en skrivelse fra G.K (Guldborgsund Kommune red.), hvor de oplyser, at de har modtaget min ansøgning om byggetilladelse. Siden jeg modtager skrivelsen fra G.K forstår jeg det som om, at byggesagen er oprettet i jeres systemer.
09.01.2020. Jeg modtager en mangelskrivelse om at G.K ønsker en facadetegning.
03.02.2020. Jeg fremsender facadetegningen.
06.02.2020. Nu modtager jeg en ny mangelskrivelse omkring en trappe.
11.02.2020. Jeg fremsender oplysningerne omkring trappen.
13.02.2020. Jeg modtager skrivelse om at byggesagen er sendt i intern høring, og at naturafdelingen skal vurdere, om byggeriet kræver en dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinjen. Det oplyses at det vil tage et par uger.
03.04.2020. Jeg har sendt mail til G.K for at høre status.
06.04.2020. Jeg modtager svar fra G.K om, at sagen forsat ligger i naturafdelingen.
14.04.2020. Jeg bringer endnu engang sagen i erindring hos G.K.
14.04.2020. Jeg modtager samme svar fra G.K om, at sagen forsat ligger i naturafdelingen.
20.04.2020. Jeg kontakter afdelingslederen for at få oplysning om, hvornår vi hører til fortidsmindebeskyttelseslinjen og en eventuel byggetilladelse.
21.04.2020. Jeg modtager mail fra afdelingslederen om, at det ser positivt ud.
22.04.2020. Ansøgningen har nu ligget i G.K i 148 dage uden en afgørelse. Det er ligeledes ikke lykkedes mig, at få en tilbagemelding på, hvornår vi kan forvente et svar på fortidsmindebeskyttelseslinjen og en eventuel byggetilladelse.
Hvis G.K vurderer, at der kræves en dispensation for fortidsmindebeskyttelseslinjen, vil der ikke blive givet en byggetilladelse, før dispensationen er givet og klagefristen på fire uger er udløbet.
Det vil forlænge sagsbehandlingstiden med yderligere 5-6 uger.
Konsekvensen vil være en sagsbehandlingstid på cirka 190 dage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Eksempel blandt mange

For at illustrere konsekvenserne for byggebranchen har John Michael Jensen fremlagt et eksempel på uhensigtsmæssig lang sagsbehandlingstid over for Folketidende (se faktaboks red.), som også 22. april er sendt til føromtalte politikere, der vedrører ejendommen Frisegade 14, bedre kendt som Friserkroen, som han mener, er et eksempel blandt mange.

Her har han på vegne af bygherre, Jan Sørensen ApS, indsendt en byggeansøgning vedrørende otte lejligheder.

Han mener, at arbejdsgangene i forbindelse med sagsprocessen kunne være mere hensigtsmæssige.

- Det handler i særdeles her om, at byggesagsafdelingen kort efter modtagelsen af ansøgningen 26. november 2019 kunne have sendt sagen i intern høring - i dette tilfælde Naturafdelingen med henblik på en eventuel dispensation for fortidsmindebeskyttelseslinjen. Det sker reelt først i februar måned, fortæller John Michael Jensen og tilføjer.

- Ligeledes kunne byggesagsafdelingen også relativt kort tid efter modtagelsen have gennemset ansøgningen grundigt og på den baggrund have sendt én mangelskrivelse til ansøger, siger han og vurderer videre, at byggetilladelsen dermed kunne være givet ultimo 2019 forudsat, at sagen ikke kræver dispensation for fortidsmindebeskyttelseslinjen.

- Hvis sagen kræver dispensation for fortidsmindebeskyttelseslinjen med en klagefrist på fire uger samt et par uger ekstra på grund af eventuel travlhed, sygdom eller andet, så ville byggetilladelsen kunne være givet ultimo januar med en samlet sagsbehandlingstid på knapt 60 dage, mener John Michael Jensen og understreger.

- Som det ser ud lige nu, hvor byggetilladelsen endnu ikke er givet, så risikerer vi en sagsbehandlingstid på op mod 190 dage. Det er ikke tilfredsstillende overfor hverken bygherre eller håndværkere, slår han fast.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Politisk problem

John Michael Jensen påpeger, at de lange sagsbehandlingstider ikke har de store konsekvenser for ham personligt, som byggesagsrådgiver.

- Men det har enorm betydning for bygherre og de håndværksvirksomheder, der også skal overleve. Guldborgsund Kommune har store muligheder for at påvirke sagsbehandlingstiden og dermed hjælpe bygherre samt en bred vifte af håndværkervirksomheder med at overleve her i coronakrisen. Det ansvar og de muligheder ligger i Guldborgsund Kommune, og det bør kommunen tage på sig, slår han fast.

John Michael Jensen mener i høj grad, at problemet med lange sagsbehandlingstider er politisk.

- Jeg har et godt samarbejde med byggesagsbehandlerne i kommunen, men problemet er, at der ikke er hænder nok til at behandle byggeansøgningerne indenfor en tilfredsstillende tidsramme. Hvis politikerne mener, at de vil hjælpe den lokale byggebranche i denne krise, så bør de også prioritere ressourcer til byggesagsafdelingen, siger John Michael Jensen.

Læs også artiklerne "Lang sagsbehandling koster indtægter" og "Politikere: Byggesagstider nu på fornuftigt niveau"

  • Byggerådgiver John Michael Jensen, der er træt af lange byggesagsbehandlingstider i Guldborgsund Kommune. Han har blandt andet været i dialog med Guldborgsund Kommune siden 26. november 2019 om byggetilladelse til at omdanne Friserkroen, Frisegade 14 i Nykøbing, til lejligheder. Foto: Ingrid Riis
  • Hele ejendommen Frisegade 14 trænger i høj grad til en kærlig hånd og gennemgribende renovering. Foto: Ingrid Riis
Annonce
Erhverv

Sender regning for dyrere dankort videre til forbrugerne

Maribo

Gammel Aldi-butik solgt: Her er den nye ejer

Annonce
Annonce
Lolland

Lokal håndboldklub fik "uvurderlig hjælp"

Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Lolland-Falser

Stigende vandstande og voldsomme storme har konsekvenser: Flere og flere melder sig

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd