cookie-og-privatlivspolitik
Campus Nakskov er et joint venture af VUC Storstrøm, Nakskov Gymnasium og HF, CELF
og Lolland Kommune.
Campus Nakskov er et joint venture af VUC Storstrøm, Nakskov Gymnasium og HF, CELF og Lolland Kommune.
Foto: Anders Knudsen/Arkiv

Erhverv

Celf hilser DI-forslag velkommen

En fælles organisation for alle ungdomsuddannelser på Lolland-Falster, som DI Lolland-Falster foreslår hilses velkommen i Celf.
21. januar 2020 kl. 17:23 Af Jesper Bøgh

Annonce

Det kan være hensigtsmæssigt at samle alle ungdomsuddannelser på Lolland-Falster i en og samme organisation.

Sådan lød forslaget fra DI Lolland-Falster i Folketidende i sidste uge, og det er et forslag, der hilses velkommen af Celfs bestyrelsesformand Niels Henriksen og administrerende direktør Michael Bang.

- Der er for mange uenigheder i drøftelserne om, hvad der er det rigtige at gøre for Lolland-Falster og især Lolland. Det er min vurdering, at en fælles bestyrelse, der vil kunne træffe beslutninger på baggrund af dialog med kommuner og andre interessenter, vil være en god løsning, siger Michael Bang.

Han anerkender, at der er nogle økonomiske udfordringer forbundet med fusioner.

- Det er måske muligt at gøre noget ved efter en drøftelse med ministeriet, siger han, og Niels Henriksen tilføjer.

- Jeg har flere gange rettet henvendelse til børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), og vi har fået tilsagn om et besøg i løbet af foråret, siger han.

Udgangspunktet for Niels Henriksen og Michael Bang er, at der skal findes en model, der kan skabe grundlag for en bæredygtig organisering af uddannelsesudbuddet, et tilfredsstillende hensyn til unge og dem der er voksenunge, erhvervslivet og bosætning i Lolland Kommune.

- Derfor bør en afklaring de nævnte områder dannes på baggrund af en nærmere analyse af det reelle behov, siger Michael Bang.

Bestyrelsesformanden og direktøren peger i øvrigt på, at hvis der i fremtiden er et kommunalt ønske om, at der i Lolland Kommune af hensyn til bosætning skal være et tilbud om hhx og htx, så vil det være relevant at lægge det tilbud i Maribo.


Maribo som centrum

- Et ambitiøst projekt kunne være at aftale, at Maribo kan være centrum for Lolland Kommunes ungdomsuddannelser med udbud fra Celf og Maribo Gymnasium. Derudover bør SOSU, VUC og FGU også inviteres med. Det skal være med det formål at dæmme op for søgemønstrene blandt elever, siger Michael Bang med henvisning til søgemønstrene blandt eleverne i Lolland Kommune, der viser at størstedelen af eleverne bosat i den østlige del af Lolland Kommune vælger at søge ind på de nævnte uddannelser i Nykøbing fremfor Nakskov.

- I den sammenhæng bør vi nok lytte mere til, hvad de unge vil. Og søgemønstrene viser bare både på landsplan og Lolland-Falster, at flere unge søger mod de større uddannelsesmiljøer. Vi skal da være glade for, at der også er unge fra Vestlolland, der er mobile og netop vælger at tage en uddannelse i Nykøbing, siger Niels Henriksen.

Michael Bang slår fast, at det i så tilfælde skal være én organisation og én økonomi i Maribo.

- Hvis vi udlægger hhx og htx til Maribo Gymnasium, som de foreslår, så vil det påvirke Celfs samlede økonomi, som vil påvirke vores mulighed for fortsat at drive EUD i Nakskov og fortsat være aktiv i forhold til Femern-byggeriet, vurderer Michael Bang.

Michael Bang og Niels Henriksen erkender, at hhx og htx i Nakskov bliver udfordret de kommende år.

- Med mindre, at Nakskov Gymnasium & HF vil indgå et reelt og tæt samarbejde om styrkelse af et fælles studiemiljø, siger Michael Bang.

DI Lolland-Falster efterlyser, at uddannelsesinstitutionerne tager helikopterperspektivet i dette spørgsmål. Bør I ikke alle gøre det?

- Bestemt. Vi har også de senere år budt op til netop det. Vi har en strategisk beslutning om, at vi skal søge samarbejde og fusioner med det formål at gavne de unge på Lolland-Falster, siger Niels Henriksen og tilføjer.

- Lolland Kommune er udfordret i, at kommunen har to centerbyer. Det er ikke en problemstilling, som uddannelsesinstitutionerne kan løse for kommunen, siger han.

DI Lolland-Falster frygter, at der vil være en risiko for, at flere unge på Vestlolland ikke vil tage en uddannelse, hvis uddannelser forsvinder fra Vestlolland. Er det en frygt I deler?

- Vi har i dag allerede unge, der er bosat i Nakskov, der tager en uddannelse i Nykøbing. En transporttid på 40 minutter er ikke ret meget, lyder svaret fra Niels Henriksen.

Læs også artiklerne "Maribo Gymnasium er åben overfor samarbejdsaftaler" - "Uddannelser på politisk dagsorden" og "Bestyrelsesformand forestiller sig en fremtid, hvor hhx og htx lægges ind under Nakskov Gymnasium & HF." i tirsdagens FolketidendeKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Endelig ændres voldtægtsparagraffen 23. februar 2020 kl. 21.40

AF: MARTIN WOUTERS

per 1. marts har vi en… 21. februar 2020 kl. 15.06

AF: MARTIN WOUTERS

per 1. marts har vi en… 21. februar 2020 kl. 15.06

AF: JOHN WENNERWALD

Tak til borgerne 16. februar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Beåndet eller åndløs 16. februar 2020 kl. 19.58

AF: TOM AHLQVIST

Nok er Nok. 13. februar 2020 kl. 23.06

Annonce