cookie-og-privatlivspolitik
Arkivfoto
Foto: Scanpix/Thomas Lekfeldt

Erhverv

DI vil undersøge sydeuropæisk arbejdskraft

Dansk Industri vender nu kikkerten mod Sydeuropa i håbet om at skaffe mere arbejdskraft.
14. september 2018 kl. 09:37 Af Citathistorie

Annonce

Hidtil har blikket været vendt mod Østeuropa og lande uden for EU.
I en henvendelse til beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) inviterer industrien regeringen til et samarbejde om at kortlægge behovet og mulighederne for at hente sydeuropæisk arbejdskraft til Danmark, skriver ugebrevet Mandag Morgen.

- Beskæftigelsesministeriet og Work-in-Denmark har allerede kontakt med de andre landes beskæftigelsesmyndigheder, og dette netværk kan formentlig bidrage til en kortlægning af, hvilke ressourcer, der findes i de forskellige EU-lande. Det skal også undersøges, hvordan mobiliteten er, dvs. hvad skal der til for, at eksempelvis sydeuropæiske faglærte medarbejdere rejser til Danmark for at arbejde. I den forbindelse skal det undersøges, om der eventuelt kan gøres noget for at styrke mobiliteten, for eksempel ved at gøre mere opmærksom på Danmark som et godt arbejdsland,”skriver DI-direktør Steen Nielsen i henvendelsen til ministeren.

Han ser optimistisk på mulighederne for at få flere sydeuropæere til Danmark.

- Men det kræver nok, at vi bliver mere synlige i de sydeuropæiske lande, og det vil vi gerne bidrage til i samarbejde med regeringen, siger Steen Nielsen til Mandag Morgen.

DI vil samtidig gerne påtage sig at undersøge nærmere, hvilke behov DI’s medlemsvirksomheder har for arbejdskraft, hvordan virksomhederne i dag arbejder med rekruttering, og om der kan gøres noget for at understøtte virksomhedernes rekruttering i de sydeuropæiske lande.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er klar til at samarbejde med DI om indsatsen.

- Jeg vil meget gerne være med til sammen med DI at se på, hvordan vi kan tiltrække arbejdskraft fra det sydlige Europa, der jo som bekendt har lidt flere ledige end os. Vi skal gøre, hvad vi kan for at få både sydeuropæiske og østeuropæiske medarbejdere herop. Men jeg tror, vi må indstille os på, at kampen om den europæiske arbejdskraft er hård, siger Troels Lund Poulsen til Mandag Morgen.

Virksomhederne og regeringen har længe argumenteret for, at de danske virksomheder i højere grad skal kunne hente arbejdskraft uden for EU’s grænser, i for eksempel Pakistan eller Filippinerne. Det kan ske ved at sænke den såkaldte beløbsgrænse fra de nuværende 418.000 kr. til 325.000 kr. Beløbsgrænsen er den årsløn, en udenlandsk medarbejder fra et tredjeverdensland som minimum skal have for at få arbejdstilladelse i Danmark.

Den tanke har imidlertid mødt modstand fra Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og en samlet fagbevægelse, der alle har peget på, at man i stedet skal arbejde på at få nogle af de 107.000 danske ledige ud på arbejdsmarkedet.

En kortlægning i ugebrevet Mandag Morgen viste i august, at der i dag er cirka 8,3 mio. arbejdsløse Sydeuropæere i EU-landene Grækenland, Italien, Spanien og Portugal.

Knap tre millioner af disse er faglærte eller gymnasialt uddannede, og de kan hentes til Danmark som arbejdskraft uden at ændre beløbsgrænsen grundet den fri bevægelighed for arbejdskraften inden for EU.

Industriens topchefer, topfolk fra de faglige organisationer, statsminister Lars Løkke Rasmussen, Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen og en række andre politikere mødes tirsdag til Dansk Industris årlige topmøde, hvor dagsordenen netop er mangel på arbejdskraft. Her bliver arbejdskraft fra Sydeuropa også et tema.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Sygehusene yder over evne 21. juli 2019 kl. 22.30

AF: MARTIN WOUTERS

stormøde mellerm… 21. juli 2019 kl. 08.57

AF: JOHN WENNERWALD

AF: BJARKE ROSENKILDE

De kære konventioner. 11. juli 2019 kl. 15.26

AF: MARTIN WOUTERS

cykelbro, lille ekstra ø og… 08. juli 2019 kl. 09.07

AF: JOHN WENNERWALD

Fattigdomsgrænsen genindføres 07. juli 2019 kl. 22.38

Annonce