cookie-og-privatlivspolitik
EU-Kommissionen har onsdag fremlagt et forslag til en genopretningsfond på 5600 milliarder kroner, hvoraf to tredjedele skal gå som et direkte tilskud til de lande, som er værst ramt af coronakrisen. Her ses EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen. (Arkivfoto).
EU-Kommissionen har onsdag fremlagt et forslag til en genopretningsfond på 5600 milliarder kroner, hvoraf to tredjedele skal gå som et direkte tilskud til de lande, som er værst ramt af coronakrisen. Her ses EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen. (Arkivfoto).
Foto: Pool New/Reuters

Erhverv

Dansk Industri: Fond på 5600 milliarder styrker erhvervslivet

EU-Kommissionens forslag om genopretningsfond vækker glæde i DI, men vrede fra både DF og Enhedslisten.
27. maj 2020 kl. 15:18 Af Ritzau

Annonce

EU-Kommissionen har onsdag fremlagt et forslag om en genopretningsfond på 750 milliarder euro - svarende til 5600 milliarder danske kroner.

Forslaget vækker begejstring hos Dansk Industri, siger administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen i en pressemeddelelse.

- Coronakrisen har udløst den værste økonomiske krise i EU i nyere tid. Derfor er det rigtigt og vigtigt, at EU-Kommissionen nu vil afsætte 5600 milliarder kroner til en genopretningsfond, som i den grad også vil komme dansk økonomi og danske arbejdspladser til gode, siger han.

- Europa er Danmarks udvidede hjemmemarked, og derfor har det stor betydning for Danmark, at resten af Europa også kommer godt ud af krisen.

Fonden skal ifølge forslaget finansieres ved, at EU-Kommissionen optager lån på kapitalmarkederne.

Lånene skal betales tilbage fra 2027 til 2058. EU-Kommissionen foreslår, at det kan gøres med penge, der kommer i kassen ved at øge EU's egne indtægter.

Det er et meget omstridt spørgsmål, da det vil kræve, at EU-landene giver afkald på at indkræve skatter, som i stedet går direkte i EU-kassen. Det vil give EU-Kommissionen større magt.

Dansk Folkepartis medlem af EU-Parlamentet, Peter Kofod, kalder forslaget for "helt uspiseligt".

- 750 milliarder euro i genopretningsfond (hvoraf 500 milliarder foræres væk som gaver!) er ikke rimeligt sammenholdt med udsigt til stigende EU-bidrag, skriver han på Twitter.

Også Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet, Nikolaj Villumsen, er utilfreds med forslaget. Han mener, at forslaget svigter klimaet.

- Kommissionens flotte ord om grøn omstilling står ikke mål med forslaget om at lade EU's budget stige markant uden at gennemføre den nødvendige grønne omprioritering. I stedet lægger kommissionen op til et EU-budget, der ikke lever til Parisaftalen, siger han i et mailsvar.

Morten Løkkegaard, medlem af EU-Parlamentet for Venstre, har også sine betænkeligheder ved forslaget.

- To tredjedele af hjælpen skal ifølge EU-Kommissionen gives som direkte tilskud. Det er et principielt problem.

- Det er vigtigt, at penge fra EU gives med betingelser. I vores øjne er det hjælp til selvhjælp, skriver Morten Løkkegaard i en kommentar.


KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. flere turister i… 11. juli 2020 kl. 08.51

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23

Annonce