cookie-og-privatlivspolitik
Marie Torp Dandanel fra Cabi gave en midtvejsstatus på projektet Rekruttering fra Kanten.

2

Billeder

Marie Torp Dandanel fra Cabi gave en midtvejsstatus på projektet Rekruttering fra Kanten.
Foto: Anders Knudsen

Erhverv

Der bliver brug for alle til job på LF

Projektet Rekruttering fra Kanten gør borger til medarbejder.
04. september 2020 kl. 15:10 Af Jesper Bøgh

Projektet Rekruttering fra Kanten på Lolland-Falster, som gennem kompetenceudvikling og virksomhedssamarbejde, skal få flere udsatte borgere i job og samtidig afbøde virksomhedernes mangel på arbejdskraft er midtvejs i den fire-årige projektperiode.

Det blev markeret torsdag ved et midtvejsarrangement på GuldBoSund, hvor virksomhedsledere, politikere, repræsentanter for jobcentrene, 3F og netværkshuset Cabi deltog.

Marie Torp Dandanel fra Cabi kunne fortælle, at 436 virksomheder har deltaget aktivt i projektet, mens i alt 163 borgere har opnået beskæftigelse i form af lønnede timer.

- Coronakrisen har medført, at den traditionelle beskæftigelsesindsats har været suspendere, men projektet er også under coronakrisen fortsat. I det lys, er de foreløbige resultater tilfredsstillende, konstaterede Marie Torp Dandanel.


Stigende ledighed

Netop coronakrisen har medført stigende ledighed på Lolland-Falster, kunne Lars Larsen fra analysefirmaet, LG Insight, konstatere.

Annonce

- Ledighedsudviklingen på Lolland-Falster er gået fra 873 ledige 9. marts til 3.601 ledige 30. august. Udgangspunktet for rekruttering fra Kanten var, at der ville blive mangel på arbejdskraft, og dermed at der var mulighed for at mange ledige ville kunne få job de kommende år, sagde Lars Larsen.

Coronakrisen har dermed på kort sigt ændret det billede.

- Men på længere sigt vil der være behov især uddannet arbejdskraft på Lolland-Falster, hvilket skyldes Femern-byggeriet og byggeriet af Storstrømsbroen. Det vil medføre, at brancher vil stjæle arbejdskraft fra hinanden og i sidste ende vil de skabe jobåbninger for målgruppen i projektet Rekruttering fra Kanten, lød det fra Lars Larsen.


Indsats gør en forskel

Trine Thomsen fra Cabi satte flere ord på midtvejsevalueringen af Rekruttering fra Kanten.

- Det har taget tid at få opbygget indsatsen, men lysten og viljen har været stor fra alle parter i projektet og lokalområdet, også selvom forskellige kulturer mødes. Der har været vilje til at afprøve nye idéer og sadle om, hvis noget alligevel ikke giver mening, fortalte Trine Thomsen.

Annonce

Hun pegede også på, at virksomhederne har stået klar fra dag ét.

- Men borgerne har haft brug for lidt længere tilløb, men på nuværende tidspunkt har langt flere borgere på kanten været i gang på en virksomhed end tidligere. Det viser, at det gør en forskel med intensiv indsats, slog hun fast.

- Vi skal huske, at de mennesker, som er kommet i job, ofte har været udenfor arbejdsmarkedet i flere år. Derudover har de typisk også andre problemer af fysisk og psykisk karakter. Så er det rigtigt flot, at 163 nu er kommet i beskæftigelse, tilføjer Trine Thomsen.

Ved en efterfølgende paneldebat var omdrejningspunktet for debatten, hvordan politik kan understøtte det virksomhedsdrevne i forhold til Rekruttering fra Kanten.

Folketingsmedlem Lennart Damsbo-Andersen (S), medlem af beskæftigelsesudvalget, gav i den forbindelse udtryk for åbenhed.

Annonce

- Er der lovgivning, som bør ændres for at vi kan gøre det nemmere eller bedre at sikre borgere fra kanten opkvalificering og beskæftigelse, så vil vi meget gerne høre om det, sagde han.

Det fik Vibeke Grave (S), formanden for Social- og Arbejdsmarkedsudvalget i Lolland Kommune, til at slå fast.

- I kan sørge for, at der er uddannelsesmuligheder i landdistrikterne, sagde hun.

Per Bech Grønning, jobcenterchef i Lolland Kommune, pegede også på, at taxametersystemet hos uddannelsesinstitutionerne i nogle tilfælde er en hindring for opkvalificering.

- Vi har måske fem borgere, der har behov for en bestemt opkvalificering. Uddannelsesinstitutionen har brug for 20 personer for at kunne oprette et hold. Der er behov for at se på taxametersystemet, slog han fast.

Annonce

Kød og blod

Stig Rømer Winther, direktør i Femern Belt Development, pointerede, at det rent faktisk er mennesker af kød og blod, der er tale om.

Min erfaring er, at det vigtigste er, at man modtager mennesker på en god måde i øjenhøjde. Så kan man nærmest få folk til at gøre hvad som helst, sagde han, hvilket blev bakket op af Maibritt Sørensen, Bureauchef i Sol og Strand.

- Det betyder meget, at den enkelte kommer ind i virksomheden på samme vilkår som andre. Det betyder, at selvtillliden vokser hos den enkelte, siger hun og efterlyste samtidig en form for anerkendelse eller blåstempling til virksomheder, der deltager i projektet.

Det var noget som Vibeke Grave og politikerkollega i Guldborgsund Kommune Ole K. Larsen (V), formand for beskæftigelsesudvalget, lovede at tage med.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Paradigmeskifte version 2.0 09. maj 2021 kl. 22.09

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

AF: JOHN WENNERWALD

Coronakuller 25. april 2021 kl. 22.26

Annonce

ANNONCE