cookie-og-privatlivspolitik
Høst på Falster.
Høst på Falster.
Foto: Flemming Keith Karlsen

Erhverv

Det ligner en bedre høst end sidste år

- Det, der er høstet i år, ser godt ud indtil videre, fortæller Bent Buchwald, planteavlskonsulent hos VKST.
18. juli 2019 kl. 09:00 Af Andreas Johansen

Annonce
FAKTA

Selvom solen ikke har bagt fra oven, som den gjorde i sommeren 2018, har det alligevel været en relativt tør sæson. DMI's tørkeindeks lyser rødt - særligt på Lolland og Falster.

Men indtil videre giver det ikke grund til alt for mange panderynker. I hvert fald ikke hos Bent Buchwald, der er planteavlskonsulent hos VKST, der rådgiver landmænd til hverdag.

- Allerførst vil jeg sige, det er farligt at spå om høsten. Det er en situation, der kan ændre sig på ganske kort tid, og et par gode eller dårlige dage kan ændre billedet fuldstændig. Men lige nu ser det fornuftigt ud, måske endda over middel, fortæller Bent Buchwald.

De store frøsorter, vinterhvede og vårbyg, skal først høstes om en uge eller to. Derfor er det endnu for tidligt at komme med løfter om, hvordan resultatet bliver. Men det tegner lovende.

- Det ser bedre ud end sidste år, hvor det jo var et katastrofalt år for landbruget, men vi krydser fingre. Der står potentielt et fornuftigt udbytte.


Græsfrø færdighøstet

Selvom der stadig går lidt tid, før de store afgrøder høstes, er vinterbyg og græsfrø dog allerede færdighøstet de fleste steder. Og det ser godt ud.

- Det har været en god høst for vinterbyggen. Det er gået fint, den er lige ved at være høstet færdig, og der har man ligget normalt eller over normalt. Det samme historie med græsfrø, de er stort set høstet færdig alle steder, og det ser ud til at vi får en flot kvalitet og et pænt udbytte, siger Bent Buchwald.

Det er dog svært at komme udenom, at det også i år har været en tør forsommer og sommer.

Der er store individuelle forskelle på, hvor markerne tørster mest, fortæller Bent Buchwald.

- Lolland-Falster har det højeste tørkeindeks i Danmark lige nu. Men der er også lokale forskelle. Holeby og Rødby er meget tørre, lader det til, mens man på Møn har fået noget mere vand. Det kommer potentielt til at betyde noget for udbyttet - især de steder, der er slemt ramt. Tørkeindekset er stadig højt oppe - ikke som sidste år, men stadig højt.

Tørken er dog ikke så slem, at den får landmændene i hele Danmark til at sove uroligt. På Lolland-Falster er de mange sukkerroer relativt modstandsdygtige overfor tørken.

- Roerne klarer sig godt under tørre forhold. Sidste år var for tørt, men de fleste lader til at klare den. Der er selvfølgelig individuelle forskelle. Men de skal vokse lidt endnu, så en god gang regn kan hjælpe med at kompensere for det, de mangler, forklarer Bent Buchwald.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Råstofferne forsvinder 10. november 2019 kl. 21.48

AF: BJARKE ROSENKILDE

Medier og logik 10. november 2019 kl. 10.39

AF: BJARKE ROSENKILDE

I demokratiets og… 08. november 2019 kl. 12.54

AF: BJARKE ROSENKILDE

Massesugesstion for viderekommende. 06. november 2019 kl. 09.40

AF: POUL HANSEN

At tænke sig.... 05. november 2019 kl. 17.08

AF: JOHN WENNERWALD

Lønnen stikker af 03. november 2019 kl. 21.55

Annonce