Annonce
Erhverv

En moderne bæredygtig skole

I december var arbejdet i fuld gang med at rejse betonvægge til den nye Sundskole som ventes at stå klar ultimo 2022. Foto: Anders Knudsen

Bæredygtighed og lavt energiforbrug er tænkt ind i opførelsen af den nye Sundskole, der er den første permanente, svanemærkede skole i Danmark.

Eleverne på Sundskolen har noget at glæde sig til. Næste år får de en splinterny skole, som er er ved at blive opført i Sundby.

Og ikke nok med det, så bliver den nye Sundskole også den første permanente svanemærkede skole i Danmark.

Det er det lokale entreprenørfirma Bo-Hus A/S, som er ved at opføre Sundskolen. Bag projektet står også arkitektfirmaerne Henning Larsen Arkitekter, SKALA Arkitekter og de lokale ETN-arkitekter samt ingeniørvirksomheden MOE.

Ronni Lindgaard Krøyer fra Bo-Hus A/S er projektleder for byggeriet af den nye Sundskole, og han fortæller, hvad det vil sige, at skolen er den første permanente, svanemærkede i Danmark.

- Der er andre steder i Danmark, hvor der er svanemærkede skoler, men det er modulbyggerier. Det vil sige, at de bliver bygget på et værksted, og så er de blevet placeret på en grund. Vi bygger skolen fra bunden ude på stedet, så derfor kalder man det den første permanente svanemærkede skole, forklarer Ronni Lindgaard Krøyer.

Et af kravene til dem, der bød ind på projektet, var, at byggeriet skulle være bæredygtigt, og at det skulle leve op til kravene for en såkaldt FN's verdensmålsskole. Det gælder både i materialevalg, energiforbrug, lokal forankring og i forhold til elevernes lærings- og udfoldelsesmuligheder.

- Lidt henne i konkurrenceprojektet får vi drøftet, at det kunne være interessant at tilbyde Guldborgsund en svanemærket skole. Vi har opført Skovbørnehaven Søruphus, som er en svanemærket børnehave, så vi var bekendt med, hvad det indebar at opføre en svanemærket bygning, siger Ronni Lindgaard Krøyer.

Sådan kommer Sundskolen til at se ud, når den står færdig, iøjnefaldende med grønne oaser for elever og lærere på taget. Foto: Bo-Hus A/S

Genanvendeligt træ

Svanemærket er det officielle miljømærke, som Miljømærkning Danmark administrerer. Et svanemærket byggeri er kendetegnet ved lavt energiforbrug, godt indeklima, skrappe kemikaliekrav, strenge krav til bæredygtigt certificeret træ, høj byggeteknisk kvalitet, uvildig kontrol samt fokus på genbrug og genanvendelse.

- I forhold til materialevalg bruger vi meget træ. Det er FSC- eller PEFC-certificeret træ, og det gode ved træ er, at det er genanvendeligt. I forhold til maling bruger vi svanemærket maling, og det er vigtigt, fordi malingen er en berøringsflade, som eleverne er tæt på. Der er over 40 punkter, man skal opfylde for at få byggeriet svanemærket. Det er også sådan noget som, at der skal være godt dagslys, og at der ikke må anvendes bygningskomponenter med miljø- og sundhedsskadelige stoffer, fortæller projektlederen.

Det gode indeklima bliver hjulpet på vej af et CTS-styret ventilationsanlæg med temperatur- og CO2-følere.

- Det giver et afbalanceret klima i klasselokaler og fællesområder. Det regulerer blandt andet temperaturen og luftkvaliteten efter personbelastningen i lokalet, siger Ronni Lindgaard Krøyer.

Skolen bliver isoleret med mineraluld, og på taget og i terrændækket også med polystyren, der også kendes som flamingo, som har en høj varmeisoleringsevne.

- Der er strenge krav til materialer, og vi skal føre logbog over materialerne, inden de bliver implementeret i bygningen. Hvis en konsulent fra Miljømærkning Danmark ser noget på pladsen, som ikke er registreret i deres database, bliver vi bedt om at lokalisere det og udskifte det. Der er også skærpede krav til fugtfølsomme byggekomponenter som trævarer, siger Ronni Lindgaard Krøyer.

Energibesparende blandingsbatterier og armaturer og intelligent styring af LED-belysningen er også med til at sænke energiforbruget på den nye Sundskole.

Ronni Lindgaard Krøyer fra Bo-Hus A/S er projektleder på byggeriet af den nye Sundskole, der sætter nye standarder for bæredygtigt skolebyggeri i Danmark. Foto: Anders Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Grønt tag

Skolen skal opvarmes med fjernvarme fra Øster Toreby Fjernvarmeværk.

- Det ligger kun en spytklat væk, så det er naturligt at benytte fjernvarmen derfra. Derudover får skolen solceller på taget, der bidrager positivt til energirammen, fortæller han.

Der er også mulighed for, at eleverne kan gå op på det grønne tag, hvor der er naturskønne oaser.

- Med græsset på taget tilbageholder vi en del vand. Vi holder regnvandet på egen grund via en LAR-løsning. Hvor regn- og overfladevand samles i en sø og derefter siver ned. Søen har skolen ønsket, og den kan også bruges til undervisning, siger projektlederen.

Skolen får plads til cirka 580 elever med to klasser per klassetrin fra 0.-9.klasse og kommer samtidig til at huse Centerklasserækken, som er et specialtilbud for elever med psykiske eller fysiske handicaps.

Den nye Sundskole ventes klar til brug i ultimo 2022.

Regn- og overfladevand samles i en sø og bliver dermed holdt på egen grund. Foto: Anders Knudsen
Den nye Sundskole får plads til cirka 580 elever og ventes klar til brug ultimo 2022. Foto: Anders Knudsen
  • I december var arbejdet i fuld gang med at rejse betonvægge til den nye Sundskole som ventes at stå klar ultimo 2022. Foto: Anders Knudsen
  • Sådan kommer Sundskolen til at se ud, når den står færdig, iøjnefaldende med grønne oaser for elever og lærere på taget. Foto: Bo-Hus A/S
  • Ronni Lindgaard Krøyer fra Bo-Hus A/S er projektleder på byggeriet af den nye Sundskole, der sætter nye standarder for bæredygtigt skolebyggeri i Danmark. Foto: Anders Knudsen
  • Regn- og overfladevand samles i en sø og bliver dermed holdt på egen grund. Foto: Anders Knudsen
  • Den nye Sundskole får plads til cirka 580 elever og ventes klar til brug ultimo 2022. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Annonce
Annonce
112

Nye detaljer: Overfaldet to gange - ikke under 13 spark

Guldborgsund

Velkendt navn gør comeback som hoteldirektør på Lolland

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

112

Hunde redder kvinde fra kraftig brand

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

112

Efter voldsomt overfald: Politiet kommer med nyt om 15-årig drengs tilstand

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Annonce
Annonce
112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Guldborgsund

Jyder tabte i Højesteret: Guldborgsund Kommune vinder strid om millioner

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen