Annonce
Erhverv

Ensidigt fokus på drift koster vækst

Det kan være en udfordring ikke hele tiden at fokusere på driften. Foto: Anders Knudsen/Arkiv

Mange virksomheder går i "drifts-fælden", og det koster vækst og indtjening, advarer forretningsudvikler.

- Bliv ikke fanget af driften, for så bliver udsynet og fremtiden tåget!

Sådan lyder advarslen til små og mellemstore virksomheder på Lolland-Falster fra Carsten Holløse, der er forretningsudvikler i Erhvervshus Sjælland.

- Hæver man sig ikke over driften, kommer det på lidt længere sigt til at koste både indtjening og vækst, advarer Carsten Holløse.

- Rigtig mange iværksættere og ejerledere er fra mandag morgen til søndag aften optaget med tre spørgsmål: Hvad skal der nås i denne uge? Hvilke problemer skal løses nu? Og hvem skal gøre hvad i dag?, siger han.

Og det er helt naturligt, for det kræver både omhu og beslutninger at drive en af Lolland-Falsters små og mellemstore virksomheder, de såkaldte SMV'er.

Sammen med en række kolleger hjælper Carsten Holløse virksomhederne med at skærpe deres strategi. Det sker via Erhvervshus Sjælland, der hvert år leverer gratis 1-1-forretningssparring til over 1.500 virksomheder i hele Region Sjælland.

Tag dig tid til udvikling. Tag væk fra din virksomhed. Tag medarbejdere og partnere med på råd - og tag fat i de lokale erhvervsfremmetilbud. Sådan lyder forretningsudvikler Carsten Holløses fire vigtigste råd til virksomheder, der sidder fast i driften. Foto: Erhvervshus Sjælland.

Mangler tid

Fælles for mange af virksomhederne er, at de nærmest aldrig har tid og energi til tre essentielle og meget vigtigt spørgsmål, forklarer Carsten Holløse.

- Hvorfor gør vi det, vi gør i virksomheden? Hvorhen skal vi med virksomheden og kunderne? Hvordan skaber vi endnu mere værdi for kunderne? Uanset om det er krise, normale eller buldrende tider, så kan det betale sig at stoppe op løbende og kigge på, vende og dreje og eventuelt ændre i strategien for virksomheden, siger han.

Problemet er bare, at der kun er 24 timer i døgnet.

Det er den mest almindelige forklaring fra de virksomheder, der drømmer om vækst og udvikling, men som mangler overskud og overblik til at arbejde med langsigtede planer.

Hvis man ikke ved, hvordan man skal komme videre, er der fire punkter, virksomheden kan gå i gang med, lyder det.

- For det første skal du prioritere at tage tid ud af kalenderen til at tænke, snakke og arbejde med strategi, siger Carsten Holløse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et andet sted

For det andet skal man rent fysisk gøre det sådan, at man er væk fra virksomhedens lokaler.

- Uanset om det er partnere, personalet, eksterne rådgivere eller bestyrelse, man samler, så skal man afsted. Det gør noget ved det mentale udsyn, at man ikke sidder der, hvor al den daglige drift hober sig op, siger han.

For det tredje skal man ikke gøre det alene.

- Sørg for at involvere både medarbejderne, som tit har masser af input fra slagmarken, eksterne ressourcer som rådgivere, konsulenter og advisory board eller bestyrelse. De kan se virksomhedens "hvorfor" og "hvorhen" fra en anden vinkel, end du selv kan, når du sidder midt i drift og dagligdag, siger Carsten Holløse.

Carsten Holløses fjerde råd er at bruge Erhvervshus Sjælland og den lokale erhvervsservice i Business Lolland-Falster til at få sat gang i strategi-processen.

- Vi har i erhvervshuset en masse tilbud om sparring og workshops, hvor man både får erfaringer fra andre, der med succes har arbejdet med sin strategi, og uvildig sparring til at sætte de ovenstående tre punkter i gang, hvis man har svært ved det selv, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klarer sig bedre

Ofte kan virksomheder ikke bare få 1-1-sparring med dygtige erhvervsfolk, der nu er forretningsudviklere. De kan også få tilskud til køb af rådgivning fra højt specialiserede private rådgivere eller til investeringer i udstyr. Typisk går tilskuddene gennem landsdækkende programmer som "smv PRO" eller gennem lokal erhvervsservice som eksempelvis "Femern Change Zealand", der fremmer vækst i den kommende Femern-korridor.

- De virksomheder, som arbejder løbende og aktivt med deres strategi, klarer sig markant bedre end dem, der ikke gør. De skaber lokale job, tager lokale lærlinge og sikrer aktivitet i lokalområderne. Derfor bakker både lokal erhvervsservice og den regionale specialiserede erhvervsservice aktivt op om virksomheder, der vil udvikle sig, siger Carsten Holløse.

  • Det kan være en udfordring ikke hele tiden at fokusere på driften. Foto: Anders Knudsen/Arkiv
  • Tag dig tid til udvikling. Tag væk fra din virksomhed. Tag medarbejdere og partnere med på råd - og tag fat i de lokale erhvervsfremmetilbud. Sådan lyder forretningsudvikler Carsten Holløses fire vigtigste råd til virksomheder, der sidder fast i driften. Foto: Erhvervshus Sjælland.
Annonce
Erhverv

Forbud mod snus og nikotinposer på jobbet breder sig og giver dilemmaer

Annonce
Annonce
112

Efter voldsomt overfald: Politiet kommer med nyt om 15-årig drengs tilstand

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Guldborgsund

Jyder tabte i Højesteret: Guldborgsund Kommune vinder strid om millioner

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Annonce
Annonce
112

National politienhed ransager på Falster: Sag af særlig grov karakter

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Lolland

Rundt på gulvet over stor donation

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen