cookie-og-privatlivspolitik
Det kan være en udfordring ikke hele tiden at fokusere på driften.

2

Billeder

Det kan være en udfordring ikke hele tiden at fokusere på driften.
Foto: Anders Knudsen/Arkiv

Erhverv

Ensidigt fokus på drift koster vækst

Mange virksomheder går i "drifts-fælden", og det koster vækst og indtjening, advarer forretningsudvikler.
03. juni 2021 kl. 08:38 Af Jesper Bøgh

- Bliv ikke fanget af driften, for så bliver udsynet og fremtiden tåget!

Sådan lyder advarslen til små og mellemstore virksomheder på Lolland-Falster fra Carsten Holløse, der er forretningsudvikler i Erhvervshus Sjælland.

- Hæver man sig ikke over driften, kommer det på lidt længere sigt til at koste både indtjening og vækst, advarer Carsten Holløse.

- Rigtig mange iværksættere og ejerledere er fra mandag morgen til søndag aften optaget med tre spørgsmål: Hvad skal der nås i denne uge? Hvilke problemer skal løses nu? Og hvem skal gøre hvad i dag?, siger han.

Og det er helt naturligt, for det kræver både omhu og beslutninger at drive en af Lolland-Falsters små og mellemstore virksomheder, de såkaldte SMV'er.

Annonce

Sammen med en række kolleger hjælper Carsten Holløse virksomhederne med at skærpe deres strategi. Det sker via Erhvervshus Sjælland, der hvert år leverer gratis 1-1-forretningssparring til over 1.500 virksomheder i hele Region Sjælland.


Mangler tid

Fælles for mange af virksomhederne er, at de nærmest aldrig har tid og energi til tre essentielle og meget vigtigt spørgsmål, forklarer Carsten Holløse.

- Hvorfor gør vi det, vi gør i virksomheden? Hvorhen skal vi med virksomheden og kunderne? Hvordan skaber vi endnu mere værdi for kunderne? Uanset om det er krise, normale eller buldrende tider, så kan det betale sig at stoppe op løbende og kigge på, vende og dreje og eventuelt ændre i strategien for virksomheden, siger han.

Problemet er bare, at der kun er 24 timer i døgnet.

Det er den mest almindelige forklaring fra de virksomheder, der drømmer om vækst og udvikling, men som mangler overskud og overblik til at arbejde med langsigtede planer.

Annonce

Hvis man ikke ved, hvordan man skal komme videre, er der fire punkter, virksomheden kan gå i gang med, lyder det.

- For det første skal du prioritere at tage tid ud af kalenderen til at tænke, snakke og arbejde med strategi, siger Carsten Holløse.


Et andet sted

For det andet skal man rent fysisk gøre det sådan, at man er væk fra virksomhedens lokaler.

- Uanset om det er partnere, personalet, eksterne rådgivere eller bestyrelse, man samler, så skal man afsted. Det gør noget ved det mentale udsyn, at man ikke sidder der, hvor al den daglige drift hober sig op, siger han.

For det tredje skal man ikke gøre det alene.

Annonce

- Sørg for at involvere både medarbejderne, som tit har masser af input fra slagmarken, eksterne ressourcer som rådgivere, konsulenter og advisory board eller bestyrelse. De kan se virksomhedens "hvorfor" og "hvorhen" fra en anden vinkel, end du selv kan, når du sidder midt i drift og dagligdag, siger Carsten Holløse.

Carsten Holløses fjerde råd er at bruge Erhvervshus Sjælland og den lokale erhvervsservice i Business Lolland-Falster til at få sat gang i strategi-processen.

- Vi har i erhvervshuset en masse tilbud om sparring og workshops, hvor man både får erfaringer fra andre, der med succes har arbejdet med sin strategi, og uvildig sparring til at sætte de ovenstående tre punkter i gang, hvis man har svært ved det selv, siger han.


Klarer sig bedre

Ofte kan virksomheder ikke bare få 1-1-sparring med dygtige erhvervsfolk, der nu er forretningsudviklere. De kan også få tilskud til køb af rådgivning fra højt specialiserede private rådgivere eller til investeringer i udstyr. Typisk går tilskuddene gennem landsdækkende programmer som "smv PRO" eller gennem lokal erhvervsservice som eksempelvis "Femern Change Zealand", der fremmer vækst i den kommende Femern-korridor.

- De virksomheder, som arbejder løbende og aktivt med deres strategi, klarer sig markant bedre end dem, der ikke gør. De skaber lokale job, tager lokale lærlinge og sikrer aktivitet i lokalområderne. Derfor bakker både lokal erhvervsservice og den regionale specialiserede erhvervsservice aktivt op om virksomheder, der vil udvikle sig, siger Carsten Holløse.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

Annonce

ANNONCE