cookie-og-privatlivspolitik
Direktør for Femern Belt Development, Stig Rømer Winther, beretter om enorm interesse for at koble sig på Femern-projektet.
Direktør for Femern Belt Development, Stig Rømer Winther, beretter om enorm interesse for at koble sig på Femern-projektet.
Foto: Anders Knudsen

Erhverv

Femern-projektet giver øget aktivitet på LF

Det er stor interesse for at være med i Femern Bælt-projektet, og det smitter af på erhvervslivet og boligmarkedet på Lolland-Falster.
08. oktober 2021 kl. 07:05 Af Denny Michael Jakobsen

- Interessen for at være med i Femern-projektet er større end nogensinde.

Sådan siger Stig Rømer Winther, direktør i Femern Belt Development, der igangsætter og deltager aktivt i en række udviklingsprojekter og events og derfor har fingeren på pulsen i forhold til det øjeblikkelige aktivitetsniveau på Femern-projektet.

For nylig afviklede Femern Belt Development en konference, hvor 650 deltagere fra 10 forskellige lande var repræsenteret i Rødbyhavn.

- Vi har vanvittigt travlt med at besvare henvendelser fra både danske og udenlandske virksomheder, som søger informationer om, hvad der er i lokalområdet af for eksempel lokale partnere og overnatningsmuligheder, siger Stig Rømer Winther.

- Det er både store, mellemstore og helt store virksomheder, der henvender sig Lige nu har vi mange udenlandske virksomheder, som er ved at køre sig selv i position. Det er et projekt til 52 milliarder kroner, så der er mange, der kan se en forretningsmulighed i det, fortsætter han.

Annonce

Og interessen er ikke blevet mindre nu, hvor der er meget stærke overvejelser i gang om at gøre tunnelfabrikken permanent.

Femern Belt Developments rolle er at prøve at hjælpe virksomhederne med at finde hinanden via matchmaking, men også med rådgivning om, hvordan de skal forberede sig, og hvem de skal i kontakt med, hvis de vil operere i Danmark.

- Vi siger til alle virksomheder, der kommer ind ad vores dør, at vi synes, det er klogt, hvis de både henvender sig til Dansk Industri og 3F/BAT-kartellet for at få så god en start på Femern-projektet som muligt. Det er enormt vigtigt for de udenlandske virksomheder at kende danske arbejdsmarkedsmodel med overenskomster. En del virksomheder henviser vi til Business Lolland-Falster og til andre erhvervsråd, siger Stig Rømer Winther.


Sneboldeffekt

Også Allan Aaskov, direktør, Lollands Bank, oplever, at Femern-projektet smitter af på lokalsamfundene.

- Femern Bælt-konsortierne benytter nogle af deres egne byggesjak, men der, hvor vi oplever en forskel, er, når der skal laves nogle mindre opgaver, hvor der for eksempel torsdag eftermiddag klokken 16 skal laves noget vvs-arbejde, bruges en tømrer eller elektriker, så tager de fat i den lokale virksomhed, fortæller Allan Aaskov.

Annonce

Femern-byggeriet smitter også af på lokale virksomheder, der kan agere underleverandører.

- Hvis det går godt i entreprenørsektoren, og det går godt i skibsbyggerisektoren, er der nogle underleverandører, der kommer til at levere endnu mere til dem, så det er en lille sneboldeffekt, der ruller sig større og større, siger Allan Aaskov.


Pres på boligmarkedet

Han oplever også, at Femern-projektet har en stor afledt affekt særligt på boligmarkedet, hvor boliger og lejeboliger er en mangelvare.

- Inden for de sidste tre-fire måneder har vi for alvor kunnet mærke, at der er flere, som ønsker at flytte bopæl. Man kigger lidt ind i fremtiden, og det er et projekt, der varer 8-10 år, og derfor ønsker man måske at bosætte sig i det område, hvor man kan få nogle afledte forretninger og arbejdsopgaver, så ikke kun på erhvervs-, men også på privatsiden kan vi se, at det har en effekt, siger Allan Aaskov.

Overvejelserne om at gøre tunnelelementfabrikken permanent kan også give øget interesse for at bosætte sig.

Annonce

- Det vil sætte ekstra fart på dem, som ønsker at bosætte sig i området, fordi man kan få et varigt arbejde, det er der ingen tvivl om, siger Allan Aaskov.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

AF: BOB NIELSEN

Byrådet stemte imod dansk… 15. oktober 2021 kl. 06.47

AF: JOHN WENNERWALD

Sydkysten bliver grønnere 10. oktober 2021 kl. 23.23

AF: KURT HANSEN

Bogø vindmøller 05. oktober 2021 kl. 14.31

AF: JOHN WENNERWALD

Dronning over alle 03. oktober 2021 kl. 22.46

AF: TOM AHLQVIST

Ældres forhold. 30. september 2021 kl. 16.06

Annonce

ANNONCE