Annonce
Erhverv

Femern-vækst må ikke tages for givet

Forretningschef for Industri & Anlæg i Business Lolland-Falster, Steffen Johnsen. Foto: BLF

Der er masser af hjælp at hente for at køre sin virksomhed i stilling til Femern-vækst.

1. januar 2021 blev starten på hovedanlægsfasen af Femern Bælt-forbindelsen markeret med et virtuelt spadestik. Med begivenheden kulminerede et kvart århundredes planlægning, og et årti med ekstraordinær anlægsaktivitet så sin begyndelse.

Det lyder igen og igen, at vækstpotentialerne aldrig har været større på Lolland-Falster, men ifølge forretningschef for Industri & Anlæg i Business Lolland-Falster, Steffen Johnsen, må erhvervslivet ikke tage væksten for givet.

Det er nu, at virksomhederne skal køre sig i stilling til Femern-vækst, og der er masser af hjælp at hente, lyder det.

- Lokalt er der store forventninger til anlægsarbejdet og den færdige forbindelse - og det med god grund. Men hvis det lokale erhvervsliv skal have mest muligt ud af anlægsarbejdet, og væksten skal fortsætte efter 2029, så kræver det en proaktiv indsats. Det er i høj grad det, Business Lolland-Falster - sammen med kommuner og erhvervsliv - arbejder med. Og det har vi gjort længe, siger Steffen Johnsen.

For Steffen Johnsen spænder de konkrete Femern-indsatser bredt.

Forretningschefen tilbyder blandt andet 1:1 sparring med lokale virksomheder, der gerne vil i spil til opgaverne, men organisationen er også one-point-of-contact for nationale og internationale virksomheder, der gerne vil udnytte mulighederne.

- Vi lægger stor vægt på at hjælpe vores lokale virksomheder med at positionere sig knivskarpt i forhold til Femern-opgaverne, men vi hjælper også udefrakommende med at etablere sig, med alt hvad det indebærer af myndighedskontakt til valg af lokation. I 2020 har vi eksempelvis givet mere end 30 virksomheder en fysisk fremvisning af Lolland-Falster og forretningsmulighederne. Vi har desuden et tæt samarbejde med underleverandørnetværk og en tæt dialog med konsortierne - så vi hele tiden har fingeren på pulsen, siger han.

Stor lokal iver

Ifølge Steffen Johnsen oplever Business Lolland-Falster generelt en stor lokal iver efter at udnytte Femern-mulighederne - og interessen fra udefrakommende virksomheder er også taget til, siden transportminister Benny Engelbrecht (S) trykkede på startknappen tilbage i april 2020.

- Der er en stor gruppe virksomheder, som har siddet klar i startblokken og ventet på startskuddet. De virksomheder rækker nu ud til konsortierne med deres produkter og services. Jeg oplever dog, at mange virksomheder bliver overraskede over det registreringsformat, som man skal overholde for overhovedet at komme i betragtning til konkrete opgaver. Her kan vi blandt andet hjælpe med processen, fortæller han.

Selvom Steffen Johnsen generelt oplever, at det lokale erhvervsliv har øjnene rettet mod byggepladsen i Rødby, så opfordrer han alligevel virksomhederne til at gå fra 5. til 6. gear.

- Det er nu, lokale virksomheder skal samle værdifuld viden og konkurrencekraft op ved at blive leverandør til og samarbejdspartner med Femern-konsortierne. Også selvom bygge- og anlægsbranchen i øjeblikket oplever stor aktivitet og har svært ved at skaffe arbejdskraft. Der kommer et tidspunkt, hvor de fremskudte offentlige investeringer slutter, minder Steffen Johnsen om.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maner fordom i jorden

I samme åndedrag ser Steffen Johnsen sit snit til at mane en fordom til jorden.

- Jeg oplever, at nogle virksomheder har den opfattelse, at de ikke har en jordisk chance for at blive udvalgt til opgaver, og lader være med at forsøge. Og ja, der vil være en del af de store entrepriser, som helt naturligt går til store udenlandske entreprenører, men vi ser allerede konkrete eksempler på, at det modsatte er tilfældet. Så en dedikeret indsats med konkurrencedygtige priser vil helt klart belønne den ihærdige og vedholdende virksomhed, slår han fast.

Selvom corona-situationen har gjort det sværere at fastholde og opbygge stærke relationer til virksomheder og beslutningstagere, så fremhæver Steffen Johnsen én nøgleaktivitet i løbet af januar.

- Vi er på nippet til at lancere en ny indsats, hvor 60 lokale virksomheder får intensiv sparring. Formålet er at udvikle konkurrencedygtige virksomheder inden for byggeri, anlæg og industri. Det handler om, at deltagervirksomhederne får et viden- og kompetenceløft, som de kan drage nytte af langt ind i fremtiden. Ikke kun på Femern-projektet, men også på andre store anlægsprojekter. Det tilbud glæder jeg mig usigelig meget til at få bragt i spil ude hos virksomhederne, fortæller Steffen Johnsen.

Han understreger, at samarbejdet mellem kommuner og aktører har og er afgørende i bestræbelserne af få maksimalt ud af anlægsarbejdet.

- Jeg oplever stor samarbejdsvilje på tværs af de aktører og interessenter, der arbejder omkring Femern-forbindelsen. Uden den åbne dialog med kommunerne og underleverandørnetværkene havde vi ikke haft samme gode position, som vi har i dag, pointerer Steffen Johnsen og tilføjer:

- Hvis der sidder virksomheder, som har svært ved at overskue, hvor deres muligheder ligger, så kan de kontakte mig. Business Lolland-Falster tilbyder 1:1 møder, hvor vi i samarbejde laver en indsatsplan for Femern-aktiviteterne, oplyser han.

  • Forretningschef for Industri & Anlæg i Business Lolland-Falster, Steffen Johnsen. Foto: BLF
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Camillas umulige kamp: 300 har takket nej

Guldborgsund

Brand i ejendom: - Den var godt udviklet, da vi ankom

Lolland

Frygter for idyllen: Overraskede, kede af det og indignerede

Indland

Forventer flere kraftige brag omkring udbrændt Børsen

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Annonce
Annonce
Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken