cookie-og-privatlivspolitik
Der blev lyttet til alle de gode argumenter for at blive sommerhusudlejer - til gavn for egen økonomi og landsdelens turismeerhverv og beskæftigelsen.

2

Billeder

Der blev lyttet til alle de gode argumenter for at blive sommerhusudlejer - til gavn for egen økonomi og landsdelens turismeerhverv og beskæftigelsen.
Foto: Claus Hansen

Erhverv

Feriehus-fornuft eller falliterklæring

Der er meget markante geografiske forskelle på, om man udlejer sommerhus eller ej
31. oktober 2018 kl. 14:49 Af Hans Gandrup

Annonce

Fornuftig forretning - eller måske mere en halv falliterklæring?

De to opfattelser af sommerhusudlejning kan være en ganske væsentlig del af forklaringen på, at der er massive geografiske forskelle på, om man lejer sit hus ud til turister eller ej.

Det mener i hvert fald Poul Fejer Christiansen, vicedirektør i Feriehusudlejernes Brancheforening.

Han var blandt oplægsholderne, da Guldborgsund Kommune holdt informationsmøde for omring 150 lokale feriehusejere - med det formål at få flere til at leje ud og dermed skabe flere overnatningsmuligheder og øget omsætning i turismeerhvervene i landsdelen.

Og der er bestemt noget at tage af, når det gælder feriehuse på Lolland-Falster.

I en kommune som Varde på den jyske vestkyst er det et stykke over 50 procent af samtlige feriehuse, der også udlejes i kortere eller længere tid.

Ser man på Region Sjælland, som Lolland-Falster er en del af, ligger udlejningsprocenten mellem 5 og 17. Med Lolland på 12,4 og Guldborgsund oppe på 16,8 procent. Altså i den høje ende regionalt. Men stadig med meget langt op til "jyske tilstande".

- Den store forskel har givet også noget med tradition at gøre. I Jylland har det altid været ganske almindeligt og snusfornuftigt at leje sit sommerhus ud, når man ikke selv bruger det. Her i Østdanmark har det derimod måske nærmest været anset som lidt af en halv falliterklæring, hvis man udlejer sit feriehus, siger Poul Fejer Christiansen.

Den holdning vil man naturligvis gerne have ændret i branchen. En af vejene er informationsmøder som det nylige i Guldborgsund.

Kommunen er i forvejen en absolut sværvægter turismemæssigt i regionen med cirka en tredjedel af samtlige overnatninger.

Fra 2010 til 2017 er antallet af overnatninger steget fra 446.000 til 644.000. Markant fremgang.

- Men flere sommerhuse til udlejning kunne virkelig give et yderligere løft. Der er faktisk i rene tal tæt på at være det samme antal sommerhuse i Varde Kommune og i Guldborgsund Kommune. 7.869 mod 7.158. Men hvor der i Guldborgsund er cirka 1.200 huse, som udlejes i en kortere eller længere periode, er det 4.250 i Varde. Og nu vi er ved perioderne: I Varde udlejer man i langt flere nætter pr. hus. Blandt andet fordi sæsonen er strakt ud, siger Povl Fejer Christiansen.

Han peger i øvrigt på, at interessen for at holde ferie på Lolland-Falster afgjort er til stede.

- Her er kulinariske oplevelser, gårdbutikker, restauranter, strand - og for mange også tyske gæster også det meget vigtige i form af fred og "her sker ikke noget". Det er faktisk en efterspurgt kvalitet, fastslår Povl Fejer Christiansen.

Både han og øvrige oplægsholdere på informationsmødet pegede også på de klart kontante fordele ved at blive feriehusudlejer. Det nye forhøjede bundfradrag på 40.000 kroner i lejeindtægt, før man som husejer skal betale skat, er ganske attraktivt, lyder vurderingen.

Og til de interesserede udlejere, som var mødt op til arrangementet på Hotel Falster i Nykøbing, lød der også nærmest et klart løfte fra feriehusbranchen:

- Vi kan få mange flere tyskere til Marielyst, hvis vi havde flere huse at leje ud. Især naturligvis i højsæsonen, lyder det fra Carsten Nielsen, der er markedschef i Feriepartner Danmark.

- I vil også blive overraskede over, hvor let det er for jer som husejere at komme i gang med udlejning, påpegede han.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

pengespilde på torvet 25. marts 2019 kl. 08.16

AF: JOHN WENNERWALD

Nødråb fra frontpersonalet 25. marts 2019 kl. 06.07

AF: ALICE MARGRETHE SELDAL

Guldborgsundlisten og… 22. marts 2019 kl. 11.26

AF: ERIK PFEIFFER DAMGAARD

Ligegyldig vejudvidelse 21. marts 2019 kl. 11.44

AF: JOHN WENNERWALD

Sundhedsvæsenet fodres med… 17. marts 2019 kl. 18.50

AF: MARTIN WOUTERS

så får tingsted å skylden 11. marts 2019 kl. 16.07

Annonce