cookie-og-privatlivspolitik
Travlhed hos ejendomsmæglerne skyldes også øget købsinteresse fra hovedstadsområdet.

2

Billeder

Travlhed hos ejendomsmæglerne skyldes også øget købsinteresse fra hovedstadsområdet.
Foto: Anders Knudsen

Erhverv

Flere nordfra har kig på LF

Coronakrisen skubber på udvikling med fraflytning fra hovedstaden til landdistrikter.
19. november 2020 kl. 07:10 Af Jesper Bøgh

Flere sjællændere og københavnere har især under coronakrisen fået øjnene op for Lolland-Falster.

Det gælder både som turistdestination, men også som et attraktivt område at bosætte sig i.

Det bekræftes blandt andet af en undersøgelse som Epinion har foretaget, som Altinget omtalte i sidste uge.

Målingen, der er foretaget blandt borgere over 18 år i Københavns Kommune, viser, at københavnere i titusindvis har overvejet at flytte væk fra storbyen, siden coronapandemien ramte, og store dele af samfundet lukkede ned.

Blandt de adspurgte svarer 14 procent ifølge Altinget, at de enten er helt eller delvist enige i, at coronakrisen har fået dem til at overveje, om det vil være bedre at bo i en mindre by end København.

Annonce

Når man tager højde for den statiske usikkerhed, der er i den slags målinger, svarer det ifølge Epinion til, at minimum hver tiende eller over 50.000 københavnere har gået med overvejelser om at flytte ud af byen.

Ifølge ejendomsmægler Lasse Øster Dalsgaard, ejendomsmæglerfirmaet John Ole Hansen i Nykøbing, har interessen nordfra for at købe ejendom på Lolland-Falster været stigende de seneste par år.

- Men det er som om coronakrisen har skubbet på den udvikling og har skabt endnu større interesse. Det kan vi mærke på den interesse, der er for de ejendomme, der er til salg i landsdelen, siger Lasse Øster Dalsgaard, der vurderer, coronakrisen har skabt mellem cirka 10 til 20 procents øget interesse fra potentielle købere fra Sjælland og hovedstaden.

Der er især to forskellige segmenter af interesserede købere nordfra, der viser sig.

- Det drejer sig om især de unge par, der er færdiguddannede og vil flytte fra lejlighed i hovedstadsområdet til hus, måske også fordi der er planer om familieforøgelse. På grund af de høje huspriser i hovedstadsområdet eller bare i nærheden af hovedstaden ser mange unge par muligheder i at bosætte sig i områder, hvor husene er til at betale, vurderer han og tilføjer:

Annonce

- Vi ser derfor en del unge familier, der er opvokset på Lolland-Falster, vende tilbage. Blandt andet også fordi de gerne vil bo i nærheden af bedsteforældrene, og fordi en del også vurderer, at deres børns opvækst vil være mere tryg på Lolland-Falster fremfor på Stenbroen i København. Det sidste element er naturligvis også, at der i disse år er gode jobmuligheder på Lolland-Falster, siger Lasse Øster Dalsgaard.

Det andet segment af købere nordfra er de, der er gået på pension eller er tæt på pensionsalderen.

- Vi sælger en hel del flexboliger til købere nordfra, der i første omgang bruger boligen som fritidshus. Samtidig tester de boligen og området af med henblik på at flytte permanent til landsdelen, fortæller Lasse Øster Dalsgaard.

Ejendomsmæglerkollega Dennis Frederiksen, Danbolig på Lolland-Falster, bekræfter tendensen.

- Vi ser en del københavnere, der nu viser interesse for at flytte permanent ud af byen og til Lolland-Falster. Det skyldes blandt andet, at det er gået op for mange, at der er ulemper ved at bo tæt, og derudover vil de flytte til landsdelen, fordi de i forvejen har relationer i landsdelen, siger han.

Annonce

Men ifølge Dennis Frederiksen er der især på Vestlolland og på Nordfalster også stor efterspørgsel på flexboliger.

- Begge steder gælder, at det er købere fra hovedstadsområdet, der vil prøve landsdelen af. Det gælder både børnefamilier og de, der er tæt på pensionsalderen, siger han og tilføjer:

- På Vestlolland får man meget for pengene, så derfor er det et attraktivt område, og for de, der vælger Nordfalster, har det med geografien at gøre i forhold til afstanden hovedstaden, siger Dennis Frederiksen.


Tendensen forstærket

Borgmester John Brædder (G), Guldborgsund Kommune, vurderer, at tendensen begyndte for nogle år siden.

- Men der er ingen tvivl om, at corona har forstærket tendensen og øget villigheden til at flytte fra stenbroen og øget fokus på at flytte på landet, siger John Brædder, der dermed ser gode muligheder i øget bosætning i landsdelen de kommende år.

Annonce

- Vi skal naturligvis fortsat gøre det attraktivt at bosætte sig på Sydhavsøerne. Derfor arbejder vi hele tiden på at tiltrække uddannelse og arbejdspladser for at understøtte den positive udvikling, der i gang, siger John Brædder, der også understreger, at der er flere faktorer i fremtiden, som kan skubbe endnu mere på bosætningen.

- Jeg ser meget frem til regeringens varslede arbejde med at gøre realkreditbelåningen i landdistrikterne mere smidig. Jeg forventer i den sammenhæng, at erhvervsminister Simon Kollerup (S) vil løse det problem i første halvdel af 2021, siger John Brædder og tilføjer.

- Dernæst har vi med den nye Storstrømsbro og togforbindelse udsigt til en times togtransport fra Nykøbing til København i 2023 eller 2024. Det gør det langt mere interessant at flytte til landsdelen for en familie, hvor den ene part får arbejde lokalt, mens den anden part vil pendle til job i hovedstaden, vurderer John Brædder.

Borgmesteren mener i øvrigt også, at coronatendensen med mange danske turister i 2020 på Lolland-Falster kan få en effekt på bosætningen de kommende år.

- De danske turister er i år valfartet til landsdelen, og det er derfor været er rigtigt godt udstillingsvindue. Jeg er ikke i tvivl om, at der er mange danske, der har fået en positiv oplevelse af landsdelen. Flere af københavnerne har helt sikkert også fundet ud af, at det er sjovere at gå en tur i Bøtøskoven fremfor en tur på Stenbroen i København, lyder det fra John Brædder.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

Annonce

ANNONCE