cookie-og-privatlivspolitik
Cirka 35.000 hektar landbrugsjord skal dyrkes med sukkerroer for at landsdelens to sukkerfabrikkers kapacitet bliver udnyttet fuldt ud. I år er det samlet cirka 29.000 hektar, der er dyrket med sukkerroer.
Cirka 35.000 hektar landbrugsjord skal dyrkes med sukkerroer for at landsdelens to sukkerfabrikkers kapacitet bliver udnyttet fuldt ud. I år er det samlet cirka 29.000 hektar, der er dyrket med sukkerroer.
Foto: Anders Knudsen

Erhverv

Flere roedyrkere på LF ønskes i 2020

Hvis kapaciteten på sukkerfabrikkerne i Nakskov og Nykøbing skal udnyttes fuldt ud, skal der dyrkes flere roer.
23. august 2019 kl. 14:50 Af Jesper Bøgh

Annonce

Denne sæsons sukkerroer er endnu ikke taget op af den lolland-falsterske muld, men allerede nu skal de lokale landmænd beslutte, om de vil dyrke sukkerroer i 2020.

Og i givet fald hvor mange hektar jord, der skal afsættes til roedyrkning.

Der er nemlig deadline 31. august for kontrahering, altså aftale med Nordic Sugar, om det kommende års roedyrkning og dermed produktion på landsdelens to sukkerfabrikker.

Formanden for Danske Sukkerroedyrkere, Jørn Dalby, opfordrer sine landmandskolleger til kraftigt at overveje, at dyrke samlet set flere roer end tilfældet er det i år.

- I denne sæson bliver der samlet set dyrket sukkerroer på 29.000 hektar, hvoraf cirka 80 procent af dyrkningen sker på Lolland-Falster, Møn og Sydsjælland, slår han fast og tilføjer.

- Men hvis landsdelens to sukkerfabrikker skal kunne udnytte kapaciteten fuldt ud, så skal vi helst op i nærheden af 35.000 hektar, siger Jørn Dalby.

Han opfordrer derfor landmændene til at se deres markplan igennem med henblik på, hvilke afgrøder, der skal dyrkes - også selvom der er generel travlhed med høsten i denne tid.

- Og så håber jeg, at flere vil kontrahere et areal til sukkerroer - men det er selvfølgelig op til hver enkelt at vurdere, hvad der er bedst. Man skal jo også tænke på egne virksomheder, understreger Jørn Dalby.


Fuld kapacitetsudnyttelse

Han mener nemlig, at det er vigtigt, at sukkerfabrikkernes kapacitet bliver udnyttet så optimalt som muligt.

- Det er vigtigt at hensyn til fremtiden for roeproduktion. Nordic Sugar ser selvfølgelig også på den indtjening, som opnås på de to lokale fabrikker, og jo bedre kapacitetsudnyttelse, jo bedre indtjening, konstaterer han.

Jørn Dalby forstår godt, hvis nogle landmænd har visse forbehold for roedyrkning.

- Prisniveauet er en del lavere, end det var, før markedet blev liberaliseret for to år siden, og det presser selvfølgelig hele branchen, siger Jørn Dalby, og tilføjer.

- Lige nu frygter jeg ikke for fremtiden, men det er klart, at ejerne i Nordic Sugar løbende ser på, om det er rentabelt at producere sukker på Lolland-Falster - og sådan skulle fremtiden også gerne være, siger han.


Prisstigning

Chefkonsulent i Nordic Sugars Agricenter, Bo Secher, håber ligesom Jørn Dalby på roer fra et større areal næste år end de 29.000 hektar, der i år dyrkes med roer.

- Det vil være optimalt med sukkerroer fra omkring 35.000 hektar, så vi kan få en optimalt udnyttelse af fabrikkerne, bekræfter han.

Han har ikke umiddelbart et bud på nuværende tidspunkt på, hvor det lander.

- Vi har erfaring for, at der er mange, der tilmelder sig i de sidste dage op til fristen, fortæller Bo Secher.


Logistikpræmier

Han peger også på, at sukkerpriserne er de laveste i mange år.

- Men på trods af det har vi gennemført en prisstigning i forhold til 2019-priserne i forsøget på at gøre det mere attraktivt for landmændene at dyrke roer, siger han.

Bo Secher forklarer, at prisen er hævet med 0,5 euro pr. tons rene roer på de tre-årige faste kontrakter og med 0,75 euro på de tre-årige variable kontrakter.

Derudover er der også indført det, der kaldes for logistikpræmier.

- Vi står for transporten op til 80 kilometer og betaler for den. Men for de dyrkere, der ligger indenfor en afstand af 35 kilometer fra fabrikkerne, er der nu indført en logistik præmie. Fra 35 kilometers afstand øges tillægget gradvist indtil 15 kilometer, hvorefter det er konstant for markere mellem 0 og 15 kilometer, fortæller chefkonsulent Bo Secher.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tak til borgerne 16. februar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Beåndet eller åndløs 16. februar 2020 kl. 19.58

AF: TOM AHLQVIST

Nok er Nok. 13. februar 2020 kl. 23.06

AF: JOHN WENNERWALD

Landbruget når ikke målet 09. februar 2020 kl. 21.34

AF: BERIT BECH

Foreningshus eller skoleskyderi 05. februar 2020 kl. 15.06

AF: PETER LUNDSGAARD

Skoleskyderi på Madeskovskolen? 05. februar 2020 kl. 14.34

Annonce