cookie-og-privatlivspolitik
Fabriksdirektør Runi Egholm og Nordic Sugar har fået ja til kæmpeinvesteringen i Nakskov.
Fabriksdirektør Runi Egholm og Nordic Sugar har fået ja til kæmpeinvesteringen i Nakskov.
Foto: Jan Knudsen

Erhverv

Flydende gas erstatter kul og olie på sukkerfabrikken

Nordic Sugar investerer cirka 100 millioner kroner i lokal sukkerfabrik
23. januar 2019 kl. 16:55 Af Hans Gandrup

Annonce
FAKTA
Liquified Natural Gas (LNG) er den flydende form af naturgas. LNG bliver dannet ved at nedkøle naturgas i en LNG-kondensator til omkring minus 162 °C (afhængigt af gassens kvalitet)

Produktionen på Nordic Sugars fabrik i Nakskov kommer i fremtiden til at foregå ved hjælp af gas - og ikke kul og olie som i øjeblikket.

Fabrikken, der er en del af den tyske Nordzucker-koncern, har fået ja til at investere massivt i omstillingen til den såkaldte LNG. (Se faktaboks).

Omstillingen i Nakskov skal efter planen være helt klar til kampagnestarten i 2021.Det betyder altså, at de to kommende roekampagner gennemføres med den nuværende energiforsyning til kedlerne.

Men derefter er det slut.


Miljøkrav

Den detaljerede planlægning af gas-investeringen sættes i gang nu, og det praktiske arbejde forventes at gå i gang næste år.

Omlægningen til brug af LNG ventes at løbe op i en investering omkring 100 millioner kroner.

Det er primært skærpede miljøkrav, der sætter gang i arbejdet.

- Fra 2021 skal fabrikken her i Nakskov leve op til nye miljøkrav i forhold til udledningen. Den røggas-rensning, der i givet fald skulle gennemføres med det nuværende forbrug af olie og kul, vil blive meget vanskelig og kostbar. Der er langt mere fornuft i at lægge helt om til flydende gas, forklarer fabriksdirektør Runi Egholm, Nordic Sugar Nakskov.

- Vi får en stor gevinst for miljøet også i form af en stærkt reduceret CO2-udledning, tilføjer han.

Driftsøkonomien er ikke et hovedargument. Produktionsomkostningerne er også stærkt afhængige af udviklingen i priser på de forskellige energiformer.

Nakskov Sukkerfabrik har et forbrug på omkring 80 tons kul og 120 tons olie i døgnet under kampagnen. Det er endda tal, som også via store investeringer de senere år er bragt meget markant ned i forhold til tidligere.

Nu skifter man altså helt til gas.


Tankvogne

Hvordan den flydende gas skal transporteres frem til fabrikken, er endnu ikke helt fastlagt. Det skal ske enten ske ved landevejstransport eller pr. skib.

- Som det ser ud i øjeblikket, tyder meget på, at det bliver med tankvogne. Og der vil så i givet fald blive en mellemlagring i et sikret område - formentlig på Stensø. Men alle forhold omkring transport og lagring af LNG afklares naturligvis med myndighederne, hvor både Miljøstyrelse, kommune, politi og Beredskabsstyrelse deltager, understreger Runi Egholm.

På Nykøbing Sukkerfabrik står man ikke på nuværende tidspunkt foran samme overgang til gas. Her gennemførte man for nogle år siden miljøinvesteringer i røggas-rensning og står - som regelsættet er skruet sammen - ikke over for de samme krav som Nakskov i 2021.


Naturgas i Nykøbing

Men gas har bestemt været et særdeles aktuelt emne i Nykøbing tidligere.

Tilbage i 2014 arbejdede Nordic Sugar intenst med mulighederne for at få ført naturgas frem til fabrikken i Nykøbing.

Man var så langt i forberedelserne og projektet, at der også blev lavet beregninger på udgiften for at få gassen ført frem fra den nuværende naturgas-forbindelse på det sydlige Sjælland til Nykøbing. Og sukkerkoncernen lagde også op til selv at ville bidrage med en investering på cirka 175 millioner kroner for at få åbnet for gashanerne på Falster.

Men projektet kuldsejlede på diskussioner om afregninger og praktiske formaliteter - trods positive tilkendegivelser både fra lokale og nationale politikere. I stedet investerede Nykøbing Sukkerfabrik altså i rensning, så man kunne overholde nye emissionskrav.

Flydende gas - LNG - har også været inde i billedet som brændstof til fabrikken. Guldborgsund Havne præsenterede for nogle år siden et storstilet projekt med anlæg af en havn for flydende naturgas (LNG) ved Orehoved. Og Nordic Sugar var tænkt som hovedaftager af gassen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Dansk Folkeparti synker stadig. 22. januar 2020 kl. 05.18

AF: FREDDI HANSEN

Varmeforsyning i spredt bebyggelse 20. januar 2020 kl. 15.29

AF: JOHN WENNERWALD

Au pair-ordningen til eftersyn 19. januar 2020 kl. 22.57

AF: BJARKE ROSENKILDE

DF's svanesang. 19. januar 2020 kl. 13.30

AF: LEIF A. JENSEN

Når der penge i at snakke… 19. januar 2020 kl. 00.37

AF: BJARKE ROSENKILDE

Den Konservative Khader og… 17. januar 2020 kl. 21.45

Annonce