Annonce
Erhverv

Fremtidens medarbejdere rekrutteres i folkeskolen

I efteråret blev det første forløb på Lolland-Falster afviklet i samarbejde mellem Rødby Skole og MSE Entreprise A/S med fokus på struktørfaget. Foto: Jan Knudsen/Arkiv

Virksomheder i byggebranchen ser muligheder i erhvervspraktikopslag, lyder det fra erhvervsplaymaker.

Det lokale arbejdsmarked på Lolland-Falster og Sydsjælland efterspørger nu og vil de kommende år i stigende grad efterspørge fagligt kvalificeret arbejdskraft.

Et initiativ, der på lang sigt skal bidrage til at efterkomme virksomhedernes efterspørgsel på faglig arbejdskraft, er et nyt skoleforløb, hvor en lokal virksomhed tager del i undervisningen med henblik på at gøre eleverne opmærksomme på et bestemt fagområde.

I efteråret blev det første forløb på Lolland-Falster afviklet i samarbejde mellem Rødby Skole og MSE Entreprise A/S med fokus på struktørfaget, hvor der i høj grad er efterspørgsel på arbejdskraft.

Tanken med forløbet var at koble matematik med en konkret byggeopgave, som i miniformat kan ligne en opgave for en struktør.

- Dermed får eleverne i forløbet en fornemmelse for, om faget er noget, der vækker deres interesse, lyder det fra Aske Lundstrøm, erhvervsplaymaker i Lolland, Guldborgsund og Vordingborg kommuner.

Han har siden efteråret haft et industriforløb på en skole i Guldborgsund Kommune sammen med en lokal virksomhed i støbeskeen, hvor det handler om automatisering.

- Men vi har desværre flere gange aflyst på grund af corona. Men det er udgangspunktet, at vi skal have flere lignende forløb på skinner, fortæller Aske Lundstrøm, der også arbejder med et potentielt forløb, hvor elever i samarbejde med en relevant virksomhed støber en miniudgave af Femern Bælt-tunnelen, som det sker i den virkelige verdens store skala.

Desuden har man i Vordingborg ligeledes haft et forløb med fokus på elektrikerfaget og solceller.

Den del af projektet, som erhvervsplaymakeren står i spidsen for, der ikke har været aflyst, er den fortsatte udvikling af erhvervspraktikportalen www.jegskalipraktik.nu.

Der ligger i skrivende stund 136 erhvervspraktikopslag fra lokale virksomheder.

- Selvom vi endnu ikke har været ude på skolerne for at oplyse om portalen, så er der flere elever, der via portalen allerede har søgt erhvervspraktikpladser, fortæller Aske Lundstrøm.

Han tilføjer, at det er en del af den videre udvikling af portalen, at eleverne vil skulle identificere sig via Unilogin i fremtiden.

Ud af de erhvervspraktikopslag, der er tilgængelige nu, er 72 af dem indenfor kategorien "teknologi, byggeri og transport".

- Når jeg er i dialog med virksomhederne, så er virksomhederne indenfor byggeri blandt de virksomheder, der er mest interesserede i erhvervspraktikanter, fortæller Aske Lundstrøm.

Og det handler for virksomhederne i byggebranchen om rettidig omhu.

- En erhvervspraktikant, der går i 8. klasse, kan være en potentiel lærling to og et halvt år senere. Det er et attraktivt rekrutteringsværktøj på et arbejdsmarked, hvor der er stigende mangel på faglært arbejdskraft og vejen til at rekruttere den nødvendige arbejdskraft går gennem at uddanne lærlinge, siger Aske Lundstrøm og slår fast:

- Derfor er virksomhederne i branchen i høj grad fremme i skoene allerede, når det gælder erhvervspraktikanter, og det er der kun al mulig grund til at glæde sig over, siger han.

Aske Lundstrøm understreger også, at det giver de unge en bedre mulighed for at vælge uddannelse på et kvalificeret grundlag.

- Man skal huske, at unge i dag har et hav af uddannelsesmuligheder, og her betyder erhvervspraktikken meget i forhold til at få afklaret, i hvilken retning pilen skal pege, siger Aske Lundstrøm.

Erhvervsplaymaker Aske Lundstrøm. Foto: Flemming Keith Karlsen/Arkiv

Siden 1. august 2019 har Aske Lundstrøm haft titel af erhvervsplaymaker, der er et initiativ, som skal sikre kvalificeret arbejdskraft i de tre kommuner Lolland, Guldborgsund, Vordingborg.
Som en del af Vækstprogram Lolland-Guldborgsund-Vordingborg vil de tre kommuner og erhvervsorganisationerne Business Lolland-Falster og Vordingborg Erhverv øge de unge menneskers kendskab og tilknytning til det lokale erhvervsliv.
Initiativet skal give skoleelever en større tilknytning til de lokale virksomheder og samtidig åbne de unges øjne for områdets mange karrieremuligheder.
I projektet indgår en erhvervspraktikportal www.jegskalipraktik.nu, hvor der i øjeblikket er 136 erhvervspraktikopslag klar fra lokale virksomheder.
Projektet løber indtil videre frem til årsskiftet.

  • I efteråret blev det første forløb på Lolland-Falster afviklet i samarbejde mellem Rødby Skole og MSE Entreprise A/S med fokus på struktørfaget. Foto: Jan Knudsen/Arkiv
  • Erhvervsplaymaker Aske Lundstrøm. Foto: Flemming Keith Karlsen/Arkiv
Annonce
Erhverv

Sender regning for dyrere dankort videre til forbrugerne

Maribo

Gammel Aldi-butik solgt: Her er den nye ejer

Annonce
Annonce
112

Bil i brand på motorvejen

Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Guldborgsund

Nu skal pengene findes: Besparelser for 16 millioner kroner sendes i høring

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem

Annonce
Annonce
Lolland

Kæmpe kovending: Alligevel flertal for omfartsvej

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Indland

Over 800 butikker vil donere overskudsmad i påsken

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Guldborgsund

Ukendt fremtid præger lokal zoo

Guldborgsund

Revyen solgte ud: - Nu skal vi lige komme os over chokket

Vejret

Lavtryk og regn besøger Danmark i påskedagene