cookie-og-privatlivspolitik
Brian Lindorf Hansen, destinationschef i Visit Lolland-Falster, vurderer at sommerturismen går over al forventning.

2

Billeder

Brian Lindorf Hansen, destinationschef i Visit Lolland-Falster, vurderer at sommerturismen går over al forventning.
Foto: Jan Knudsen/arkiv

Erhverv

Fuld turbo på sommerturismen

Sommerturismen har godt fat i Lolland-Falster, men i hotel- og restaurationsbranchen er der fortsat dybe panderynker
02. august 2020 kl. 15:01 Af Jesper Bøgh

Annonce

Sommerturismen er gået over al forventning på Lolland-Falster.

Det vurderer Brian Lindorf Hansen, destinationschef i Visit Lolland-Falster, allerede på nuværende tidspunkt, hvor højsæsonen endnu ikke har sluppet sit tag i landsdelen.

- Der er fuld skrald på turismen. Så meget, at vi kunne have udlejet 40 procent flere feriehuse, hvis vi havde haft kapaciteten, fortæller Brian Lindorf Hansen.

Han peger på, at det skyldes at langt de fleste danskere i år er blevet hjemme i Danmark i sommerferien.

- Det betyder, at danskerne i høj grad har fået øjnene op for Lolland-Falster. Jeg er slet ikke i tvivl om, at vi kommer til at se samme billede de kommende år, siger han.

Vejrmæssigt har sommeren indtil nu budt på det, mange måske vil betegne som traditionelt dansk sommervejr med en god blanding af regn, blæst og sol med beherskede temperaturer.

- Det har detailhandlen på Lolland-Falster nydt godt af. Når vejret er knapt så godt, så søger turisterne mod detailhandlen i byerne. I eksempelvis Nykøbing ligger detailhandlen på indeks 140 i forhold til sidste år, fortæller han.

Og selvom restauranterne også har gæster, så er det ikke en branche med hænderne over hovedet.

- De lider fortsat lidt under afstandskrav og er derfor ikke helt fyldt op, siger Brian Lindorf Hansen.

- Så med forårets bekymringer taget i betragtning i forbindelse med Corona-krisen og den nedlukning, som den førte med sig, så er sommerturismen indtil nu gået over al forventning på Lolland-Falster, vurderer han.

- Ud over de danske turister fra andre dele af landet, så er det også mit indtryk, at mange lokale på Lolland-Falster har valgt at holde ferie på netop Lolland-Falster i år, siger Brian Lindorf Hansen.


Sommertravlhed i Nakskov

Det kan mærkes i eksempelvis Nakskov, hvor der er sommertravlhed i detailhandlen, på caféerne og restauranterne.

Det vurderer Katrine Hartmann, eventmanager i Nakskov Handel og Erhverv.

- Det går godt med aktiviteten, og der er travlhed i byen med de mange turister, der har fundet vej til Nakskov. Det er meget positivt, fortæller Katrine Hartmann, der vurderer, at det overvejende er danske turister, der opleves i gadebilledet.

- Mange danskere har valgt at blive hjemme i Danmark denne sommer. Det gode ved det er, at danskerne får øjnene op for destinationerne i Danmark, og det er godt for vores landsdel, siger hun.

Samtidig bliver der fortsat holdt afstand og sprittet af.

- Men det har fundet et leje, hvor det fungerer godt i både butikker og i restauranterne, vurderer Katrine Hartmann.

Hun oplevede i foråret Nakskov by som halvt lukket ned, og derfor glæder hun sig over den aktivitet, der nu er i byen.

- Det går langt bedre med sommertravlheden, end man kunne frygte i foråret, konstaterer hun.

Katrine Hartmann fornemmer også, at lokalbefolkningen efter nedlukningen er blevet langt mere opmærksom på, hvor meget de lokale butikker betyder for byen og området.

- Vi oplever, at der er en opbakning til at handle lokalt, og jeg håber, at det vil blive en tendens, der også vil være tilstede i fremtiden, siger hun.

Fredag er der i Nakskov for første gang efter corona-nedlukningen aftenåbent i byen.

- Det betyder også, at vi nu igen kan begynde at skabe en god stemning med musik i gaden og lørdagsunderholdning i byen. Så er sommerstemningen for alvor tilbage, slår hun fast og understreger:

- På trods af corona-krisen så er Nakskov by fortsat i gang med en positiv udvikling - ikke mindst på grund af udviklings- og investeringsplanen Nakskov 2030 og den kommende Femern Bælt-forbindelse, siger Katrine Hartmann.


Glæde og panderynker

Også i brancheforeningen Horesta kan det mærkes, at der er fyldt godt op med turister i landsdelens sommerhuse og på campingpladserne.

- Det smitter i sommerugerne positivt af på spisestederne, der har tilknytning til sommerlandet, så det er glædeligt, lyder det fra formanden for Horesta Sjælland og Lolland-Falster, Allan Hansen, indehaver af Folkets Hus Catering i Maribo.

Men hoteller og konferencecentre er fortsat hårdt ramt på indtjeningen.

- Der er en lille begyndende vækst i erhvervslivets brug af hoteller og konferencecentre, men her mangler de udenlandske gæster i høj grad. Det skyldes ikke mindst reglen om minimum seks dages overnatninger. Det er en hæmsko for mange udenlandske gæster, lyder det fra Allan Hansen, der også peger på, at der fortsat mangler de private selskaber.

- Mange selskaber er udskudt til næste år, og samtidig gør de nuværende restriktioner på maksimalt 100 mennesker samlet med en meters afstand også, at det fortsat er en udfordring at afholde selskaber, påpeger han.


Fortsat behov for hjælp

Så det er fortsat med dybe panderynker og bekymring, at Allan Hansen ser frem mod det kommende efterår.

Hotellerne og konferencecentrene mistede 85 procent af omsætningen fra marts til midten af juni, mens spisestederne mistede mellem 50 og 60 procent af omsætningen.

- Det betyder, at alle fortsat mangler likviditet og står med cashflow-problem samtidig med, at hjælpepakkerne står til at udløbe i slutningen af august, turistsæsonen klinger af om nogle uger, og momsen skal betales i september, konstaterer Allan Hansen.

Han vurderer derfor, at der politisk er brug for en revidering af hjælpepakkernes udløb.

- Jeg håber på en løsning, så hjælpepakkerne i en eller anden form kan fortsætte. Det er en nødvendighed, og det er der brug for, slår Allan Hansen fast.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

ekstra betalingsiger poul henrik 21. september 2020 kl. 15.13

AF: JOHN WENNERWALD

Kampen om velfærden 20. september 2020 kl. 21.39

AF: MARTIN WOUTERS

er dette rigtigt at man vil… 18. september 2020 kl. 17.07

AF: MARTIN WOUTERS

lindholm ghetto 18. september 2020 kl. 17.00

AF: MARTIN WOUTERS

storstrøms bro 17. september 2020 kl. 13.57

AF: HENNING ABILDGAARD

Hastværk med… 15. september 2020 kl. 21.07

Annonce