Annonce
Erhverv

Gas baner vej for grøn omstilling

Nordic Sugar med det markante lokale aftryk på Lolland-Falster med cirka 370 ansatte på Lolland-Falster er blandt de nominerede til Lolland-Falsters Erhvervspris. Det glæder direktør Jesper Thomassen. Foto: Anders Knudsen

Nordic Sugar er blandt de seks nominerede lokale virksomheder til Lolland-Falster Erhvervspris 2021.

Nordic Sugar i Nakskov og Nykøbing har en stor andel i, at Lolland-Falster om få år bliver koblet på det landsdækkende gasnet.

Det betyder, at virksomheden med det markante lokale aftryk på Lolland-Falster med cirka 370 ansatte på Lolland-Falster kan gennemføre en omstilling af sukkerproduktion fra kul og olie til gas.

Det samme kan andre lokale procesindustrivirksomheder.

- Det har været nødvendigt for, at vi på vores fabrikker i Nakskov og Nykøbing i fremtiden vil kunne leve op til EU's emissionskrav, forklarer direktør Jesper Thomassen.

Nordic Sugar er Danmarks næststørste udleder af CO2 med 162.000 tons i 2019.

- Ved at gå fra kul og olie kan vi reducere CO2-udledningen med cirka en tredjedel til cirka 110.000 tons. Sammenlignet med 1990, hvor udledningen var på cirka 420.000 tons CO2, så vil vi med denne omstilling være meget tæt på en 70 procents reduktion i forhold til 1990, påpeger Jesper Thomassen, der understreger, at netop regeringsbeslutningen først på året omkring etablering af gasledningen til Lolland-Falster har fyldt rigtigt meget i Nordic Sugar.

Nordic Sugar arbejder intenst på at omstille sukkerproduktionen i Nykøbing og Nakskov fra kul og olie til i første omgang naturgas og siden biogas. Foto: Anders Knudsen

Kritik af projektet

Der har undervejs været en del kritik af gasledningsprojektet blandt andet med argumentet om, at procesindustrien burde omstilles til at blive baseret på elektricitet.

- På nuværende tidspunkt kan man ikke basere produktionsprocessen udelukkende på elektricitet. Det har vi forsøgt. Det kan være, at det kan lade sig gøre i fremtiden. Men det er lige nu, at vi skal leve op til emissionskravene, slår Jesper Thomassen fast og tilføjer.

- Vi vil gerne bidrage til den grønne omstilling. I første omgang bliver det med naturgas, men sidenhen er det udgangspunktet, at der kommer lokalt produceret biogas ind i det set up, der kommer. Derudover arbejder vi løbende på at energieffektivisere, siger han.

Gasledningen skal være færdigetableret, så Nordic Sugar kan gennemføre kampagnen og sukkerproduktionen i 2024 på gas.

- Der bør lyde en stor cadeau til landsdelens to borgmestre, landbruget og DI Lolland-Falster for at bakke op om gasledningsprojektet, lyder det fra Jesper Thomassen.

Nordic Sugar producerer i øvrigt cirka 400.000 tons sukker om året med udgangspunkt i cirka 2,5 millioner ton sukkerroer fra cirka 800 danske roedyrkere, hvoraf langt den største del af dyrkningen sker på Lolland-Falster, Møn og Sydsjælland.

Lolland-Falsters Erhvervspris 2021 - uddelt siden 1983 med undtagelse i 2020 grundet Covid-19 - er i år et samarbejde mellem Business Lolland-Falster, Nordea, Revisionsselskabet Aage Maagensen og Folketidende Gruppen.
Det er 38. gang, at prisen skal uddeles, og prisen gives som en anerkendelse til lokale virksomheder, der har ydet noget særligt til gavn for landsdelen.
Forud for prisuddelingen vil de seks nominerede kandidatvirksomheder blive præsenteret i samarbejde med Folketidende.
Anden nominerede virksomhed, der bliver præsenteret, er i dag Nordic Sugar. 21. september 2021 blev erhvervspriskandidaten Bo-Hus A/S præsenteret.
Alle har haft mulighed for at indstille kandidater. Derefter har udvælgelseskomitéen fundet finalefeltet, som præsenteres her på erhvervssiderne. Præsentationen sker i vilkårlig rækkefølge.
Efterfølgende vælger dommerkomitéen den endelige vinder, som fejres ved prisuddelingsfesten på Nykøbing F. Teater 28. oktober.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Uddanner lærlinge

Det seneste regnskabsår 2020/21 har for koncernen Nordzucker udvist et positivt resultat på 87 millioner kroner efter skat med en omsætning på 2,175 milliarder kroner.

Det var langt bedre end året før, hvor koncernen kom ud med et minus på 21 millioner kroner efter en omsætning på 2,024 milliarder kroner.

- Der er to hovedårsager til det meget positive og tilfredsstillende seneste resultat. Den ene er fornuftige sukkerpriser, og den anden er, at vi har gennemført en stor effektiviseringsproces, forklarer Jesper Thomassen.

I øjeblikket er Nordic Sugar lokalt på Lolland-Falster ved at uddanne 32 lærlinge og elever på de to sukkerfabrikker.

- Det er relativt mange i forhold til virksomhedens størrelse. Men vi anser det for vores forpligtelse overfor det lokalområde, vi er en del af. Desuden er det vigtigt, at vi bidrager til, at der bliver uddannet faglært arbejdskraft i en tid med mangel på netop den type arbejdskraft, siger Jesper Thomassen.

  • Nordic Sugar med det markante lokale aftryk på Lolland-Falster med cirka 370 ansatte på Lolland-Falster er blandt de nominerede til Lolland-Falsters Erhvervspris. Det glæder direktør Jesper Thomassen. Foto: Anders Knudsen
  • Nordic Sugar arbejder intenst på at omstille sukkerproduktionen i Nykøbing og Nakskov fra kul og olie til i første omgang naturgas og siden biogas. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Erhverv

Forbud mod snus og nikotinposer på jobbet breder sig og giver dilemmaer

Annonce
Annonce
112

Efter voldsomt overfald: Politiet kommer med nyt om 15-årig drengs tilstand

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Guldborgsund

Jyder tabte i Højesteret: Guldborgsund Kommune vinder strid om millioner

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Annonce
Annonce
112

National politienhed ransager på Falster: Sag af særlig grov karakter

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Lolland

Rundt på gulvet over stor donation

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen

Lolland

Fingrene væk! Turister vader ind og smadrer marken