cookie-og-privatlivspolitik
Indehaver Dennis Frederiksen, Danbolig på Lolland-Falster.
Indehaver Dennis Frederiksen, Danbolig på Lolland-Falster.
Foto: Flemming Keith Karlsen/Arkiv

Erhverv

Huskøb slider mindre på økonomien på LF

Selvom huspriserne er steget, så er der stadig en vej ind på boligmarkedet for førstegangskøbere.
13. marts 2021 kl. 10:29 Af Jesper Bøgh

De seneste års stigende boligpriser forhindrer ikke førstegangskøberne i at få adgang til boligmarkedet og få foden inden for på egen matrikel.

Det viser Nordea Kredits beregninger af, hvor meget boligudgifterne fylder i budgettet for nyslåede husejere på Lolland-Falster.

I dag vil en gennemsnitlig parfamilie skulle bruge omkring 15 procent af deres månedlige indkomst efter skat på at dække boligudgifterne, hvis de køber et gennemsnitligt hus på 150 kvadratmeter på Lolland-Falster.

Det er markant mindre end under finanskrisen, hvor den såkaldte boligbyrde var på 29 procent, viser beregningerne.

- De stigende boligpriser skal ikke tage pusten fra førstegangskøberne. Nyslåede husejere skal kun bruge en lille del af deres indkomst i forhold til tidligere for at dække boligudgifterne, så omkostningerne ved at bo er ikke voldsomt høje i øjeblikket, siger indehaver Dennis Frederiksen fra Danbolig på Lolland-Falster.

Annonce

Boligbyrden er beregnet som den andel af indkomsten, et par skal bruge for at købe et hus på 150 kvadratmeter med 80 procent realkreditfinansiering, 15 procent banklån og en egenbetaling af de sidste fem procent af købesummen.


Lavere renter

Boligbyrden er på den måde et udtryk for, hvor stor en del af den udbetalte løn, som en parfamilie skal bruge på at bo, når der er taget højde for afdrag, renter, bidrag til bank og realkreditinstitut samt grundskyld og ejendomsværdiskat.

- Forklaringen på den lave boligbyrde skal findes i de lave renter og højere disponible indkomster. Omkostningerne ved at bo er derfor stadig på et niveau, hvor mange førstegangskøbere kan være med, uden at menuen kommer til at stå på rugbrødsmadder og pasta, siger Dennis Frederiksen.


Stor post i budget

Selvom udgifterne til bolig fylder en mindre del af indkomsten end tidligere, er det stadig en af de største poster i budgettet for de langt de fleste.

Det fortæller Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom og chefanalytiker i Nordea Kredit.

Annonce

- Der er stor forskel på, hvor meget udgifterne til bolig æder af den disponible indkomst. I og omkring København udgør boligbyrden næsten halvdelen af den disponible indkomst, mens det er væsentlig mindre på Sydhavsøerne og i jyske og fynske egne, siger Lise Nytoft Bergmann og tilføjer:

- At der er så stor forskel på, hvor meget det slider på budgettet at bo, hænger i høj grad sammen med prisforskellene. Et hus i København koster næsten tre gange så meget som i Sydjylland, så det er med til at forklare, at boligudgifterne vil belaste privatøkonomien på en anden måde bestemte steder i landet, forklarer Lise Nytoft Bergmann.

Læs det store boligtillæg i lørdagens Folketidende.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE