cookie-og-privatlivspolitik
Roefrøproducenten MariboHilleshög lægger stor vægt på udvikling og innovation, og direktør Hans Christian Ambjerg er stolt over, at virksomheden er nomineret til Lolland-Falsters Erhvervspris 2021.

2

Billeder

Roefrøproducenten MariboHilleshög lægger stor vægt på udvikling og innovation, og direktør Hans Christian Ambjerg er stolt over, at virksomheden er nomineret til Lolland-Falsters Erhvervspris 2021.
Foto: Claus Hansen

Erhverv

Innovation er nøglen til succes

MariboHilleshög er blandt de seks nominerede lokale virksomheder til Lolland-Falsters Erhvervspris 2021
09. oktober 2021 kl. 11:00 Af Denny Michael Jakobsen

FAKTA
Lolland-Falsters Erhvervspris 2021 - uddelt siden 1983 med undtagelse i 2020 grundet Covid-19 - er i år et samarbejde mellem Business Lolland-Falster, Nordea, Revisionsselskabet Aage Maagensen og Folketidende Gruppen.
Det er 38. gang, at prisen uddeles, og prisen gives som en anerkendelse til lokale virksomheder, der har ydet noget særligt til gavn for landsdelen.
Forud for prisuddelingen vil de seks nominerede kandidatvirksomheder blive præsenteret i samarbejde med Folketidende.
Tredje nominerede virksomhed er MariboHilleshög. Tidligere har vi præsenteret Bo-Hus A/S og Nordic Sugar.
Alle har haft mulighed for at indstille kandidater. Derefter har udvælgelseskomitéen fundet finalefeltet, som præsenteres her på erhvervssiderne. Præsentationen sker i vilkårlig rækkefølge.
Efterfølgende vælger dommerkomitéen den endelige vinder, som fejres ved prisuddelingsfesten på Nykøbing F. Teater 28. oktober.

Roefrøvirksomheden MariboHilleshög i Holeby sætter i den grad sit præg på både lokalområdet og hele Lolland-Falster. På rundt regnet hver tredje roemark i landsdelen vokser der sukkerroer fra frø udviklet af MariboHilleshög.

Omtrent 140 medarbejdere har sin daglige gang i Holeby, hvor der er hovedkvarter med produktionsfaciliteter og laboratorier til forædling og udvikling.

MariboSeeds blev i 2017 slået sammen med svenske Hilleshög under navnet MariboHilleshög og er i dag en del af frøkoncernen DLF.

MariboHilleshög har en stor forsknings- og udviklingsafdeling i Landskrona med 80 ansatte og aktiviteter i en række andre lande. Globalt set har virksomheden cirka 340 ansatte og salg af roefrø til mere end 35 lande.

- Vi omsætter for cirka 600 millioner kroner om året og har i år fordoblet bundlinjen i forhold til sidste år, siger direktør Hans Christian Ambjerg og fortsætter:

Annonce

- Vi har været igennem en proces, hvor vi har optimeret på både produktion, salg, markedsføring og udvikling. I forhold til vores salgsindsats er vi nu langt mere til stede på markedet. I forhold til vores fabrik kan vi nu køre en større volumen igennem.


Tænker langsigtet

Særligt udviklingsdelen har MariboHilleshög haft stort fokus på, og i takt med, at bundlinjen er forbedret, er der brugt endnu flere penge på innovation.

- Dem, som er bedst til innovation, er dem, som overlever på den lange bane, siger Hans Christian Ambjerg.

Lige nu er en af udfordringerne en sygdom, der hedder virus-gulsot. Det er en sygdom, som har været kendt i 100 år, og som der er udviklet sprøjtemidler imod, men sprøjtemidlerne er nu blevet forbudt i EU. MariboHilleshög har dog holdt fast i udviklingsarbejdet på trods af hjælpen fra sprøjtemidler og er derfor i dag på forkant med en løsning til landmændene.

- Vi er formentlig dem, som fører kapløbet med at udvikle roefrø, der er resistent over for virus-gulsot. Vi har et kommercielt produkt klar i 2023, siger Hans Christian Ambjerg.

Annonce

Mindre klimaaftryk

Det store forædlingsarbejde, som MariboHilleshög og andre roefrøproducenter foretager, betyder, at sukkerroen er den afgrøde sammenlignet med majs, hvede, havre og byg, som har den største årlige tilvækst.

- Der sker en årlig forbedring på 1,6 procent i gennemsnit på mængden af sukker. Dermed kan du producere mere på færre marker. Og det er ikke mindst vigtigt i forhold til at gøre sukkerroer så konkurrencedygtige som muligt i forhold til sukkerrør, som har et meget større klimaaftryk, fordi der skal bruges langt mere vand og flere kemikalier til dyrkningen. Desuden er det helt skørt at fragte rørsukker helt fra Sydamerika til Danmark, når vi kan producere fint sukker med mindre klimaaftryk her, siger Hans Christian Ambjerg.


Lokal forankring er vigtig

En ny medarbejderundersøgelse hos MariboHilleshög viser stor loyalitet og tilfredshed blandt medarbejderne, og virksomheden fejrer tit medarbejdere, som har været ansat i 30-40 år.

- Den lokale forankring betyder utrolig meget i forhold til at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Vi tager også lærlinge ind hvert år. Det handler om at sørge for, at vi har arbejdskraft også på den lange bane. Jo flere arbejdspladser, der er hernede og jo længere tid, vi kan sikre dem, jo bedre er det. Vi udvider også på laboratoriesiden i øjeblikket med et par nye medarbejdere hvert år, og det regner vi med at fortsætte med, siger Hans Christian Ambjerg, som ser optimistisk på fremtiden.

- Vi står bedre rustet med de tiltag, vi har foretaget, og vi regner med at øge vores omsætning betragteligt de kommende år, slutter han.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

AF: BOB NIELSEN

Byrådet stemte imod dansk… 15. oktober 2021 kl. 06.47

AF: JOHN WENNERWALD

Sydkysten bliver grønnere 10. oktober 2021 kl. 23.23

AF: KURT HANSEN

Bogø vindmøller 05. oktober 2021 kl. 14.31

AF: JOHN WENNERWALD

Dronning over alle 03. oktober 2021 kl. 22.46

AF: TOM AHLQVIST

Ældres forhold. 30. september 2021 kl. 16.06

Annonce

ANNONCE