cookie-og-privatlivspolitik
Luftfoto af Femern Bælt-projektet med den kommende tunnelportal midt imellem Rødbyhavn til venstre og arbejdshavnen til højre.

2

Billeder

Luftfoto af Femern Bælt-projektet med den kommende tunnelportal midt imellem Rødbyhavn til venstre og arbejdshavnen til højre.
Foto: Femern A/S

Erhverv

Investorer klar til LF-eventyr

Lolland-Falster er nu i høj grad et område, hvor mulighederne for at lave forretning er til stede,
lyder det fra direktøren for Femern Belt Development
18. juli 2021 kl. 20:00 Af Jesper Bøgh

Solen skinner på Lolland-Falster. I disse sommerdage i bogstavelig forstand. Men i disse år også i overført betydning.

I hvert fald hvis man spørger Stig Rømer Winther, direktør i Femern Belt Development, der de seneste 13 år har været helt tæt på Femern Bælt-projektet, der for lidt mere end et år siden for alvor blev skudt i gang.

- Vi har i Femern Belt Development i mange år forberedt os grundigt i samtaler med en bred aktørkreds. Men på trods af det blev vi alligevel til en vis grad taget med bukserne nede, da ketchup-effekten 3. november 2020 ramte, fortæller Stig Rømer Winther med henvisning til den dag, hvor alle klager over myndighedsgodkendelserne af Femern Bælt-byggeriet på tysk side klart blev afvist af forvaltningsdomstolen i Leipzig.


Høster frugterne nu

Fra den dag var de sidste forhindringer for byggeriet på tysk side ryddet af vejen, og det skabte voldsom stor interesse blandt virksomheder for at blive en del af projektet.

- Når jeg ser tilbage i dag på en periode, hvor vi sammen med mange lokale virksomheder har været 10 år undervejs, så har det medført, at der har været god tid til at forberede virksomhederne grundigt. Det høster mange virksomheder frugterne af nu, vurderer Stig Rømer Winther.

Annonce

Han peger på især et forhold, der i de mange år forud har bekymret ham.

- Vi har gjort alt for at forberede virksomhederne på, at kommunikationen med de store entreprenørkonsortier foregår på engelsk. Jeg frygtede, at en stor del af virksomhederne ikke tog det meget afgørende element alvorligt nok. Men min frygt er i den grad gjort til skamme. Virksomhederne i den sydlige del af Region Sjælland har virkelig forberedt sig også på den del, slår Stig Rømer Winther fast, der udtrykker stolthed over den entreprenørånd, der hersker i lokale virksomheder og nævner MSE Entreprise, Bursø Transport-Entreprise, Bredgaard Boats og Holbøll som eksempler.

- Der er tale om kreative virksomheder, der stiller op på alle tider af døgnet og er klar til at løse komplekse opgaver for konsortierne Fehmarn Belt Contractors, FBC, og Femern Link Contractors, FLC, siger han.

Stig Rømer Winther giver også udtryk for en fornemmelse af, at der generelt på Lolland er en positiv stemning omkring hele projektet.

- Lolland har i hvert fald taget godt imod første bølge af folk, der arbejder på Femern Bælt-projektet. I den sammenhæng har Femern A/S også gjort er godt forarbejde, mens konsortierne har været gode til at lytte til Lolland Kommune og til Femern Belt Development, lyder det fra Stig Rømer Winther, der tilføjer.

Annonce

- Det, jeg hører fra de mange ingeniører, der nu har bosat sig i området, er, at de er benovet over kvaliteten af boliger. De føler sig godt modtaget, og de er glade for at være på Lolland, siger han.


500 årsværk lærlinge

Endnu en succeshistorie ved Femern-projektet, som FBD-direktøren fremhæver, er på lærlingeområdet, hvor den overordnede ambitionen i projektet er, at der i byggeperioden skal tilknyttes 500 årsværk lærlinge.

- Allerede nu er det lykkedes at få unge til at være interesseret i at blive lærlinge. De lærlinge, der er under uddannelse på projektet nu, befinder sig rigtigt godt i det internationale miljø, der er - og så er de bare helt fantastiske til engelsk. De træder virkelig i karakter, slår Stig Rømer Winther fast.

Derfor er han også fortrøstningsfuld i forhold til fremtiden for lærlingene.

- Hvis de holder fast, så får de en international uddannelse, der åbner mulighederne for at gøre hele verden til deres arbejdsplads i mange år, siger han.

Annonce

Stig Rømer Winther og hans stab i Femern Belt Development har travlt.

- Der kommer mange virksomheder til Lolland i øjeblikket. Vi bliver hele tiden ringet op af både danske og udenlandske virksomheder, der gerne vil vide noget om, hvilke spilleregler der spilles efter på projektet, hvordan kommunen agerer, og hvordan samarbejdet med fagforeningerne er, fortæller Stig Rømer Winther, der netop i forhold til fagforeningerne påpeger overfor virksomhederne, at der også er god hjælp at hente dér.

- Vi agerer "point of contact" og hjælper virksomhederne med lynhurtigt at skabe sig et netværk i området, hvor netop lokalkendskab betyder meget, siger han.

Og hvis der er nogen, der på nuværende tidspunkt betegner hele Femern-projektet som det vilde vesten i forhold til det høje aktivitetsniveau, der hersker lige nu, så bare vent, lyder det.

- Om et år er der 10 gange så høj aktivitet, forudser Stig Rømer Winther.

Annonce

- Der ligger så mange forretningsmuligheder forude, hvis man er på pletten og en smule kreativ. Løbet er på ingen måde kørt. Løbet er først lige startet, siger han og peger på, at der er en gylden fremtid forude.

- Vi har ugentlig kontakt med investorer, der forventer, at Lolland-Falster bliver et hotspot for vækst og turisme i fremtiden. Jeg er sikker på, at det kun er os lokale, der om to-tre år vil kunne huske de hårde tider på Lolland-Falster, forudser Stig Rømer Winther.


Et guldæg på et sølvfad

Oveni er der også for få uger siden landet det, som Stig Rømer Winther kalder for et guldæg på et sølvfad.

- Jeg tror ikke, at det er gået op for ret mange på Lolland-Falster, hvor stor en positiv betydning en permanent tunnelelementfabrik kommer til at få for os alle sammen. Der bliver tale om 4.000-5.000 varige, højt specialiserede arbejdspladser de næste minimum 15 år. Vi bliver ikke bare tilskuere til den film om Lolland-Falster, der kommer til at køre. Vi bliver alle medvirkende skuespillere, slår han fast.

Men det betyder ikke, at der er grund til at læne sig tilbage i liggestolen.

Annonce

- Alle på Lolland-Falster bør spørge sig selv om, hvad vi hver især kan bidrage med. Det kan være at købe et sommerhus eller et hus og leje det ud. Det kan være at skabe en ekstra isbod. Budskabet er, at man skal gøre en aktiv indsats og tage ejerskab med det formål at skabe en gylden fremtiden for vores børn, der vokser op på Lolland-Falster, lyder opfordringen fra Stig Rømer Winther.

Som det kan fornemmes på ovenstående linjer, så ser Stig Rømer Winther i høj grad optimistisk på Lolland-Falsters fremtid som følge af Femern-Bælt-projektet, og det som projektet fører med sig.

Men hos Stig Rømer Winther er der også en lille smule malurt i bægeret, når det kommer til manglen på kvalificeret arbejdskraft, hvor mange virksomheder har vanskeligt ved at rekruttere den arbejdskraft, de har brug for.

- Der er to ting, som vi i Femern Belt Development har peget i flere år. Det ene er, at virksomheder skal gøre sig klar til en virkelighed med mangel på arbejdskraft, og at det derfor er vigtigt at fastholde gode medarbejdere. Det andet er at sørge for at uddanne arbejdskraften i virksomhederne, siger han og peger på, at både samfundet og den enkelte har et ansvar.

- Som samfund skal vi hjælpe de unge med at tage de uddannelser, der efterspørges. Samtidig har de unge også en pligt til at gribe de muligheder og chancer, der opstår - og det sidste er der mange af. Der skal ikke ret meget til at blive en stjerne, og den hurtigste vej til en BMW i garagen er en håndværkeruddannelse, som Stig Rømer Winther udtrykker det.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Penge til kernevelfærd 26. oktober 2021 kl. 22.23

AF: LINDA SOMMER

Femø – Hvor himlen kysser jorden 26. oktober 2021 kl. 22.21

AF: LINDA SOMMER

For mange unge ”flager ud”… 26. oktober 2021 kl. 22.20

AF: KENNETH REICK NIELSEN

3 spørgsmål, stillet fra en… 26. oktober 2021 kl. 15.18

AF: TOM AHLQVIST

Affaldssortering klima… 26. oktober 2021 kl. 08.27

AF: JOHN WENNERWALD

Vi skal tage klimaansvar 24. oktober 2021 kl. 22.06

Annonce

ANNONCE