cookie-og-privatlivspolitik
Højere kornpriser vil betyde øgede forpagtnings-indtægter for en stor jordbesidder i landsdelen som eksempelvis Det Classenske Fideicommis.

2

Billeder

Højere kornpriser vil betyde øgede forpagtnings-indtægter for en stor jordbesidder i landsdelen som eksempelvis Det Classenske Fideicommis.
Foto: Anders Knudsen

Erhverv

Jordejer får plus efter sløj høst - forpagterne betaler

Økonomi i Det Classenske Fideicommis svinger med kornpriser.
11. september 2018 kl. 18:10 Af Hans Gandrup

Annonce

En af landsdelens store jordbesiddere - Det Classenske Fideicommis med hovedkvarter på Corselitze på Falster - får paradoksalt nok et bedre resultat i år end sidste år, selv om udbytterne på markerne formentlig kun lander på 60-70 procent af normalen.

Forklaringen er, at fonden ikke selv driver landbruget, som samlet set står for omkring 75 procent af Fideicommissets indkomst.

Jorden er bortforpagtet. Og forpagtningsafgiften afregnes i et fast antal tønder korn til den såkaldte kapitelstakst - som baseres på kornrpriserne.

I år har store dele af det nordlige Europa været tørkeramt, udbytterne lave - og priserne til gengæld for opadgående.

Med opadgående priser vil kapitelstaksten stige - og demed afregningen fra forpagterne til Fideicomisset og i øvrigt andre jordbesiddere.

- Der er sket en meget markant prisstigning. Og det vil påvirke vores indeværende regnskabsår i positiv retning. For forpagterne er der selvfølgelig en vis gevinst i stigende priser også. Men altså også lavere udbytter. Man kan godt sige, at 2018 bliver et klart bedre år for Fideicommisset end for forpagterne, konstaterer godsforvalter Poul Schreiner Hansen.

- Vi har været i dialog med forpagterne og ved godt, at de bliver ramt. Men ikke katastrofalt. Vores forpagtere er også valgt ud fra vurderinger af soliditet, tilføjer han.

Det Classenske Fideicommis kan så i øvrigt også godt bruge lidt økonomisk medvind. Ikke sådan at forstå, at man på nogen måde er nødlidende - men regnskabsåret 2017-2018, som netop er offentliggort, glimrer ikke ved noget stort plus.

I forhold til året før er resultatet før skat mere end halveret. Fra 7,8 millioner kroner til 3,6 millioner kroner.

En del af forklaringen skal i øvrigt findes i lave kornpriser i 2017 - også påvirket af nedklassificering af store mængder maltbyg til foderkorn.

På udlejningssiden havde man også et vist pres på økonomien - ikke godsernes udlejningsboliger (83 i alt), som stort set var fuldt udlejede. Men i Fideicommissets ejendomme i Amaliegade i København var der et lejetab - grundet manglende udlejning i en periode - og omkostninger til istandsættelse og renovering.

Amaliegade-ejendommen er i øvrigt blevet lidt af et "mode-centrum" med flere virksomheder. Ny lejer er eksempelvis hovedkontoret for Stine Goya Design med op mod en snes medabejdere.

Udlejningen vil også bidrage til et bedre resutat for indeværende regnskabsår i Fideicommisset.

Her krydser man også fingre for, at en betinget købsaftale om salg af 31 grunde i udstykningen ved Hamborgskoven i Nykøbing til Domea/Vendersbo bliver realiseret.

På investeringssiden står man umiddelbart foran den gennemgribende renovering på Fuglsang Herregård til anvendelse som forskningsrefugie og kursuscenter for Københavns Universitet og andre.

Fra oktober og et halvt års tid frem skal der byggges om for 15-20 millioner kroner.

Arbejdet er ude i indbudt licitation,som i øvrigt afholdes i morgen, onsdag.

De indbudte er Troels Jørgensen A/S, Kettinge, Henrik Lund Lauridsen A/S, Maribo, og Enemærke & Petersen A/S, Ringsted.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

stormøde mellerm… 21. juli 2019 kl. 08.57

AF: JOHN WENNERWALD

AF: BJARKE ROSENKILDE

De kære konventioner. 11. juli 2019 kl. 15.26

AF: MARTIN WOUTERS

cykelbro, lille ekstra ø og… 08. juli 2019 kl. 09.07

AF: JOHN WENNERWALD

Fattigdomsgrænsen genindføres 07. juli 2019 kl. 22.38

AF: BJARKE ROSENKILDE

Sandheden er ilde hørt 07. juli 2019 kl. 16.31

Annonce