cookie-og-privatlivspolitik
Evergrande - Kinas næststørste ejendomsudvikler - bliver i øjeblikket fulgt tæt på de finansielle markeder, fordi selskabet risikerer at gå konkurs med en gæld på 1900 milliarder kroner. Det frygtes at kunne sprede ringe i vandet til Kinas økonomi og i sidst ende verdensøkonomien. (Arkivfoto)
Evergrande - Kinas næststørste ejendomsudvikler - bliver i øjeblikket fulgt tæt på de finansielle markeder, fordi selskabet risikerer at gå konkurs med en gæld på 1900 milliarder kroner. Det frygtes at kunne sprede ringe i vandet til Kinas økonomi og i sidst ende verdensøkonomien. (Arkivfoto)
Foto: Aly Song/Reuters

Erhverv

Kinesisk gigant misser afbetaling - uvished kan vare i ugevis

Indtil der kommer afklaring om, hvorvidt Kina vil redde Evergrande, vil der være uvished på finansmarkeder.
24. september 2021 kl. 08:42 Af Ritzau

Den konkurstruede kinesiske ejendomsgigant Evergrande har tilsyneladende ikke betalt et afdrag på et lån, der skulle være faldet torsdag.

Der har været radiotavshed fra selskabet selv, men ifølge nyhedsbureauet Reuters er der udenlandske investorer, som ikke har fået deres penge som aftalt.

Med den missede betaling går Evergrande nu ind i en periode på 30 dage, hvor det skal forsøge at finde en løsning, inden selskabet vil kunne gå konkurs.

Situationen i Evergrande bliver fulgt tæt af økonomer og aktieinvestorer grundet selskabets størrelse, og de vil være i en venteposition de kommende uger.

Det påpeger aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank, der følger situationen i det kinesiske selskab tæt.

Annonce

- Vi går og venter på, at Evergrande kommer med en officiel melding om, hvordan de kommer videre herfra.

- Som tingene ser ud nu, så har man 30 dage til at finde en løsning, der kan afværge en konkurs. Det er formentlig et kæmpe aftalekompleks, der skal på plads.

- I den forbindelse er det helt store spørgsmål, om og eventuelt hvordan de kinesiske myndigheder vil gå ind i det her, eller om de vil lade selskabet gå under, siger Jacob Pedersen.

Evergrande er Kinas næststørste ejendomsudvikler og kæmper med en samlet gæld til en værdi på omkring 1900 milliarder kroner.

Aktiemarkederne i Europa og USA faldt i begyndelsen af ugen som følge af uroen om Evergrande, men det er vendt de seneste dage.

Annonce

Det toneangivende danske aktieindeks C25 falder marginalt fredag morgen, men er i denne uge samlet steget 1,9 procent og er kun 1,3 procent fra en rekord.

Det undrer Jacob Pedersen, at situationen ikke bliver taget mere alvorligt.

- Det er et kæmpestort selskab, og vi har før set finansmarkederne groft undervurdere giganters fald. Det er en situation, som kan kaste nogle alvorlige tab af sig.

- Hvis det her ender med et kollaps, der sænker væksten i Kina, så vil det også ramme resten af verden, fordi en stor del af væksten udspringer fra Kina, siger Jacob Pedersen.

Han vurderer det som mest sandsynligt, at de kinesiske myndigheder i en eller anden udstrækning enten vil være med til at redde selskabet eller dække nogle af de tab, som en konkurs vil udløse.

Annonce

Han peger på, at Den Internationale Valutafond (IMF) onsdag vurderede, at de kinesiske myndigheder har værktøjer til at håndtere situationen.

- Hvis det ender med en ukontrolleret konkurs, hvor banker, investorer, leverandører, kunder og almindelige kinesere bliver klemt af det her, så vil det kunne udløse en nedtur på det kinesiske ejendomsmarked.

- Det kan det sprede ringe i vandet til resten af Kinas økonomi og videre til resten af verden, siger Jacob Pedersen.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Bevidst brud af lokalplanen . 22. oktober 2021 kl. 10.21

AF: BOB NIELSEN

Uanstændig magtfuldkommenhed. 22. oktober 2021 kl. 08.09

AF: LINDA SOMMER

Historien bag ”Kultur på recept” 22. oktober 2021 kl. 06.37

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

Annonce

ANNONCE