cookie-og-privatlivspolitik

Erhverv

Kofod fortørnet over Bestsellers brug af fabrikker i Myanmar

Militæret sidder på magten i Myanmar. Ifølge FN-rapport ejes fabrikker, Bestseller bruger, reelt af militæret.
18. april 2021 kl. 12:25 Af Ritzau

To af de fabrikker, som den danske tøjgigant Bestseller har brugt i Myanmar de senest år, samarbejder ifølge en FN-rapport med militæret i landet.

Og det kan få konsekvenser, siger Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), til Politiken. Han er stærkt fortørnet over samarbejdet.

- Jeg vil gerne gøre det helt klart, at jeg mener, det er stærkt problematisk, hvis Bestseller vælger at få produceret tøj på fabrikker, der ifølge FN er kontrolleret af militærdiktaturet i Myanmar, siger han til avisen.

Militæret tog magten i landet 1. februar. Siden er over 700 civile blevet dræbt af sikkerhedsstyrker i forbindelse med demonstrationer.

Det er tøjfabrikker i industrizonen Ngwe Pinlae, som er problemet. Zonen er nemlig ifølge en FN-rapport fra 2019 reelt ejet af militæret.

Annonce

Mandag vil EU på et møde for unionens udenrigsministre ifølge avisen indføre sanktioner mod industrikonglomeratet Myanmar Economic Holdings Limited (Mehl), som militæret ejer - som også USA har gjort.

Tre fabrikker, som Bestseller har brugt de seneste år, ligger i Ngwe Pinlae. To af dem beskyldes i FN-rapporten for at have forbindelser til netop Mehl.

- Nu må vi se, hvor langt vi når, men det er klart, at når yderligere sanktioner er på plads, så forventer jeg, at danske virksomheder også efterlever sanktionerne, siger Jeppe Kofod til Politiken.

Den danske tøjgigant fortæller til avisen, at det allerede inden kuppet blev besluttet ikke at placerer ordrer i Myanmar.

Samarbejdet stopper altså, når de eksisterende ordrer er leveret. Det kan dog genoptages, når det er "etisk forsvarligt".

Annonce

- Vi har fået udarbejdet uafhængige undersøgelser, som foreløbig ikke viser tegn på, at de tre fabrikker betaler penge til Mehl, oplyses det.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

AF: JOHN WENNERWALD

Coronakuller 25. april 2021 kl. 22.26

AF: PAW HALLANDSON

Tør de sige sandheden? 22. april 2021 kl. 08.33

AF: JOHN WENNERWALD

Stressramte i Folketinget 18. april 2021 kl. 22.01

Annonce

ANNONCE