Annonce
Erhverv

Lokal erhvervsuddannelse fastholder ansøgertallet

I tirsdags var der åbent hus for 6. klasserne fra landsdelens folkeskoler på erhvervsuddannelserne. Billedet herover er fra Celf i Nakskov. Foto: Jan Knudsen

Bekymring for fortsat dyk i erhvervsuddannelser - men lokalt lyspunkt

Trods masser af debat og politiske ændringer fortsætter faldet i antallet af unge, der vælger en faglig uddannelse. Men lokalt er der et lille lyspunkt: Den store erhvervsskole Celf fastholder sit ansøgertal.

Her i efteråret er i alt 505 begyndt på de forskellige uddannelser og grundforløb i Nykøbing og Nakskov. Det er fire færre end sidste år.

Dermed skiller Lolland-Falster sig positivt ud fra tendensen på landsplan, hvor flere års dyk se ud til at fortsætte.

For nogen tid siden var også undervisningsministeren ellers ude at konstatere, at nu havde man vendt udviklingen og fået stigning i antallet af unge, der vælger en erhvervsuddannelse. Det gjaldt også for dem, der kommer direkte fra folkeskolen. Her var der nemlig på landsplan 432 flere ansøgere i år. Men samlet set er der sket et fald i antallet af unge, der er begyndt på skolerne, på omkring fire procent-

Det skyldes, at der var næsten 1.750 færre end sidste år, der valgte en faglig uddannelse efter at have været omkring andre uddannelser eller job.

Det er dem, der begynder på de såkaldte grundforløb 2 (G2).

Men også i denne sammenhæng - altså med de lidt "ældre unge" og deres valg af uddannelse - skiller Lolland-Falster sig ud.

Søgetallene til Cef viser nemlig en fremgang på 32 G2-elever i år sammenlignet med 2007. På G1 - elever direkte fra Folkeskolen - er der så her i landsdelen sket et fald på 36. Dermed når man altså facit stort set uændret - men med en anderledes sammensætning end på landsplan.

På Celf glæder administrerende direktør Michael Bang sig over, at man efter flere års fald kan holde et stort uændret elevtal. Og han glæder sig også over, at antallet af unge, der vælger faglig uddannelse efter at have været væk fra folkeskolen, er svagt stigende.

- Geografisk er vores optag i Nakskov uændret, så det er Nykøbing, der har haft fremgang. Det er faktisk bemærkelsesværdigt i en tid med høj beskæftigelse. Tidligere har vi oplevet, at ansøgere, der ellers havde fået ja til a begynde på Celf, i sidste øjeblik har valgt et ufaglært job i stedet for uddannelse. Det er ikke sket i samme omfang i år siger han.

Af de 504, der netop er begyndt på Celf, er 173 elever direkte fra folkeskolen - altså grundforløb 1 - mens 331 er grundforløb 2.

På landsplan skaber det fortsatte fald i ansøgertallene til de faglige uddannelser bekymring.

- Det sætter både erhvervsskolerne og arbejdsmarkedet under pres, at der fortsat ikke er udsigt til at få uddannet flere faglærte, siger Lars Kunov, direktør for Danske Erhvervsskoler- og Gymnasier.

- Det er positivt, at vi kan se en lille stigning af de helt unge, men det opvejes desværre af en langt større tilbagegang for de lidt ældre. De senere års markante stigning i tilgang til de gymnasiale uddannelser har ikke fået flere til at vælge en erhvervsuddannelse senere. Det kalder på en ambitiøs politisk handling for at kunne efterkomme behovet for faglært arbejdskraft, tilføjer han.

Danske Erhvervsskoler- og Gymnasier roser i øvrigt det nye udspil med 55 forslag, der skal styrke erhvervsuddannelserne.

- Men det skal følges op af en robust genopretning af skolernes økonomi, som løbende er blevet udhulet, siger Lars Kunov.

Der er mangel på faglært arbejdskraft i en række brancher. Også for eksempel kokke, tjenere med flere. Billedet her er fra åbent-hus arrangementet for 6. klaserne på Celf i Nykøbing i tirsdags. Foto: Claus Hansen
  • I tirsdags var der åbent hus for 6. klasserne fra landsdelens folkeskoler på erhvervsuddannelserne. Billedet herover er fra Celf i Nakskov. Foto: Jan Knudsen
  • Der er mangel på faglært arbejdskraft i en række brancher. Også for eksempel kokke, tjenere med flere. Billedet her er fra åbent-hus arrangementet for 6. klaserne på Celf i Nykøbing i tirsdags. Foto: Claus Hansen
Annonce
Erhverv

Sender regning for dyrere dankort videre til forbrugerne

Maribo

Gammel Aldi-butik solgt: Her er den nye ejer

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

112

Bil i brand på motorvejen

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Annonce
Annonce
Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Guldborgsund

Nu skal pengene findes: Besparelser for 16 millioner kroner sendes i høring

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Guldborgsund

Revyen solgte ud: - Nu skal vi lige komme os over chokket