cookie-og-privatlivspolitik
Priserne på parcel- og rækkehuse på Lolland-Falster er fortsat et godt stykke fra før finanskrisen, hvor de lokale boligpriser toppede.
Priserne på parcel- og rækkehuse på Lolland-Falster er fortsat et godt stykke fra før finanskrisen, hvor de lokale boligpriser toppede.
Foto: Jan Dagø/Arkiv

Erhverv

Lokale boligpriser endnu langt fra topniveau

Prisniveauet på Lolland-Falster-boliger er forsat et godt stykke fra toppen før finanskrisen.
20. november 2019 kl. 20:50 Af Jesper Bøgh

Annonce

29 kommuner i Danmark kan i øjeblikket bryste sig med at have højere huspriser, end da priserne toppede inden finanskrisen.

Det viser en ny opgørelse fra Boligsiden.

Huspriserne stiger, og i oktober satte kvadratmeterprisen for villaer og rækkehuse endnu engang rekord. Det har den gjort flere gange igennem de seneste måneder, og den positive udvikling i huspriserne kan også måles lokalt i kommunerne.

- For to år siden var det kun i 14 kommuner, at huspriserne var højere end før finanskrisen. Nu er det tal fordoblet. Foruden kommunerne, der indeholder de store byer, ser vi nu, at flere kommuner i Jylland og på Fyn er repræsenteret på listen, og det vidner selvfølgelig om, at de stigende priser langtfra er et storbyfænomen. Udviklingen kommer aktuelt store dele af landet til gode, siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Boligsidens nye opgørelse er lavet ved undersøge de gennemsnitlige kvadratmeterpriser i hver enkelt kommune i perioden 2005 til 2011.


En tredjedel er kravlet forbi

Den periode, hvor priserne toppede i hver kommune, er sammenlignet med de seneste salgspriser fra Boligsidens Markedsindeks i oktober. Og her viser det sig, at knap en tredjedel af alle landets 98 kommuner er kravlet forbi fortidens storhedstid på boligmarkedet.

Det betyder omvendt også, at der fortsat er 65 kommuner, hvor salgspriserne på huse fortsat er lavere end da boligboblen bristede.

I de to kommuner på Lolland-Falster er den gennemsnitlige kvadratmeterpris stadig et godt stykke fra da priserne toppede i begge kommuner.


Toppede i 2007 og 2008

Ifølge Boligsiden toppede kvadratmeterprisen i Lolland Kommune med 6.498 kroner i 3. kvartal 2008. Sammenlignet med den gennemsnitlige kvadratmeterpris i oktober 2019 på 3.660 kroner ligger prisniveauet i kommunen altså i dag cirka 44 procent under topniveauet.

I Guldborgsund Kommune toppede den gennemsnitlige kvadratmeterpris på 8.616 kroner i 3. kvartal 2007. I oktober 2019 lå prisen ifølge Boligsiden på 6.854 kroner, hvilket er 20 procent mindre end da priserne toppede.

Og det er ikke nødvendigvis negativt.

- Det er ikke afgørende, om vi kommer op på tidligere års niveau i forhold til huspriserne i alle kommuner. Det afgørende er, at der fortsat er aktivitet på de lokale boligmarkeder, og at der med andre ord bliver købt og solgt huse. Helst i et tempo, hvor der er balance mellem pris og efterspørgsel, så markedet ikke går i stå, som det skete under finanskrisen, siger Birgit Daetz.


LF et sundt marked

Ejendomsmægler Dennis Frederiksen, Danbolig på Lolland-Falster kan tydeligt huske perioden før finanskrisen ramte, som han kalder for de glade 00'ere.

- Dengang havde vi tæt på dobbelt op på i antal fremvisninger pr. dag, end vi har i dag. Men til gengæld bruger vi i dag mindre tid end dengang pr. salg. Dengang var der mange, der kiggede på huse uden af købe, husker han og tilføjer.

- Dengang var der også flere, der fik lov til at købe. Men efter reglerne er blevet skærpet, så er der en gruppe, der er blevet sorteret fra, fortæller Dennis Frederiksen.

Han betegner i dag boligmarkedet som sundt, hvor køber og sælger finder hinanden.

- Markedet er ikke overophedet - i hvert fald ikke på Lolland-Falster - som det var tilfældet lige inden finanskrisen. Lige nu er huspriserne stille og roligt på vej op, men jeg forventer ikke at priserne rammer skyerne på kort sigt, slår han fast.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

er dette rigtigt at man vil… 18. september 2020 kl. 17.07

AF: MARTIN WOUTERS

lindholm ghetto 18. september 2020 kl. 17.00

AF: MARTIN WOUTERS

storstrøms bro 17. september 2020 kl. 13.57

AF: HENNING ABILDGAARD

Hastværk med… 15. september 2020 kl. 21.07

AF: JOHN WENNERWALD

Det skal være nemt at være syg 13. september 2020 kl. 22.19

AF: KNUD ÆRBO

Besparelser i ældreplejen 12. september 2020 kl. 10.18

Annonce