Annonce
Erhverv

Lokale boligpriser endnu langt fra topniveau

Priserne på parcel- og rækkehuse på Lolland-Falster er fortsat et godt stykke fra før finanskrisen, hvor de lokale boligpriser toppede. Foto: Jan Dagø/Arkiv

Prisniveauet på Lolland-Falster-boliger er forsat et godt stykke fra toppen før finanskrisen.

29 kommuner i Danmark kan i øjeblikket bryste sig med at have højere huspriser, end da priserne toppede inden finanskrisen.

Det viser en ny opgørelse fra Boligsiden.

Huspriserne stiger, og i oktober satte kvadratmeterprisen for villaer og rækkehuse endnu engang rekord. Det har den gjort flere gange igennem de seneste måneder, og den positive udvikling i huspriserne kan også måles lokalt i kommunerne.

- For to år siden var det kun i 14 kommuner, at huspriserne var højere end før finanskrisen. Nu er det tal fordoblet. Foruden kommunerne, der indeholder de store byer, ser vi nu, at flere kommuner i Jylland og på Fyn er repræsenteret på listen, og det vidner selvfølgelig om, at de stigende priser langtfra er et storbyfænomen. Udviklingen kommer aktuelt store dele af landet til gode, siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Boligsidens nye opgørelse er lavet ved undersøge de gennemsnitlige kvadratmeterpriser i hver enkelt kommune i perioden 2005 til 2011.

En tredjedel er kravlet forbi

Den periode, hvor priserne toppede i hver kommune, er sammenlignet med de seneste salgspriser fra Boligsidens Markedsindeks i oktober. Og her viser det sig, at knap en tredjedel af alle landets 98 kommuner er kravlet forbi fortidens storhedstid på boligmarkedet.

Det betyder omvendt også, at der fortsat er 65 kommuner, hvor salgspriserne på huse fortsat er lavere end da boligboblen bristede.

I de to kommuner på Lolland-Falster er den gennemsnitlige kvadratmeterpris stadig et godt stykke fra da priserne toppede i begge kommuner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Toppede i 2007 og 2008

Ifølge Boligsiden toppede kvadratmeterprisen i Lolland Kommune med 6.498 kroner i 3. kvartal 2008. Sammenlignet med den gennemsnitlige kvadratmeterpris i oktober 2019 på 3.660 kroner ligger prisniveauet i kommunen altså i dag cirka 44 procent under topniveauet.

I Guldborgsund Kommune toppede den gennemsnitlige kvadratmeterpris på 8.616 kroner i 3. kvartal 2007. I oktober 2019 lå prisen ifølge Boligsiden på 6.854 kroner, hvilket er 20 procent mindre end da priserne toppede.

Og det er ikke nødvendigvis negativt.

- Det er ikke afgørende, om vi kommer op på tidligere års niveau i forhold til huspriserne i alle kommuner. Det afgørende er, at der fortsat er aktivitet på de lokale boligmarkeder, og at der med andre ord bliver købt og solgt huse. Helst i et tempo, hvor der er balance mellem pris og efterspørgsel, så markedet ikke går i stå, som det skete under finanskrisen, siger Birgit Daetz.

Artiklen fortsætter efter annoncen

LF et sundt marked

Ejendomsmægler Dennis Frederiksen, Danbolig på Lolland-Falster kan tydeligt huske perioden før finanskrisen ramte, som han kalder for de glade 00'ere.

- Dengang havde vi tæt på dobbelt op på i antal fremvisninger pr. dag, end vi har i dag. Men til gengæld bruger vi i dag mindre tid end dengang pr. salg. Dengang var der mange, der kiggede på huse uden af købe, husker han og tilføjer.

- Dengang var der også flere, der fik lov til at købe. Men efter reglerne er blevet skærpet, så er der en gruppe, der er blevet sorteret fra, fortæller Dennis Frederiksen.

Han betegner i dag boligmarkedet som sundt, hvor køber og sælger finder hinanden.

- Markedet er ikke overophedet - i hvert fald ikke på Lolland-Falster - som det var tilfældet lige inden finanskrisen. Lige nu er huspriserne stille og roligt på vej op, men jeg forventer ikke at priserne rammer skyerne på kort sigt, slår han fast.

  • Priserne på parcel- og rækkehuse på Lolland-Falster er fortsat et godt stykke fra før finanskrisen, hvor de lokale boligpriser toppede. Foto: Jan Dagø/Arkiv
Annonce
Erhverv

Sender regning for dyrere dankort videre til forbrugerne

Maribo

Gammel Aldi-butik solgt: Her er den nye ejer

Annonce
Annonce
Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Bil i brand på motorvejen

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t