Annonce
Erhverv

Lokale virksomheder roses af 3F

Faglig sekretær Finn Jensen, Byg/anlæg/grønt, (til venstre) og 3F-formand Niels Henriksen i 3F Guldborgsund roser de lokale bygge- og håndværksmestre for i vid udstrækning at have orden i sagerne. Foto: Anders Knudsen

3F: Byggeriet på Lolland-Falster er meget mere end Femern-forbindelsen og Storstrømsbroen.

Byggeaktiviteten på Lolland-Falster er høj.

Det glæder man sig over i 3F Guldborgsund, hvor det i høj grad betyder, at de 3F-medlemmer, der er kvalificeret, også er i arbejde.

- Og der går kun få dage med ledighed, for de, der af en eller anden årsag bliver ledige, lyder det fra Niels Henriksen, formand i 3F Guldborgsund.

Han peger på byggeprojekter som Femern Bælt-forbindelsen og Storstrømsbroen som to store statslige byggeprojekter, der har stor betydning for landsdelen.

- Men byggeriet på Lolland-Falster er også meget andet end de to store projekter, siger formanden og nævner blandt andet sygehusbyggeriet i Nykøbing.

- Derudover er der også en omfattende renovering af boligmassen i gang på Lolland-Falster. Man skal huske på de 30 milliarder kroner, der er afsat fra Landsbyggefonden til grønne renoveringer i den almene sektor, lyder det fra Niels Henriksen.

Eneste malurt i bægeret er den udenlandske uorganiserede arbejdskraft, som den massive byggeaktivitet tiltrækker.

- Vi får opkald med tip, hvor det kan være relevant at følge op på udenlandsk arbejdskraft, men vi skal også afveje indsatsen i forhold til at kunne varetage vores egne betalende medlemmer, lyder det fra Niels Henriksen.

Faglig sekretær Finn Jensen, Byg/anlæg/grønt, er en af de 3F-medarbejdere, der modtager mange opkald.

- Sager om udenlandske arbejdere er ofte meget tunge at håndtere fagretsligt, men vi sørger for at orientere relevante myndigheder som Skat og Arbejdstilsynet i sager, hvor det giver mening, fortæller Finn Jensen og tilføjer:

- Man skal huske, at der ofte er tale om folk, der ikke forstår det danske sprog, kultur eller arbejdsmarkedets sammensætning. De kender ganske enkelt ikke til den danske model, tilføjer han.

Finn Jensen har i høj grad håndteret sager på især Storstrømsbroen.

- Der er det massivt med udenlandsk arbejdskraft, hvor vi, med de sager, der har været, kan konstatere, at de gode arbejdsmiljømæssige og overenskomstmæssige forhold, fagbevægelsen sammen med arbejdsgiverforeningen har brugt årtier på at oparbejde, har været skudt til hjørne, lyder det fra Finn Jensen, der dog nu i relation til byggeriet på Storstrømsbroen fokuserer på 3F Guldborgsunds medlemmer ansat på byggeriet.

- Det er nu vores hovedforbund, der opererer på byggeriet i forhold til de udenlandske medarbejdere på projektet, fortæller Finn Jensen, der dog også giver udtryk for, at bygherren Femern A/S på Femern Bælt-projektet bør fokusere på at føre tilsyn med entreprenørkonsortierne på projektet, så historierne fra Storstrømsbroen ikke gentager sig.

Han peger dog med tilfredshed på, at bygherren Vejdirektoratet aktuelt har opgraderet deres egen kontrol med entreprenøren SBJV.

- Det samme har Region Sjælland med regionsrådsformand Heino Knudsen gjort i forbindelse med byggeriet på Nykøbing F. Sygehus, tilføjer Niels Henriksen.

Niels Henriksen og Finn Jensen peger i øvrigt på, at 3F Guldborgsund har et godt og konstruktivt samarbejde med de lokale håndværksmestre og entreprenører.

- Der er tale om gode lokale virksomheder i vid udstrækning med orden i sagerne. De er også vokset op med den danske model, slår Finn Jensen fast, mens Niels Henriksen tilføjer:

- Der er i hvert fald ikke tale om, at man bliver fyret for at henvende sig til fagforeningen, slår han fast med henvisning til en af sagerne fra Storstrømsbroen.

Finn Jensen roser også de lokale virksomheder for at tage lærlinge.

- De er gode til at tage lærlinge, og det er glædeligt, for der er meget brug for dem, konstaterer Finn Jensen, der også er med i de lokale uddannelsesudvalg for struktører.

- Flere virksomheder, der ikke tidligere har haft lærlinge, viser interesse nu. Virksomhederne skal godkendes til at tage lærlinge, og vi ser flere virksomheder, der ønsker at blive godkendt, lyder det fra Finn Jensen, der tilføjer:

- Hvis man er ung i dag og tager en erhvervsuddannelse, så er man sikret arbejde i mange år frem i tiden. Man skal også huske på, at det i dag ikke på samme måde er opslidende at være håndværker, som tilfældet var for 20 år siden. Samtidig vil man i løbet af sit arbejdsliv kunne udvikle sig til at varetage andre roller, som eksempelvis mentor og byggeleder. Der er også masser af muligheder for at læse videre, understreger Finn Jensen.

De lokale virksomheder er gode til at tage lærlinge, vurderer faglig sekretær, Finn Jensen. Foto: Anders Knudsen
  • Faglig sekretær Finn Jensen, Byg/anlæg/grønt, (til venstre) og 3F-formand Niels Henriksen i 3F Guldborgsund roser de lokale bygge- og håndværksmestre for i vid udstrækning at have orden i sagerne. Foto: Anders Knudsen
  • De lokale virksomheder er gode til at tage lærlinge, vurderer faglig sekretær, Finn Jensen. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Erhverv

Sender regning for dyrere dankort videre til forbrugerne

Maribo

Gammel Aldi-butik solgt: Her er den nye ejer

Annonce
Annonce
Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Bil i brand på motorvejen

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t