cookie-og-privatlivspolitik
Facaden er lige ved at være færdig - og ikke mindst det smukke stråtag.
Stråtaget kan være på vej mod en renæssance.
Foto: Andreas Johansen

Erhverv

Mere stråtag i nybyggeri

Boligminister Kaare Dybvad finder det nødvendigt at gå tilbage til mere oprindelige materialer som tagrør. Tækkelaugets formand, Thomas Gerner, er enig.
25. november 2019 kl. 16:59 Af Citathistorie

Annonce

- Vi skal i gang med at bruge materialer, der i langt højere grad lagrer CO2 og dermed gavner bæredygtighed og biodiversitet”, sagde boligminister Kaare Dybvad (S) fredag under et besøg på kulturstedet Lindegården i Lyngby, hvortil han var inviteret af tækkemændenes branchekontor.

Kaare Dybvad nævnte trækonstruktioner, også i tre og fire etagers højde, med stråtag som eksempler på at vende tilbage til materialer, der er bedre for klimaet, men som i årtier har været fortrængt af materialer som betonelementer.

- Det i de materialer, vi putter ind i byggeriet, at bliver brugt virkelig meget CO2. Vi mangler et overblik over materialernes samlede CO2-aftryk, men jeg er helt sikker på, at stråtaget vil have gode muligheder for at komme i betragtning sammenlignet med mange af de materialer, der bliver brugt i dag, sagde boligminister Kaare Dybvad.

Tækkelaugets formand, Thomas Gerner, tog handsken op ved at citere Kaare Dybvad for en udtalelse i oktober:

- Du opfordrede byggeriet til at komme på banen med klimavenlige byggeløsninger. Som repræsentant for denne lille del af byggebranchen kan jeg blot sige: "Værsgo, her er det”, sagde formanden for de organiserede danske tækkemestre og tilføjede:

- Et moderne, veludført stråtag er både klimavenligt, bæredygtigt og en rigtig holdbar tagløsning.

Minister som tækkemand

Danmarks boligminister prøvede selv at lægge stråtag i praksis, da han i fredags besøgte kulturstedet Lindegården i Kgs. Lyngby, inviteret af tækkemændenes branchekontor.

Ministerens glimrende debut som tækkemand førte til tilbud om job i branchen, som Kaare Dybvad dog afslog med et smil. Professor Anne Beim fra arkitektskolen i København, KADK, lagde i sin tale vægt på, at de eneste ægte bæredygtige materialer er træ, ler, halm og strå, så også fra den kant er der fakta, der peger på, at naturens egne materialer står foran en renæssance i byggeriet.

Boligminister Kaare Dybvad varslede, at der i en kommende lovgivning kan komme krav til byggematerialers klimaaftryk gennem hele livscyklussen fra vugge til grav.

- I så fald er vi mere end klar. Vi har en miljøvaredeklaration, udført i samarbejde med Teknologisk Institut, som klart viser, at stråtaget er det mest klimavenlige tag, siger Thomas Gerner, Tækkelaugets formand.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BUPL SYDØST

BUPL: Stop den onde SFO-spiral 10. august 2020 kl. 14.48

AF: JOHN WENNERWALD

Mundbind i flextrafik 09. august 2020 kl. 21.38

AF: HANS JØRGEN JØRGENSEN

Torvet i Nykøbing 08. august 2020 kl. 14.22

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

Annonce