Annonce
Erhverv

Metal-formand: Ærgerlig situation

I 2013 blev East Metal Nakskov A/S etableret. Her fremstiller og færdigmonterer virksomheden store emner til blandt andet vindmølleindustrien og offshore-sektoren. Alle emner er baseret på komponenter, der er bygget på virksomhedens fabrikker i Letland. Foto: Jan Knudsen

Dansk Metal Storstrøm er ærgerlig på de ansattes vegne på East Metal-fabrikken, men ser muligheder med den lave ledighed.

NAKSKOV Dansk Metal Storstrøm er allerede i fuld gang med at afsøge mulighederne for at finde nye jobmuligheder for de ansatte på East Metals fabrik i Nakskov, som står til lukning.

Stålleverandøren East Metal meldte torsdag ud, at man vil lukke fabrikken på Skibsværftsvej 46 på havnen i Nakskov på grund af manglende efterspørgsel på de store elementer, som produceres og udskibes i Nakskov.

Lukningen kommer til at berøre 42 medarbejdere bestående af 36 timelønnede ansatte og seks funktionærer, hvoraf to er lærlinge. Ud af de 36 timelønnede er halvdelen medlem af Dansk Metal.

- Vi er frygtelig kede af situationen. Det er trist for de ansatte og trist for lokalsamfundet. Så det er rigtig ærgerligt, siger Jørgen Stensgaard Madsen, formand for Dansk Metal Storstrøm.

- Når det er sagt, er vi heldigvis inde i nogle konjunkturer, hvor det ser ud, som om at det skulle være muligt forholdsvis hurtigt at få placeret de gode mennesker i andre stillinger. Men det er selvfølgelig dejligt nemt for mig at sige. Men vi har en beskæftigelsessituation, hvor ledigheden er meget lav. Faktisk historisk lav. Det gør selvfølgelig, at vi har en vis optimisme, fortsætter han.

East Metal leverer blandt andet stålkonstruktioner til vindmøller, som udskibes fra havnen i Nakskov, som her på billedet, hvor et engelsk skib er ved at laste 400 ton stålkonstruktion. Foto: Mogens Warrer/Arkiv

Fravalg af Danmark

East Metal er specialist i komplekse stålkonstruktioner og komponenter og har hovedkontor i Kolding.

Derudover består virksomheden af fire fabrikker, hvoraf tre er placeret i Letland og en i Nakskov. Fremover vil East Metal ifølge direktør Flemming Rasmussen koncentrere sig om at udbygge faciliteterne i Letland.

Også det ærgrer formanden for Dansk Metal.

- Det er superærgerligt for os herhjemme, at det er os, der er fravalgt. Man kan ikke lade være med at tænke den tanke, at lønningsniveauet er lidt lavere i Letland, når man vælger at sige, at det er de fabrikker, man vælger at beholde, siger Jørgen Stensgaard Madsen.

I forhold til grøn omstilling ser han også med ærgrelse på beslutningen.

- Da East Metal åbnede i Nakskov, var det for at have en nøgle ind til resten af Europa, når man fik varerne fra Letland, og det er derfor ærgerligt, når vi snakker grøn omstilling, for nu skal alt færdigmonteres i store emner og transporteres fra Letland. Før kunne man pakke stumperne ned på skibet, så de først blev samlet, når de nåede Nakskov. Det betød, at du kunne optimere og fylde lastrummet op på et skib. Så set med den grønne brille synes jeg heller ikke om den her løsning, siger Jørgen Stensgaard Madsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forhandlinger i gang

Fredag formiddag gik forhandlingerne i gang hos East Metal med et forhandlingsudvalg, hvor også Dansk Metal sidder med ved bordet.

- På mødet får vi afdækket, hvad virksomhedens tanker og behov er i forhold til nedlukning. Hvad er lukkehorisonten, og hvad er behovshorisonten i lukkefasen. Har virksomheden behov for alle mand, eller har den behov for 20 procent. Vi skal prøve at lave nogle fælles aftaler med virksomheden, så vi bedst muligt hjælper både de kollegaer, der skal ud at finde andet arbejde, og dem, der måske skal overtales til at blive indtil sidste dag. De behov skal man afdække på forhandlingsmøderne, forklarer Jørgen Stensgaard Madsen

- Vi skal også have kigget på alle medarbejdernes kompetencematrix og anciennitet, så vi kan prøve at gøre op, hvad der er af muligheder, fortsætter han.

Dansk Metal-formanden regner med, at vi skal hen i starten af næste uge, før der er et endeligt resultat af forhandlingsmøderne og en slutdato på fabrikken.

Allerede torsdag gik Dansk Metal i gang med at holde møder med virksomheder for at undersøge deres behov for nye medarbejdere.

- Vi snakker med en del lokale virksomheder, og der spænder behovet fra smed og montagefolk til værkførere, og der er flere, der har vist interesse. Når vi har et billede af, hvem bliver frigivet hvornår, tager vi de kompetencer med i kufferten, så vi kan sige til virksomhederne, at de her kunne det være interessant for jer at tage en jobsamtale med, siger Jørgen Stensgaard Madsen.

Derudover har Dansk Metal også sin egen jobservice på hjemmesiden, en slags lokal jobbank i Dansk Metal, som de er i gang med at aktivere og pudse af.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Femern giver muligheder

Dansk Metal-formanden ser gode jobmuligheder i området med Danmarks største anlægsprojekt nogensinde tæt på.

- Det største byggeri i Danmarkshistorien er jo lige i nærheden. Der er ingen tvivl om, at Femern-projektet trækker mange til fra Lolland-Falster og Sydsjælland, og det betyder, at mange af de omkringliggende lokale virksomheder både byder ind på opgaver på Femern, men måske også ser en del af deres faste personel søge over mod Femern, og så bliver der jo ledige stillinger hos de virksomheder. Men der er jo også Storstrømsbroen, som også har meldt ud ad flere omgange, at de godt kan bruge flere håndværkere, siger Jørgen Stensgaard Madsen.

  • I 2013 blev East Metal Nakskov A/S etableret. Her fremstiller og færdigmonterer virksomheden store emner til blandt andet vindmølleindustrien og offshore-sektoren. Alle emner er baseret på komponenter, der er bygget på virksomhedens fabrikker i Letland. Foto: Jan Knudsen
  • East Metal leverer blandt andet stålkonstruktioner til vindmøller, som udskibes fra havnen i Nakskov, som her på billedet, hvor et engelsk skib er ved at laste 400 ton stålkonstruktion. Foto: Mogens Warrer/Arkiv
Annonce
Erhverv

Sender regning for dyrere dankort videre til forbrugerne

Maribo

Gammel Aldi-butik solgt: Her er den nye ejer

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem