Annonce
Erhverv

Minister i modvind for spørgsmål om forurening

Nordic Sugar er Danmarks næststørste private udleder af CO2, fordi det kræver store mængder energi at trække sukker ud af sukkerroer. Foto: Anders Knudsen

- Det er meget mærkeligt, at miljøministeren vælger at give Nordic Sugar så lang snor, siger Rasmus Helveg Petersen (R), formand for Folketingets Klimaudvalg

NAKSKOV Må en tysk virksomhed med adresse i Nakskov fortsætte med at fyre med kul og svær brændselsolie, som indeholder 500 gange mere svovl end diesel? Det søgte Nordic Sugar sidste år de danske myndigheder om tilladelse til.

En aktindsigt foretaget af mediet Klimamonitor viser nu, at denne forespørgsel i december sidste år førte til, at miljøminister Lea Wermelin (S) forhørte sig hos EU's miljøkommissær, Virginijus Sinkevicius, om hvorvidt sukkerfabrikken i Nakskov kunne fortsætte med at overtræde EU's grænser for, hvor mange sundhedsskadelige stoffer der må komme ud af virksomhedernes skorstene. En henvendelse, der førte til en blank afvisning fra miljøkommissærens side.

Ifølge dagbladet Politiken fører Lea Wermelins (S) henvendelse nu til skarp kritik fra flere af regeringens støttepartier:

- Jeg fik en prop, da jeg så det. Men det er trods alt trøsterigt, at kommissionen har sagt nej. Kan du ikke se, at Danmark ellers kunne blive et foregangsland for alle de lande, der gerne vil bevare deres gammeldags fabrikker, fordi det er besværligt at omstille dem? siger SF's EU-parlamentariker Margrete Auken til Politiken.

Også De Radikales formand for Folketingets Klimaudvalg, Rasmus Helveg Petersen, undrer sig ifølge dagbladet over, at en dansk minister går videre med en forespørgsel, der handler om, at et enkelt firma kan blive fritaget fra miljøkrav:

- Det er meget mærkeligt, at miljøministeren vælger at give Nordic Sugar så lang snor og understøtter, at et firma skal kunne få lov til at forurene længere tid end tilladt, siger han.

Alternativ til 147 millioner

Tilbage i 2016 fik Nordic Sugar nuværende dispensation fra EU-kravene. Den gælder dog kun 17.500 driftstimer, som ifølge Politiken menes at være opbrugt ved udgangen af 2021.

Den seneste forespørgsel om forlængelse af dispensationen til at overskride udledningen af de sundhedsskadelige stoffer skulle løbe frem til 2024.

Her er det tanken, at sukkerfabrikkerne skal kobles på den kommende gasledning til Lolland-Falster, så virksomheden kan droppe sit brug af kul og svær brændselsolie. En løsning, der også har mødt kritik fra flere sider, som Folketidende tidligere har skrevet om.

Med den seneste afvisning fra EU har Nordic Sugar valgt at skifte til en lettere olie med mindre svovl, så forureningen holder sig under EU's grænseværdier. Ifølge Klimamonitors aktindsigt er merprisen på den beslutning dog 147 millioner kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Minister afviser kritik

Miljøminister Lea Wermelin (S) har ikke ønsket at udtale sig til Politiken, men afviser kritikken i en mail:

- Vi har afsøgt forskellige muligheder for grøn omstilling, blandt andet i dialog med kommissionen, og det er en helt naturlig del af det politiske arbejde, skriver hun blandt andet.

Ministeren skriver videre, at:

- Regeringen arbejder for grøn omstilling i alle dele af Danmark, samtidig med at vi beskytter truede arbejdspladser. Det giver hverken mening for miljøet, klimaet eller Lolland-Falster, at en produktion flytter et andet sted hen.

At ville sikre Lolland-Falsters arbejdspladser er dog ikke et formildende argument, hvis man spørger SF's Margrethe Auken:

- Risikoen for at miste arbejdspladser er en frygtelig form for argumentation. Det er fuldstændig det samme, som det tidligere DDR sagde om sine brunkul. At Nordic Sugar skulle have lov til at fortsætte med et elendigt brændstof, giver ingen mening, lyder EU-parlamentarikerens kradse slutkommentar til Politiken.

  • Nordic Sugar er Danmarks næststørste private udleder af CO2, fordi det kræver store mængder energi at trække sukker ud af sukkerroer. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Erhverv

Sender regning for dyrere dankort videre til forbrugerne

Maribo

Gammel Aldi-butik solgt: Her er den nye ejer

Annonce
Annonce
Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Bil i brand på motorvejen

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan