cookie-og-privatlivspolitik
Borgmester Holger Schou Rasmussen (S), Lolland Kommune, sidder i bestyrelsen i Balance Danmark.
Borgmester Holger Schou Rasmussen (S), Lolland Kommune, sidder i bestyrelsen i Balance Danmark.
Foto: Anders Knudsen/Arkiv

Erhverv

Minister vil se på ulig lånemuligheder

Et forkert postnummer kan betyde problemer med at låne penge til fast bolig og nystartede erhvervsdrivende.
14. oktober 2020 kl. 07:57 Af Margit Olsen

Annonce

Bor man uden for de større byer, kan det være umådeligt svært at låne til fast bolig eller opstart af virksomhed.

Organisationen Balance Danmark, som er en partipolitisk uafhængig organisation, der kæmper for et Danmark i bedre balance, har netop sat fokus på den gammelkendte problematik.

- Det er naturligvis katastrofalt for et område, hvis ingen borgere eller erhverv kan låne penge til at købe eller renovere bolig. Det fører jo til en afvikling af de områder, der bliver sortlistet, i stedet for en god og naturlig udvikling. Derfor glæder vi os også over, at erhvervsminister Simon Kollerup nu vil undersøge problemet nærmere, siger Kim Ruberg, formand i Balance Danmark, som gerne hører fra borgere, som har haft problemer med at låne penge til fast ejendom udelukkende på grund af ejendommes beliggenhed - i det forkerte postnummer.

De indsamlede oplysninger fra borgerne landet over vil derefter blive samlet sammen af Balance Danmark og sendt til erhvervsministeren.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) siger til TV 2 Fyn:

- Det er en meget uholdbar situation, at virksomme danskere ikke kan starte virksomhed eller købe deres drømmehus, fordi de bor på landet. Det er et problem, vi ser igen og igen, og konsekvensen er, at byerne udvikler sig, mens vores landdistrikter går i stå, siger han.

Ministeren udtaler også, at bankerne ikke har oplysninger, som viser problemets omfang.

- I første omgang skal vi derfor have danskerne i tale. Vi skal snakke med alle dem, som måske godt kan låne penge i banken, men som ikke må købe drømmeboligen på grund af dens beliggenhed. Danmark skal være et land med lige muligheder for alle, og derfor skal vi simpelthen have løst låneudfordringerne i landdistrikterne, siger Simon Kollerup til TV2 Fyn.

Borgmester Holger Schou Rasmussen (S), Lolland Kommune, sidder i bestyrelsen i Balance Danmark.

Han ser gerne, at staten går ind og laver en form for garanti, for de som ikke kan få lov at låne penge til fast ejendom i realkreditinstitutterne.

- Borgerne i de områder, som har svært ved at kunne optage lån, betaler jo også skat til staten. Det kan ikke være rigtigt, at folk med en sund økonomi bliver nægtet et lån, blot fordi de bor i et såkaldt forkert postnummer, siger borgmesteren.

- Landet bliver mere og mere centraliseret omkring de større byer, men folk på landet skal også have mulighed for at kunne købe sig en bolig eller starte en virksomhed op, tilføjer Holger Schou Rasmussen, der håber, at denne kampagne kan rykke ved bankernes opfattelse af, hvad et postnummer betyder.

- Man skal huske på, at banker er "købmænd" forstået på den måde, at når bankerne vurderer og giver råd, så er det på bankens vegne. Banker og andre udlånsinstitutter skal gøres opmærksom på, at det ikke er samfundstjenesteligt at afvise lånere, som bor uden for postnumre, som slutter med to nuller, siger Holger Schou Rasmussen.

Borgere, der har oplevet problemer med at få lån til bolig eller erhverv på grund af postnummeret eller boligens beliggenhed, kan skrive til Balance Danmark, som samler historierne og sender dem videre til erhvervsministeren. Der kan skrives til mail@balance-danmark.dk.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Historien om Kaj Munk skal… 27. oktober 2020 kl. 07.05

AF: LEIF A. JENSEN

Ytringsfriheden 25. oktober 2020 kl. 22.29

AF: JOHN WENNERWALD

Røg julen dér? 25. oktober 2020 kl. 21.38

AF: MARTIN WOUTERS

mulighed for anløb af… 25. oktober 2020 kl. 07.23

AF: LINDA SOMMER

Den historiske kulturarv… 20. oktober 2020 kl. 09.43
Kom nu videre 20. oktober 2020 kl. 08.49

Annonce