cookie-og-privatlivspolitik
Den potentielle linjeføring.

2

Billeder

Den potentielle linjeføring.
Foto: Energinet

Erhverv

Minister vil undersøge alternativer til ny gasledning

I et svar til klimaudvalget har klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) lovet at se på alternativer som energieffektivisering og elektrificering af virksomhedernes produktionsprocesser.
18. november 2020 kl. 06:50 Af Jesper Bøgh

Klima- energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) lover nu energi-politikerne, at myndighederne vil undersøge alternativer til en gasledning til Lolland og Falster.

Det skal desuden ses på mulighederne for elektrificering og energieffektivisering, og de samfundsøkonomiske og selskabsøkonomiske effekter skal belyses.

Det fremgår af et svar fra ministeren til klima- energi- og forsyningsudvalgets Søren Egge Rasmussen (EL), som generelt er kritisk overfor gasledningen, fordi der er tale om fossil infrastruktur.

Søren Egge Rasmussen udtrykker overfor fagbladet Ingeniøren tilfredshed med, at han nu har fået på skrift, at både forligskredsen og energiudvalget skal inddrages før en eventuel beslutning.

Søren Egge Rasmussen har også bedt ministeren om svar på, hvorfor man ikke laver en vugge-til-grav analyse af naturgasledningen.

Annonce

Men det afviser ministeren på baggrund af oplysninger fra Energistyrelsen, med den begrundelse, at man ikke ved, hvor hurtigt og hvor meget biogas-andelen vokser fremadrettet i gasnettet.

Det lokale folketingsmedlem Kasper Roug (S), der også er medlem af klima- energi- og forsyningsudvalget er erklæret tilhænger af gasledningen til Lolland-Falster.

- Ministeren er åben overfor alle løsningsmuligheder, og det skal han være. Så jeg forventer naturligvis, at ministeren løbende ser på andre og bedre muligheder, siger Kasper Roug.

- Dog skal der konkluderes på et tidspunkt, og i den forbindelse gør ministeren brug af den ekspertise og viden, der er i ministeriet, understreger han.

På Lolland-Falster har store dele af landbruget, erhvervslivet og et stort flertal af de lokale byrødder i de to kommuner en erklæret opbakning til Energinets planer om etablering af gasledningen, der skal tilsluttes Baltic Pipe ved en kompressorstation i Everdrup ved Tappernøje.

Annonce

Nordic Sugars to sukkerfabrikker i Nakskov og Nykøbing står nemlig de kommende år overfor at skulle leve op til skærpede miljøkrav fra Miljøstyrelsen.

Det kan ske ved at erstatte kul og olie til brug for sukkerproduktionen med naturgas og biogas fire måneder om året.

Derudover har Nature Energy også planer om etablering at to biogasanlæg, hvortil lokale landmænd skal levere biomasse.

Biogasanlæggene skal forsyne gasnettet og dermed lokale virksomheder med lokalt produceret biogas.

Så med andre ord haster det for de lokale sukkerfabrikker med en beslutning om at etablere gasledningen til Lolland-Falster.

Annonce

Kasper Roug udtrykker i den forbindelse optimisme.

- Indtil videre ser det ud til, at der er et politisk flertal, der ser positivt på en etablering af gasledningen. Det er naturligvis med alle de forbehold, der nu er i igangværende politiske forhandlinger, siger Kasper Roug.

- Der er noget, der tyder på, at beslutningen bliver truffet på denne side af jul. Men forhandlingerne om gasledningen til Lolland-Falster er et hjørne af klima- og finanslovsforhandlingerne, så det er igen med forbehold for forsinkelser i de samlede forhandlinger, vurderer Kasper Roug.

For de lokale interessenter handler gasledningen om dels at sikre lokale arbejdspladser på sukkerfabrikkerne og andre industritunge virksomheder samt dels at sikre en CO2-reduktion.

En elektrificeringsløsning har dog været undersøgt af Nordic Sugar, og denne blev ikke fundet gangbar.

Annonce

Det har adm. direktør Jesper Thomassen, Nordic Sugar i flere omgange oplyst overfor Folketidende.

- Elektrificering af de to danske sukkerfabrikker vil ikke være muligt inden for en overskuelig fremtid. Det kræver langsigtet, kompliceret udvikling af procesudstyr og varmepumpeteknologi. Vi har ikke tiden til rådighed, har direktøren forklaret i Folketidende senest 21. oktober med henvisning til netop skærpede miljøkrav fra Miljøstyrelsen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Paradigmeskifte version 2.0 09. maj 2021 kl. 22.09

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

AF: JOHN WENNERWALD

Coronakuller 25. april 2021 kl. 22.26

Annonce

ANNONCE