cookie-og-privatlivspolitik
Fabriksdirektør Allan Borreskov, Nordic Sugar A/S Nakskov.

2

Billeder

Fabriksdirektør Allan Borreskov, Nordic Sugar A/S Nakskov.
Foto: Ingrid Riis

Erhverv

Nordic Sugar A/S i Nakskov har søgt dispensation fra emissionskrav

Nordic Sugars planer i Nakskov for omstilling fra kul og olie til gas påvirkes af ny tidsplan for gasledning til Lolland-Falster.
17. maj 2020 kl. 14:29 Af Jesper Bøgh

Annonce

Nordic Sugar A/S i Nakskov skal fra 1. januar 2022 leve op til nye skærpede emissionskrav fra Miljøstyrelsen.

Sagt med andre ord skal sukkerfabrikken reducere udledningen af NOX og SOX i en sådan grad, at det ikke længere er realistisk at fyre med svær fyringsolie samt kul.

Derfor har sukkerfabrikken i længere tid arbejdet på at omstille produktionen af sukker, så den bliver baseret på flydende natur gas/LNG (Liquid Nature Gas).

- Lige nu producerer vi på en timedispensation, der betyder, at vi kan udlede en given mængde NOX og SOX svarende til i alt 17.500 timer, inden vi skal leve op til de nye skærpede emissionskrav. Vores estimat i den sammenhæng baseret på tidligere års timeforbrug er, at timedispensationen vil udløbe cirka 1. januar 2022, fortæller fabriksdirektør Allan Borreskov.

Men for at kunne nå den krævede reduktion kræver det, at Nakskov Sukkerfabrik kan forsynes med gas enten via LNG eller via gas i et gasrør.

I den forbindelse sætter Nordic Sugar A/S sin lid til, at Energinet og Evidas planer om en nedgravet gasledning mellem Sydsjælland og Lolland-Falster kan realiseres, så fabrikkens fremtidige sukkerproduktion kan forsynes med gas via en rørledning.

Beslutningen vedrørende gasledningen er endnu ikke truffet, men i begyndelsen af maj oplyste Jeppe Danø, områdeleder i Energinet Gas TSO og formand for den styregruppe, der undersøger projektet, at biologer fra maj til august vil besøge en række ejendomme på en 115 kilometer lang strækning mellem Everdrup nær Tappernøje på Sydsjælland og Nakskov med henblik på grundige undersøgelser af naturen langs trækningen.


Klar i 2023

Hele baggrunden for projektet om en mulig gasledning hen over Lolland-Falster er, at Energinet og Evida har fået en anmodning om at etablere en ny gasrørledning til Lolland-Falster fra gasleverandøren SEAS/NVE og biogasproducenten Nature Energy med henblik på en mulig leverance til Nordic Sugars produktion i både Nakskov og Nykøbing.

- For at projektet i givet fald kan blive til noget, skal først Energinets bestyrelse og siden klima-, energi- og forsyningsministeren sige god for det. Men hvis projektet vedtages, vil tidsplanen være presset, fordi rørledningen i så fald skal ligge klar i 2023, sagde Jeppe Danø i begyndelsen af maj.

Netop den melding har betydning for Nordic Sugar A/S i Nakskov, fordi fabrikken allerede fra 1. januar 2022, som det er nu, skal leve op til skærpede emissionskrav.

- Derfor har vi indledt en dialog med Miljøstyrelsen om en mulig dispensation i 2022 til at kunne fyre med svær fyringsolie i kampagnen det år. Det er en dispensation, der vil skulle godkendes i EU, fortæller fabriksdirektør Allan Borreskov.

Set fra Nordic Sugars perspektiv giver en dispensation miljømæssigt god mening.

- Hvis gasledningen realiseres og er klar i 2023, kan fabrikken i Nakskov forsynes med gas via gasledningen. Det samme vil også gøre sig gældende for sukkerfabrikken i Nykøbing allerede fra 2023, hvor man ellers kigger ind i en omstilling til gas i midten af 2020'erne. Altså en omstilling i Nykøbing to-tre år før end planlagt, fortæller Allan Borreskov og tilføjer:

- Samlet for begge fabrikker vil udledningen af CO2, NOX og SOX være reduceret markant i perioden. Det, fabrikken kommer til at udlede ekstra i Nakskov i 2022, vil blive mere end opvejet af den reduktion i udledningen, som fabrikken i Nykøbing vil kunne præstere, forklarer Allan Borreskov.


Anlæg på Stensø

Som Folketidende tidligere i flere omgange har beskrevet, så arbejder Nordic Sugar også på et muligt andet scenarie end gasledningen for forsyning af gas.

I april gav Miljøstyrelsen tilladelse til, at Nordic Sugar A/S i Nakskov kan etablere et anlæg til LNG på Stensø med tilhørende 2,3 kilometer lang gasledning fra anlægget til fabrikken i Nakskov.

- Dette scenarie er fortsat vores andenprioritet. Vores førsteprioritet er fortsat, at det nationale gasnet udvides fra Sjælland til Lolland-Falster. Beslutningen om en realisering af gasledningen skal vi have senest i fjerde kvartal i år. Så kan vi ikke vente længere og må vælge Stensø-løsningen, slår Allan Borreskov fast.

Ud over at give mulighed for at industri på Lolland-Falster, udover landsdelens to sukkerfabrikker, kan skifte til gas, vil en eventuel gasledning ifølge Energinet give mulighed for at opbygge lokal biogasproduktion, fordi en rørledning til Sjælland vil gøre det muligt at afsætte grøn gas til andre dele af landet, når der produceres mere end det lokale forbrug.

Nakskov Sukkerfabrik har 143 helårsansatte medarbejdere. I kampagneperioden stiger antallet til 180 medarbejdere, og dertil kommer en række afledte arbejdspladser.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Regionen hjælper minkavlere 22. november 2020 kl. 21.48

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

AF: NILS JØRGENSEN

Torvet Nykøbing 16. november 2020 kl. 16.03

AF: JOHN WENNERWALD

Goddag til kontantløst samfund 15. november 2020 kl. 21.43

AF: LINDA SOMMER

18 kommunale p-pladser lige… 14. november 2020 kl. 13.23

Annonce