cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Anders Knudsen, arkivfoto

Erhverv

Nordic Sugar og roedyrkere indgår aftale med nye kontraktformer

Nordic Sugar og Danske Sukkerroedyrkere har mandag underskrevet en aftale, der blandt andet betyder, at dyrkerne ikke længere skal omregne deres arealer til sukkermængde.
30. juni 2020 kl. 13:30 Af Jakob Poulsen

Der er på flere områder nye tider på vej for de lokale sukkerroedyrkere. Deres brancheorganisation Danske Sukkerroedyrkere indgik i går, mandag, en ny aftale om kontraktformer Med Nordic Sugar.

Aftalen er gældende fra næste år og indebærer blandt andet, at de nye kontrakter indgås baseret på dyrkede hektar og ikke tons sukker.
Dermed slipper den enkelte dyrker for at omregne sine arealer til tons polsukker forhold til et fem-års gennemsnit, men kan i stedet tegne kontrakt med Nordic Sugar ud fra det, som dyrkerens markplan giver mulighed for i hektar.

Det betyder samtidig, at dyrkerne fremover slipper for at få en reduceret pris på roer, der leveres over den kontraherede mængde.

Tidligere var det sådan, at dyrkerne tegnede kontrakter med Nordic Sugar om levering af en given mængde sukker. Hvis man så leverede mere end det, fik man ikke en lige så høj betaling for det, man leverede for meget.

Men fordi, at man fremover indgår kontrakter opmålt i hektar, vil man få fuld pris for alle de roer, der er dyrket på det aftale areal, oplyser Nordic Sugar på deres hjemmeside.

Annonce

Og begge parter er ganske godt tilfredse med den nye aftale.
- Vi synes, at vi har lavet en aftale, der er attraktiv for dyrkerne, men samtidig afspejler, at markedet stadig er vanskeligt for Nordic Sugar. Vi synes, at vi allerede sidste år lavede en god aftale, og nu har vi fundet nogle områder, hvor vi kan forbedre den, og det er vi glade for, siger Claus Nørgaard, der er ansvarlig for prisforhandlingerne med roedyrkerne hos Nordic Sugar.

Danske Sukkerroedyrkeres nye formand Troels Frandsen er også godt tilfreds.
- Vi har opnået en tilfredsstillende aftale i det marked, vi befinder os i for tiden. Det var vigtigt, at fik afsluttet forhandlingerne, inden vi kommer for langt hen på sommeren, så vores medlemmer ved, hvad de skal planlægge næste års markplan ud fra, siger han.

De peger begge på, at kontrakterne fremover baseres på hektar fremfor sukkermængde som et vigtigt element i den nye aftale.

- Det har været et ønske fra dyrkerside i mange år, og det har vi prøvet at finde en anvendelig model for. Vi har forsøgt at kigge på, hvordan man gør det lettere og mere attraktivt at være roedyrker, forklarer Claus Nørgaard.

- Det er et rigtigt godt element, og en lignende ordning bruges allerede i Sverige, og det er meget glade for det. Det er et meget nemmere system for dyrkerne, siger Troels Frandsen.

Annonce

Den nye aftale åbner også for, at roedyrkerne fremover kan tegne helt op til femårige kontrakter med Nordic Sugar. På den måde kan dyrkerne sikre sig en kontinuitet og sikkerhed for en længere periode.

Fra 2021 vil dyrkerne kunne vælge imellem tre forskellige typer af kontrakter:
*En etårig aftale med fast pris, hvilket betyder, at prisen pr. tons rene roer vil være uændret i forhold til i år med gennemsnitlige tillæg og fradrag.
*En etårig aftale med variabel pris, som vil afhænge af Nordic Sugars regnskabsresultat.
* En tre- eller femårig aftale med fast pris og mulig overskudsdeling.

Samtidig bliver der mulighed for at forlænge flerårige aftaler, før de udløber, så eksempelvis en treårig kontrakt kan forlænges til en femårig ud fra de vilkår, der er gældende for de år, man forlænger med.

Den faste pris med overskudsdeling betyder ifølge dyrkernes formand Troels Frandsen også, at der ikke kan ske fradrag for dyrkerne, hvis de vælger at tegne en etårig aftale med variabel pris eller en flerårig aftale, selv hvis Nordic Sugars regnskabsresultat skulle blive under 100 millioner kroner.

Et tredje vigtigt element i den nye aftale er en ændring i den såkaldte logistikpræmie, som er et tillæg, der blev indført sidste år for at skaffe flere roer til fabrikkerne og særligt kom de dyrkere til gavn, som ligger tæt på de to sukkerfabrikker i Nykøbing og Nakskov.

Annonce

I den nye aftale er præmien ændret, så også dyrkere, der bor lidt længere væk fra fabrikkerne får del i den. Det er dog de samme penge, der fordeles, men nu blot på en måde, så de kommer flere dyrkere til gavn.

Man kan læse mere om aftalen på Nordic Sugars hjemmeside.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

Annonce

ANNONCE