Annonce
Erhverv

Nordic Sugar og roedyrkere indgår aftale med nye kontraktformer

Foto: Anders Knudsen, arkivfoto

Nordic Sugar og Danske Sukkerroedyrkere har mandag underskrevet en aftale, der blandt andet betyder, at dyrkerne ikke længere skal omregne deres arealer til sukkermængde.

Der er på flere områder nye tider på vej for de lokale sukkerroedyrkere. Deres brancheorganisation Danske Sukkerroedyrkere indgik i går, mandag, en ny aftale om kontraktformer Med Nordic Sugar.

Aftalen er gældende fra næste år og indebærer blandt andet, at de nye kontrakter indgås baseret på dyrkede hektar og ikke tons sukker.
Dermed slipper den enkelte dyrker for at omregne sine arealer til tons polsukker forhold til et fem-års gennemsnit, men kan i stedet tegne kontrakt med Nordic Sugar ud fra det, som dyrkerens markplan giver mulighed for i hektar.

Det betyder samtidig, at dyrkerne fremover slipper for at få en reduceret pris på roer, der leveres over den kontraherede mængde.

Tidligere var det sådan, at dyrkerne tegnede kontrakter med Nordic Sugar om levering af en given mængde sukker. Hvis man så leverede mere end det, fik man ikke en lige så høj betaling for det, man leverede for meget.

Men fordi, at man fremover indgår kontrakter opmålt i hektar, vil man få fuld pris for alle de roer, der er dyrket på det aftale areal, oplyser Nordic Sugar på deres hjemmeside.

Og begge parter er ganske godt tilfredse med den nye aftale.
- Vi synes, at vi har lavet en aftale, der er attraktiv for dyrkerne, men samtidig afspejler, at markedet stadig er vanskeligt for Nordic Sugar. Vi synes, at vi allerede sidste år lavede en god aftale, og nu har vi fundet nogle områder, hvor vi kan forbedre den, og det er vi glade for, siger Claus Nørgaard, der er ansvarlig for prisforhandlingerne med roedyrkerne hos Nordic Sugar.

Danske Sukkerroedyrkeres nye formand Troels Frandsen er også godt tilfreds.
- Vi har opnået en tilfredsstillende aftale i det marked, vi befinder os i for tiden. Det var vigtigt, at fik afsluttet forhandlingerne, inden vi kommer for langt hen på sommeren, så vores medlemmer ved, hvad de skal planlægge næste års markplan ud fra, siger han.

De peger begge på, at kontrakterne fremover baseres på hektar fremfor sukkermængde som et vigtigt element i den nye aftale.

- Det har været et ønske fra dyrkerside i mange år, og det har vi prøvet at finde en anvendelig model for. Vi har forsøgt at kigge på, hvordan man gør det lettere og mere attraktivt at være roedyrker, forklarer Claus Nørgaard.

- Det er et rigtigt godt element, og en lignende ordning bruges allerede i Sverige, og det er meget glade for det. Det er et meget nemmere system for dyrkerne, siger Troels Frandsen.

Den nye aftale åbner også for, at roedyrkerne fremover kan tegne helt op til femårige kontrakter med Nordic Sugar. På den måde kan dyrkerne sikre sig en kontinuitet og sikkerhed for en længere periode.

Fra 2021 vil dyrkerne kunne vælge imellem tre forskellige typer af kontrakter:
*En etårig aftale med fast pris, hvilket betyder, at prisen pr. tons rene roer vil være uændret i forhold til i år med gennemsnitlige tillæg og fradrag.
*En etårig aftale med variabel pris, som vil afhænge af Nordic Sugars regnskabsresultat.
* En tre- eller femårig aftale med fast pris og mulig overskudsdeling.

Samtidig bliver der mulighed for at forlænge flerårige aftaler, før de udløber, så eksempelvis en treårig kontrakt kan forlænges til en femårig ud fra de vilkår, der er gældende for de år, man forlænger med.

Den faste pris med overskudsdeling betyder ifølge dyrkernes formand Troels Frandsen også, at der ikke kan ske fradrag for dyrkerne, hvis de vælger at tegne en etårig aftale med variabel pris eller en flerårig aftale, selv hvis Nordic Sugars regnskabsresultat skulle blive under 100 millioner kroner.

Et tredje vigtigt element i den nye aftale er en ændring i den såkaldte logistikpræmie, som er et tillæg, der blev indført sidste år for at skaffe flere roer til fabrikkerne og særligt kom de dyrkere til gavn, som ligger tæt på de to sukkerfabrikker i Nykøbing og Nakskov.

I den nye aftale er præmien ændret, så også dyrkere, der bor lidt længere væk fra fabrikkerne får del i den. Det er dog de samme penge, der fordeles, men nu blot på en måde, så de kommer flere dyrkere til gavn.

Man kan læse mere om aftalen på Nordic Sugars hjemmeside.

  • Foto: Anders Knudsen, arkivfoto
Annonce
Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Annonce
Annonce
Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

Lokal nyt

Millliondyrt projekt i gang: Skal forvandle 250 kvm

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Lolland-Falster

"På røven i Nakskov"? - Det kan man godt glemme alt om

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lokal nyt

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde

Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

Guldborgsund

Nyt udvalg: Færre skal være afhængig af pendling

Udland

Fragmenter af fugleinfluenza fundet i amerikansk komælk

Annonce
Annonce
112

105 taget i fartkontroller

Udland

Flere er kommet til skade under indspilning af ny Hollywoodfilm

Indland

Over 100.000 danskere vil gøre noget godt for klimaet torsdag

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Guldborgsund

Kvinde dræbt af tog på Falster: Advarsel kom for sent

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

112

Klip og bøder på Vestlolland