cookie-og-privatlivspolitik
- Disse investeringer i stor skala vil hjælpe med at genstarte EU's økonomi og skabe en grøn genopretning, som vil føre til klimaneutralitet i 2050, siger EU-kommissær Frans Timmermans om penge fra Innovationsfonden til grønne klimaprojekter.
- Disse investeringer i stor skala vil hjælpe med at genstarte EU's økonomi og skabe en grøn genopretning, som vil føre til klimaneutralitet i 2050, siger EU-kommissær Frans Timmermans om penge fra Innovationsfonden til grønne klimaprojekter.
Foto: Pool New/Reuters

Erhverv

Opfindere af ren energi kan søge milliarder fra CO2-kvotesalg

En fond, som er finansieret af salget af CO2-kvoter, skal give nye grønne projekter bred udbredelse.
03. juli 2020 kl. 15:51 Af Ritzau

Annonce

Første bid af Innovationsfonden, en pulje med milliarder af kroner, som skal hjælpe EU på vej mod klimaneutralitet, stilles nu til rådighed for udviklere af grønne teknologier.

Virksomheder kan søge og få del af den ene milliard euro, der i første etape er sat af. Den er rettet mod projekter, der mangler det sidste skub for at kunne gøre en forskel i stor skala.

- EU vil investere en milliard euro i lovende, markedsparate projekter som ren brint eller andre kulstoffattige løsninger. Det er til energikrævende industrier som stål, cement og kemikalier, siger EU's klimakommissær, Frans Timmermans, i en skriftlig meddelelse.

Fonden er finansieret af et salg af kvoter i EU's system for handel med kvoter (ETS). Også ubrugte penge fra Innovationsfondens forgænger - NER300 - er i puljen.

Den ene milliard euro, der svarer til 7,45 milliarder danske kroner, skal give liv til teknologier inden for vedvarende energi, lagring af energi, fangst og lagring af CO2.

- Disse investeringer i stor skala vil hjælpe med at genstarte EU's økonomi og skabe en grøn genopretning, som vil føre til klimaneutralitet i 2050, siger Frans Timmermans.

Klimaneutralitet vil sige en balance mellem udledning og optag af CO2. Det er et mål, som EU-Kommissionen har fremsat, og som alle lande, bortset fra Polen, har støttet fuldt.

Det er tanken, at milliarderne fra fonden skal hjælpe disse grønne opfindelser ud af laboratoriet, så de kan få bred anvendelse.

Puljen støtter projekter, som er klar til dette. Der er dog afsat otte millioner euro, svarende til 60 millioner danske kroner, til endnu ikke færdigudviklede projekter med samme sigte.

Fonden er vigtig for den grønne omstilling, vurderer Dansk Industri.

Ifølge branchedirektøren i DI Energi, Troels Ranis, er der brug for sådanne projekter i stor skala til at "løfte innovationshøjden og få omkostningerne ned på nye betydningsfulde klimateknologier".

Han nævner teknologier som CO2-fangst, CO2-lagring og power-to-x, som eksempelvis kan være lagring af vindenergi i brint.

- Danske virksomheder har mange af de kompetencer, der skal til. Danmark har med gode vindforhold og en velegnet undergrund rigtig gode muligheder for at udvikle fremtidens bæredygtige brændstoffer, siger Troels Ranis.

Udviklere af grønne teknologier i Danmark og andre EU-lande kan søge penge fra fonden. Også virksomheder fra Norge og Island kan få penge fra fonden.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

AF: MARTIN WOUTERS

sejlrende og rensning 21. juli 2020 kl. 20.58

AF: JOHN WENNERWALD

Kan pensionsalderen gå den… 20. juli 2020 kl. 11.28

Annonce